Home Blogs van a.s.r. Zonnepanelen laten leggen: waar begin je?

Zonnepanelen laten leggen: waar begin je?

15 september 2020

Je wil thuis zonnepanelen laten installeren, maar je weet niet goed waar je op moet letten. Geen zorgen, je bent niet de enige. Er zijn een paar punten waar je op kunt letten. Wij helpen je op weg.

  • Is je dak geschikt? Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. De ligging van je dak bijvoorbeeld: zonnepanelen doen het meestal het beste op het zuiden, maar soms is een dak op het westen of het oosten ook gunstig. Je moet bovendien rekening houden met de dakconstructie, en of er bomen of andere gebouwen schaduw geven. Op zonatlas.nl kun je bekijken of jouw dak geschikt is. Zonatlas is een onafhankelijke website die informatie over huizen verzamelt via gemeenten en het kadaster. Ze laten je bovendien ook zien wat de terugverdientijd is van je zonnepanelen.
  • Welke leverancier zoek je uit? De markt voor zonnepanelen is vrij. Iedereen mag ze monteren, je mag het ook zelf doen. Er is ook geen wet- of regelgeving die zegt hoe je dit moet doen. Maar als je er zeker van wil zijn dat ze op de goede plek liggen, goed vast zitten en goed geïnstalleerd zijn, heb je een ervaren installateur nodig. Zoek daarom een bedrijf uit dat al langere tijd actief is in de markt, en dat een lange installatiegarantie biedt van meer dan 3 jaar. Selecteer een paar partijen, dan kun je verschillende offertes vergelijken.
  • Kijk je goed naar de offertes? Vergelijk ze goed en ga niet zomaar voor de goedkoopste. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar het legplan, waar plannen ze de zonnepanelen en is er rekening gehouden met schaduw en afstand tot de randen van het dak? Hoe snel verwachten ze dat je je investering terugverdient? En wat voor garanties bieden ze?
  • Verzeker je je zonnepanelen? Wil je er zeker van zijn dat je investering in je zonnepanelen niet verstoord wordt door stormschade of door diefstal? Dan kun je je zonnepanelen meeverzekeren. Bij a.s.r. kan dat met de woonhuisverzekering.
Meer informatie

Meer weten over het verzekeren van je zonnepanelen? Vraag dan je adviseur om mee te denken met jouw specifieke situatie.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam wonen