Ga naar de hoofdinhoud
Home 7 dingen die je niet wist over duurzaam schadeherstel
Auto poetsmachine - duurzaam schadeherstel | Dit is de tijd van doen | a.s.r.

7 dingen die je niet wist over duurzaam schadeherstel

19 mei 2020

Wij geven preventietips om schade te voorkomen. Maar als er onverhoopt toch schade ontstaat, dan zijn we er voor je. We kijken dan eerst of het product op een duurzame manier kan worden hersteld voordat het wordt vervangen door een nieuw product. Zo helpen we jou én het klimaat ‘uit de brand’. 7 dingen die je misschien nog niet wist over duurzaam schadeherstel.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
1. Duurzame schadeherstellers zijn te herkennen aan het keurmerk Groengedaan!

Een bedrijf met het keurmerk Groengedaan! repareert, herstelt en/of voert onderhoud uit op een milieuvriendelijke manier. Groengedaan! is het label van Stichting Duurzaam, het initiatief van verzekeraars,  leasemaatschappijen, fleetowners, de ANWB, woningcorporaties, de overheid en gemeenten. Het is het grootste duurzaamheidslabel van de Benelux.

2. Duurzaam schadeherstel staat voor meer dan alleen het gebruik van duurzame materialen

Bedrijven met het keurmerk Groengedaan! moeten voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria. Denk aan het gebruik van milieuvriendelijke middelen, minder energieverbruik, de juiste verwerking van afval, hergebruik van materialen, zorg voor duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, recycling en producten die niet schadelijk zijn voor de medewerker en voor de klant. 

3. Veel soorten bedrijven voeren het keurmerk Groengedaan!

Groengedaan! heeft ruim 3.000 aangesloten bedrijven. Van bouwbedrijven, schoonmaakbedrijven en glaszetters tot elektronica reparateurs, autoschadeherstellers of bedrijven die je kunnen helpen met het herstellen van je interieur (bijvoorbeeld je vloer of je bank).

4. Repareren in plaats van vervangen

Vroeger werd een houten vloer bij waterschade in zijn geheel vervangen. Zonde als maar 10% van de vloer beschadigd is. Tegenwoordig verstaan specialistische bedrijven de kunst om onzichtbaar te repareren en alleen het deel van de vloer met de beschadiging te vervangen en de rest in takt te laten. Dat is duurzaam, want je vervangt alleen dat wat kapot is. En fijn voor de klant omdat er minimale overlast is. Voor bijna elke schade is er wel een oplossing en herstellen is een veel duurzamere oplossing dan vervangen.

5. Veel schades kunnen onzichtbaar worden gerepareerd

Door allerlei nieuwe technieken en manieren is het mogelijk om schade aan keukens, sanitair, vloeren, meubilair en kozijnen en gevels onzichtbaar te herstellen. Denk aan een hete pan op een aanrecht, vuurwerkschade aan een kozijn, schroeischade door een ontplofte oplader, een douchekop die een deuk in de douchebak maakt. Herstellers zijn vaak ware kunstenaars.

6. Een duurzaamheidsaward voor nog meer innovatie

De herstelbedrijven werken continu aan innovatie om nog betere oplossingen voor hun klanten te vinden. Door nieuwe technieken wordt bespaard op milieu en kosten. Daarom reikt de Stichting Duurzaam elk jaar een duurzaamheidsaward uit aan een innovatieve oplossing op het gebied van schadeherstel. Zo werken we allemaal verder aan een duurzame toekomst.

7. Bij a.s.r. ben je duurzaam verzekerd

a.s.r. is een van de initiatiefnemers van Stichting Duurzaam. Want we doen er alles aan om mensen te verzekeren op een manier die bijdraagt aan een eerlijke en duurzame maatschappij. We vinden het niet alleen belangrijk schade te laten herstellen met oog voor het klimaat, maar we ook de premies worden bij ons op een maatschappelijk verantwoorde manier belegd. Zo ben je dus duurzaam verzekerd zonder dat het je extra moeite kost. 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam wonen