Soms heb je snel nieuwe inboedel nodig, bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat. Bij een scheiding moeten spullen vaak worden verdeeld, wat de nodige emoties met zich mee kan brengen. En waarna je vaak ook nog met een legere woning én een legere portemonnee achterblijft. Overweeg dan eens tweedehands of opgeknapte spullen; minder duur én meer duurzaam! We geven je 5 tips om slim je huis in te richten met gebruikte spullen.
Tweedehands spullen zijn altijd een goede overweging, of je nu voor het eerst op jezelf gaat wonen, gaat scheiden of gewoon duurzamer wil leven. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig gebruikte spullen koopt of verkoopt. Niet alleen via populaire veilingsites als Marktplaats, maar ook via kringloopwinkels en tweedehandswinkels. Loop eens binnen bij zo’n winkel bij jou in de buurt en laat je verrassen. En vraag ook eens rond in je eigen omgeving, wie weet heeft iemand precies wat je zoekt!
Wist je dat de grootste waardevermindering van veel nieuwe spullen al plaatsvindt in het eerste jaar na aankoop? Veel mensen willen best iets kopen dat nét niet meer nieuw is, maar alleen als de prijs flink lager is dan de nieuwprijs. Als het prijsverschil maar klein is, gaan de meeste mensen namelijk toch liever voor 100% nieuw. Als koper van nauwelijks gebruikte spullen kun je hier mooi je voordeel mee doen. En dus tóch je huis eigentijds inrichten met minder geld. Zulke spullen een tweede kans geven is bovendien een stuk duurzamer.
Niet alleen zo goed als nieuwe spullen verdienen een tweede kans. Want waarom zou je die kans niet geven aan spullen die al een heel leven achter de rug hebben? Door een ouderwets eikenhouten kastje een frisse kleur te geven, wordt het bijvoorbeeld ineens hip. En een opgeschuurde oude tafel kan verrassend goed samengaan met een paar nieuwe(re) stoelen. Ook kapotte elektrische apparaten kun je vaak nog een tweede leven geven. Neem deze bijvoorbeeld eens mee naar een repair café. Een mooi duurzaam initiatief dat je steeds vaker ziet!
Waardevaste spullen zijn vaak duurder om te kopen, dus met deze tip bespaar je meestal géén geld op de korte termijn. Maarrr… als je deze spullen ooit weer (door)verkoopt, maak je er misschien zelfs wel winst mee! Voorbeelden van zulke waardevaste spullen zijn gewilde zeldzame items en echte designklassiekers. Denk aan 'vintage' meubels , maar bijvoorbeeld ook aan accessoires of audio-apparatuur. Minder geschikt om je hele huis mee vol te zetten, maar perfect als blikvanger om je woonkamer nét dat beetje extra te geven
Is je huis inrichten met gebruikte spullen helemaal nieuw voor je? Dan kun je waarschijnlijk wel wat inspiratie gebruiken. Echte trendsetters op het gebied van duurzaamheid vind je op sociale platforms als Instagram. Je vindt er bijvoorbeeld mensen die zichzelf de uitdaging hebben opgelegd om álle spullen die ze nodig hebben tweedehands te kopen... Van gebruikte bouwmaterialen tot volledige huizen ‘van Marktplaats’ aan toe! Een goed voorbeeld van zo’n duurzame trendsetter is CirculairChic.