De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. De overheid bepaalt waar je die wel en niet voor betaalt. Lees hier waarvoor je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog die is.
Ben je benieuwd hoeveel eigen risico je hebt gebruikt? Via onderstaande knop vind je de stand van je eigen risico voor jouw verzekering.
Bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen betaal je de eerste € 385 zelf, hierna worden de zorgkosten die je maakt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat heet het eigen risico. Je betaalt eigen risico over alle zorg uit de basisverzekering. Soms zijn er uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts.
Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen, dat geeft je korting op je premie. Let wel op: als je het komende jaar verwacht gebruik te maken van zorg uit de basisverzekering is het niet slim om voor een hoog vrijwillig eigen risico te kiezen. Als je je eigen risico volledig gebruikt ben je uiteindelijk duurder uit.
Benieuwd hoe je het eigen risico betaalt als je zorgkosten hebt gemaakt? Als jouw zorgverlener kosten bij ons declareert dan sturen wij jou een rekening voor de eigen risico kosten. Als jij zelf kosten bij ons declareert dan trekken wij het eigen risico af van de vergoeding die je ontvangt.
Heb je moeite met het betalen van je eigen risico of wil je graag het eigen risico vooraf gespreid betalen? Bekijk dan de volgende pagina's.
Naast het eigen risico heb je ook de eigen bijdrage. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage én eigen risico betaalt. Wij verrekenen altijd eerst de eigen bijdrage en erna het eigen risico.
Eigen bijdrage | Eigen risico |
---|---|
Geldt voor alle leeftijden | Geldt alleen vanaf 18 jaar |
Kan voor zowel basis- als aanvullende verzekering gelden | Geldt alleen voor de basisverzekering |
In sommige gevallen vergoed vanuit een aanvullende verzekering | Geen vergoeding vanuit een aanvullende verzekering |
Bedrag is afhankelijk van het type zorg | Een vast bedrag per jaar (€ 385) |
Heb je een rekening van een zorgverlener gekregen? Bijvoorbeeld omdat de zorgverlener geen contract met ons heeft? Je declareert je nota snel en gemakkelijk online.
Als je bij de huisarts bent geweest kan het zijn dat die je doorverwijst naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis. Vanaf dat moment valt de zorg die je ontvangt niet meer onder de huisarts, maar onder de zorg waar je naar bent doorverwezen. Voor de zorg die je na de verwijzing ontvangt betaal je dan eigen risico.
Ziekenhuizen verzamelen alle kosten die te maken hebben met je ziekenhuisbezoeken en behandelingen in één rekening: de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Na het sluiten van de DBC wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar verrekent deze rekening met je eventuele openstaande eigen risico van het jaar waarin de DBC geopend is.
Op onze pagina over de DBC leggen we uit hoe een DBC werkt en hoe het kan dat het soms langer duurt voordat je een rekening van het eigen risico ontvangt.
Voor een overzicht van de kosten voor je eigen risico kan je in je declaratieoverzicht in je a.s.r. account kijken. Zorgverleners brengen kosten in rekening onder hun eigen naam. Het kan dat een zorgverlener een deel van de zorg door iemand anders laat uitvoeren, bijvoorbeeld een laboratorium op verzoek van je huisarts. Bekijk je declaratieoverzicht via één van de knoppen hieronder.
Heb je je declaratieoverzicht bekeken, maar kom je er alsnog niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.