Wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) precies kost, hangt volledig af van jouw situatie en de wensen die je hebt. Bijvoorbeeld je beroep, leeftijd en hoe lang je een uitkering wilt ontvangen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt financiële zekerheid wanneer je door arbeidsongeschiktheid geen inkomen meer hebt. Daarvoor betaal je maandelijks een premie. Hier lees je verder hoe de hoogte daarvan bepaald wordt.

Hoe wordt de hoogte van mijn AOV-premie bepaald?

Verschillende factoren spelen mee bij het bepalen van de hoogte van je premie. De kosten van je AOV worden berekend aan de hand van verschillende factoren waar jij wel én geen invloed op hebt.

Hier heb je géén invloed op:
  • Leeftijd. Ben je al wat ouder? Dan wordt je premie hoger.
  • Soort beroep. Ook als je een zwaar beroep hebt, zijn de kosten voor een AOV hoger.

Bij het berekenen van de hoogte van je premie, worden ook factoren meegenomen waar je wél invloed op hebt. Dit zijn een aantal keuzes die je moet maken tijdens het afsluiten van een AOV

Hier heb je wél invloed op
  • Bedrag. Hoe hoog is het bedrag dat jij wilt verzekeren? Dit bedrag bereken je aan de hand van je inkomen en wat je nodig hebt om je vaste lasten te dekken.
  • Eigen risico. Hoelang kun jij zonder uitkering? Dit bepaalt ook de premie, want hoe langer jij zonder kan, hoe lager je premie is.
  • Duur van de uitkering. Met andere woorden: hoelang of tot welke leeftijd wil jij een uitkering ontvangen?

Lees ook welke kortingen wij bieden op de AOV.

Rekenvoorbeeld: dit zijn de kosten voor een AOV

Marianne, een 38-jarige communicatieadviseur, wil een bedrag verzekeren van € 50.000 per jaar. Bij arbeidsongeschiktheid wil zij een uitkering kunnen ontvangen tot haar pensioenleeftijd (67 jaar). Dit is de eindleeftijd. De eerste 90 dagen kan ze zonder uitkering, hiervoor heeft ze genoeg gespaard. Er zijn verschillende AOV’s waaruit ze kan kiezen, waaronder:

  • Een AOV: voor een AOV van a.s.r. betaalt Marianne in dat geval het eerste jaar € 188 bruto per maand, over de gehele looptijd betaalt ze gemiddeld € 300 per maand.
  • De Doorgaan­verzekering: kiest Marianne voor een Doorgaan­verzekering? Een AOV en zorgverzekering (restitutie verzekering) in één? Dan krijgt ze extra korting op haar AOV. Daar komen natuurlijk nog wel de kosten voor haar zorgverzekering bij.
Wij helpen je graag