Ga naar de hoofdinhoud
Home 6 tips voor minder voedselverspilling
Restant voedsel wordt weggegooid in afvalemmer

6 tips voor minder voedselverspilling

24 februari 2023

In Nederland verdwijnt elk jaar zo’n 33,4 kilo per persoon aan eten in de prullenbak. Zonde natuurlijk van al dat eten. Wist je dat je tot €138 per persoon per jaar kunt besparen door verspilling te voorkomen? Daarom geven we je zes tips die je helpen om verspilling tegen te gaan. Goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Tip #1: Controleer wat je al in huis hebt
Het klinkt heel logisch, maar toch vergeten we het wel eens: controleer voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Vaak heb je meer in huis dan je denkt en staan er ook nog producten die op moeten. Kijk dus eerst wat je in de voorraadkast en koelkast hebt staan en bedenk hoe je dat kan gebruiken in de maaltijden voor de komende dag(en).
Tip #2: Haal meer uit restjes

Heb je nog restjes in huis, zoals bijvoorbeeld die ene courgette? Bekijk dan eens de receptenzoeker van het Voedingscentrum. In de receptenzoeker kun je namelijk zoeken op ingrediënten. Zo vind je snel lekkere én gezonde gerechten. En heb je nog wat over van je maaltijd? Vries het dan in voor een andere keer.

Tip #3: Check de houdbaarheidsdatum

Iedereen weet dat een product een houdbaarheidsdatum heeft. Maar wist je ook dat er een groot verschil is tussen de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum en de ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum?

‘Te gebruiken tot’ staat op producten waarvan je ziek kunt worden als ze bedorven zijn, zoals bijvoorbeeld bij vlees en vis. Lukt het niet om het product voor deze datum te gebruiken? Vries het product dan in vóór of op de datum dat de houdbaarheid afloopt. Of maak het product klaar voordat de datum afloopt, zodat je het nog maximaal 2 dagen in de koelkast kan bewaren.

En dan is er natuurlijk de ‘ten minste houdbaar tot’ houdbaarheidsdatum. Deze producten zijn ook na het verlopen van de datum vaak nog prima te eten of te drinken. Door te kijken, ruiken en proeven controleer je zelf of een product nog lekker is. Zo heeft de Consumentenbond al eens laten zien dat een open pak yoghurt tot een maand na het aflopen van de houdbaarheids­datum nog veilig en lekker kan zijn.

Tip #4: Maak een boodschappenlijstje

Nadat je hebt gekeken wat je nog in huis hebt (en wat er nog goed is), is het tijd voor de bood­schappen. Bedenk alvast welke producten je in meerdere gerechten kan gebruiken. En maak voordat je boodschappen gaat doen altijd een lijstje zodat je minder impulsaankopen doet. Want de schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen.

Een aantal tips voor de boodschappen:
 
  • Zorg dat je geen trek hebt als je boodschappen gaat doen.
  • Probeer voor meerdere dagen boodschappen te doen.
  • Koop verse of voorgesneden producten, zoals groenten, het liefst niet voor de hele week tegelijk.
  • Koop grote voordeelverpakkingen en aanbiedingen alleen als je zeker weet dat het op gaat. 
Tip #5: Bewaar voedsel op de juiste plek

Door eten op de juiste plek en op de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Ook handig: zet producten die het eerst op moeten voorin de koelkast, zodat je ze niet vergeet.

Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de groentelade in je koelkast, andere soorten juist buiten de koelkast. Brood kun je het beste bewaren in een afgesloten broodtrommel. Of vries het brood in en haal elke dag de boterhammen eruit die je nodig hebt. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Groente kun je het beste even blancheren (kort koken). Fruit vries je het beste in gesneden stukjes in. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed.

Kijk in de online Bewaarwijzer of download de app om erachter te komen waar je een product het beste kunt bewaren en hoelang het goed blijft.

Tip #6: Kook precies genoeg óf juist voor meerdere dagen

Probeer van tevoren goed in te schatten hoeveel je kookt. Met een keuken­weegschaal meet je precies hoeveel je nodig hebt. Voor pasta, rijst en couscous is een Eetmaatje een handig hulpmiddel voor het bepalen van de hoeveelheid. Je kan ook handige ezelsbruggetjes gebruiken. Bij spaghetti is een handje dat niet groter is dan een euromunt vaak voldoende per persoon. Heb je een speciale pastalepel in huis? Dan is het gat in het midden precies de juiste hoeveelheid voor één persoon. Heb je toch te veel gemaakt? Vries het in of bewaar het in de koelkast. En maak de volgende keer iets minder. Wat je niet te veel kookt, hoef je ook niet weg te gooien! 

Probeer ook eens om gelijk voor meerdere dagen te koken, dat scheelt een hoop tijd! En maak je een lekkere salade? Maak dan juist eens iets te veel. Dan heb je de volgende dag een heerlijke gezonde lunch!

Meer lezen over duurzaam leven?

Meer verhalen over Duurzaam Leven