Niet meer kunnen werken door een ongeval of ziekte? Ook als freelance journalist kun je arbeidsongeschikt raken. Je kunt bijvoorbeeld je pols breken, waardoor je zes weken niet kunt typen. Of je wordt zwanger en ook dan ben je een poosje uit de running. Of je nu als zzp’er, freelancer of in loondienst werkt, het is altijd goed om verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid. Wij leggen je uit waarom.

Werk je als freelance journalist of tekstschrijver?

Als freelance journalist werk je hard. De tijdsdruk is vaak hoog en de werktijden wisselend. Mentale of fysieke klachten liggen daarom altijd op de loer. Als zzp’er kun je geen beroep doen op de sociale verzekeringen. Wél kun jij een AOV afsluiten. Zo ben je altijd verzekerd van een inkomen. Kun je jouw werk niet meer (volledig) uitvoeren? Dan heb je recht op een AOV-uitkering.

Een AOV van a.s.r. biedt:
  • een team van specialisten aan, die tijdens de afsluitingsfase en de gehele looptijd van de AOV bereikbaar zijn voor hulp en het beantwoorden van vragen;
  • hulp aan om arbeidsongeschiktheid te voorkomen of hulp bij re-integratie;
  • korting in de eerste jaren;
  • een verzekerd bedrag naar keuze tot maximaal 90% van je inkomen.
Past een AOV bij jou? Vraag een onafhankelijk adviseur om advies!

Het is natuurlijk heel vervelend als je je werk als journalist niet meer kunt uitoefenen. Wanneer je een hypotheek hebt of een gezin moet onderhouden is het extra fijn om zekerheid te hebben. Bij ons sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af via een onafhankelijk adviseur. Deze kijkt samen met jou naar je persoonlijke situatie en je wensen. Ook vergelijkt de adviseur het aanbod van verzekeraars en geeft je persoonlijk advies. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en betaal je nooit teveel.

Werk je in loondienst als journalist?

Wanneer je als journalist in loondienst werkt, ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid door je werkgever of vanuit de sociale verzekeringen. Als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, dan is je werkgever verplicht om maximaal twee jaar minimaal 70% van het laatst verdiende loon (tot de loongrens) te betalen. Kun je na twee jaar niet terug aan het werk? Dan komt de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in beeld. De WIA kent 2 soorten uitkeringen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Grofweg val je dan als journalist na twee jaar in één van deze categorieën:

  • IVA-uitkering
    Ben je meer dan 80% arbeidsongeschikt en zie je geen kans op herstel binnen vijf jaar? Dan kom je als journalist in aanmerking voor een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) van 75% van het laatste loon (maar tot maximaal genoemde loongrens).
  • WGA-uitkering
    Ben je 35 tot 80% arbeidsongeschikt en wordt er op termijn (een zekere mate van) herstel verwacht? Dan kom je in aanmerking voor de WGA-uitkering (Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). De uitkering betreft minimaal zo’n 70 tot 75% van het laatstverdiende loon tot een maximaal van de genoemde loongrens. Dit is natuurlijk lager wanneer je (gedeeltelijk) werkt.

 

Wij helpen je graag