Home Blogs van a.s.r. Zo spaart zzp'er Froukje 50% van haar inkomen voor haar pensioen

Zo spaart zzp'er Froukje 50% van haar inkomen voor haar pensioen

21 juli 2021

Sparen voor je pensioen moet je als zzp'er zelf doen. “Natuurlijk moet je als zzp’er eerst zorgen voor genoeg inkomen voor nu. Als je dat punt hebt bereikt, moet je eigenlijk direct starten met sparen voor later; je pensioen. Ren dus niet direct naar de autodealer voor een peperdure bolide. Gebruik je boerenverstand en denk aan de lange termijn”, zegt zzp'er Froukje. Zelf spaart ze tot 50% van haar inkomen voor haar pensioen. Ontdek hoe ze dit doet.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'The Happy Financial'

Schrijf je in!
"Verdien ik straks wel genoeg als zzp'er?"

In 2009 schreef zzp'er Froukje haar bedrijf Zakenfroukje in bij de Kamer van Koophandel in Utrecht. De ambitieuze Froukje is sindsdien in te huren als interim manager en adviseur voor onder andere sales en marketing. “In het begin vond ik dit avontuur enorm spannend. Krijg ik wel genoeg opdrachten als zzp'er? Verdien ik straks wel genoeg? Zenuwachtig spookten dit soort vragen door mijn hoofd. Andere zzp’ers herkennen zich hier vast in. Tot ik dacht: wat kan er eigenlijk nou écht misgaan? In het ergste geval werk ik straks weer voor een baas”, blikt de inmiddels zelfverzekerde Froukje terug.

'Als piraat bereik je meer dan..'

Voor een baas werken, dat zag Froukje absoluut niet zitten. Ze wilde haar eigen boontjes doppen! Daar heeft ze de afgelopen 11 jaren keihard voor gewerkt, en doet ze nu nog steeds. “Als ik bij bedrijven over de vloer kom, word ik regelmatig gevraagd om daar te blijven werken, alleen dan in loondienst. Een groot compliment natuurlijk, maar nee. Ik bepaal liever mijn eigen koers en blijf daarom graag werken als zzp'er. En zoals Steve Jobs zei: ‘als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat’. Dat geloof ik ook!”

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'The Happy Financial' van Marjan Heemskerk. Zo denk jij financieel vooruit! 

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Zelfstandige zonder pensioen?

Over de afkorting zzp'er wordt weleens grappig gedaan. ‘Zelfstandige zonder pensioen’, zeggen ze dan. “Ik snap die grap wel hoor”, zegt Froukje. “Veel zzp’ers bouwen geen pensioen op. Voor mij gaat die vlieger niet op. Ik ben juist heel serieus met later en mijn pensioen bezig. Het is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk moet je als zzp’er eerst zorgen voor genoeg inkomen voor nu. Maar je dat punt hebt bereikt, moet je eigenlijk direct starten met je pensioenopbouw. Al is het maar in kleine stappen."

Lees ookAls zzp'er pensioen opbouwen: 5 manieren waarop je dat fiscaal voordelig kunt doen

Dat gevoel van financiële vrijheid is heerlijk.

zzp'er Froukje

50% van inkomen sparen voor pensioen

Froukje spaart tot maximaal 50% van haar inkomen voor haar pensioen. "Ik heb drie spaarrekeningen, één waar ik niet aan kom en twee waar ik – indien dat nodig is – wel aanspraak op kan doen. 50% is veel. Niet iedereen kan dat natuurlijk, dat snap ik. Mijn vriend en ik hebben bijvoorbeeld geen kinderen, dat scheelt al een hoop. Vanaf het moment dat ik meer opdrachten kreeg, kon ik me deze standaard permitteren. Om dat te kunnen doen, leef ik niet te gek, maar zeker ook niet sober. Het kost wel veel zelfdiscipline. Ik doe het omdat het prettig voelt. Het biedt enige zekerheid en ik heb de controle over wat ik ermee doe. Dat gevoel van financiële vrijheid is heerlijk."

Zzp'ers bouwen op andere manieren pensioen op. Zo is voor Alexandra beleggen de manier om als zzp'er pensioen op te bouwen

Froukje is ook op andere manieren met haar financiële toekomst bezig. “Ik investeer ook in onze woning en tuin en los soms extra af op de hypotheek. Zo hebben we nu al profijt van lagere maandelijkse hypotheeklasten. Win-win! Voor zowel de korte als lange termijn.” 

Lees ook: Babette (35): “Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

Heb je een leuk leven?

“Ik heb een hartstikke leuk leven! Ik woon fantastisch, reis veel (voor werk) en kan doen en laten wat ik wil. Mijn boekhouder zegt vaak dat hij blij met me is, omdat ik mijn zaakjes goed op orde heb. Maar hij geeft ook aan dat ik wat minder streng voor mezelf mag zijn. Ik snap wat hij zegt. Maar die financiële vrijheid geeft me een prettig gevoel. Met de buffer die ik op mijn spaarrekeningen heb opgebouwd kan ik, als het flink tegenzit, een aantal jaren vooruit. Zonder daarvoor mijn levensstijl aan te hoeven passen. Daardoor kan ik opdrachten aannemen die ik wil. Zo doe ik alleen wat ik écht leuk en uitdagend vind.” 

Voor de afwisseling is Froukje regelmatig op de golfbaan en haar yogamat te vinden. Ook maakt ze sinds kort de blits met haar nieuwe racefiets. “Genoeg ruimte inbouwen voor andere dingen, zoals hobby’s en sport, is natuurlijk erg belangrijk. Dat is de balans die ervoor zorgt dat werken leuk blijft en ik scherp blijf. Al zie ik mijn werk ook als hobby."

Zolang ik het leuk vind, blijf ik werken. Al ben ik 75. 

zzp'er Froukje

Wanneer ga je met pensioen?

 “Ik denk dat ondernemers over het algemeen het werk doen dat ze leuk vinden. Dat geldt ook voor mij. Ik tel niet de jaren af zeg maar. Daarvoor vind ik mijn werk echt veel te leuk. Wanneer ik met pensioen wil weet ik ook helemaal nog niet. Zolang het leuk is en ik nieuwsgierig ben naar nieuwe uitdagingen, blijf ik lekker werken. Al ben ik 75 jaar bij wijze van spreken.”

Lees ookPensionado en zzp'er Frans (67): "Ik wilde helemaal niet stoppen met werken"

"Ren niet meteen naar de autodealer"

Dat lange termijn-denken is best een kunst en voor veel mensen, waaronder zzp'ers, geen appeltje-eitje. “Een boekhouder die je niet alleen helpt met je administratie, maar ook met je meedenkt over jouw financiële toekomst, is een must”, geeft Froukje als dé tip. Daarnaast geeft ze aan dat het belangrijk is om met beide benen op de grond te blijven. “Als je op een gegeven moment genoeg geld hebt, ren dan niet meteen naar de autodealer voor een peperdure bolide. Kijk eerst naar wat je écht nodig hebt. Zowel zakelijk als privé. Als je nuchter en verstandig blijft, is je onderneming én je latere leven verzekerd van voldoende liquiditeit. En kan jij, net als ik, ook genieten van het fijne gevoel van financiële vrijheid."

Dit blog is eerder gepubliceerd op 14 augustus 2020.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit