Ga naar de hoofdinhoud
Home De bouw- en montageverzekering, daar kun je op bouwen!
Huis in verbouwing

De bouw- en montageverzekering, daar kun je op bouwen!

09 mei 2019

Er komt veel kijken bij het bouwen en verbouwen van een woning of bedrijfspand. Ondanks goede voorbereidingen is er tijdens het bouwproces altijd een kans dat er iets misgaat. Bouwprojecten staan immers bloot aan risico's zoals brand, storm, diefstal, vandalisme en constructiefouten. Deze risico’s kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Kosten die je als aannemer, installatiebedrijf of ondernemende particulier meestal niet zelf kunt dragen.

Beperkingen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Vaak wordt gedacht dat een AVB ook dekking biedt voor schades die ontstaan tijdens de bouw. De AVB heeft echter een aantal beperkingen, waaronder dekking voor schade aan het werk en eigendommen van de opdrachtgever. Het werk is wat wordt gebouwd of toegevoegd aan het pand, bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe badkamer. Onder eigendommen van de opdrachtgever vallen de bezittingen van de opdrachtgever die niet onder de gegeven bouwopdracht vallen.
Ontstaat tijdens de bouw schade aan het werk of aan eigendommen van de opdrachtgever, dan is hier op de AVB meestal geen dekking voor. Het ontbreken van de juiste verzekering kan in geval van schade grote financiële problemen veroorzaken.

Waarom een bouw- en montageverzekering (BMV)?

In tegenstelling tot de AVB is er op de BMV wel dekking voor schades die tijdens het bouwproces ontstaan aan het werk en eigendommen van de opdrachtgever. Gezien de grote financiële risico’s die je als aannemer loopt, kan je bijna niet zonder deze verzekering. De BMV staat ook bekend als de CAR-verzekering (Construction Allrisk). 

De voordelen van de BMV:

  • vergoedt de kosten van herstel of vervanging bij schade aan nieuwbouw, verbouwing of renovatie
  • vergoedt de kosten door diefstal en/of vandalisme als er sporen van braak zijn
  • geen ingewikkelde aansprakelijkheidsdiscussie
  • sluit volledig aan op jouw wensen door keuzedekkingen

Wie moet een BMV afsluiten, de hoofdaannemer of de onderaannemer?

Voor een waterdichte dekking moet een bouwproject onder één BMV vallen. Voor een onderaannemer is het daarom van belang dat hij is meeverzekerd op de BMV van de hoofdaannemer. Er zijn voorbeelden van algemene voorwaarden van een onderaannemer waarin gesteld wordt dat de hoofdaannemer een BMV moet hebben. Als de hoofdaannemer geen BMV afsluit, kan er in geval van schade een discussie ontstaan. Zeker als de onderaannemer in grote mate afhankelijk is van de hoofdaannemer kan dit een gevoelige discussie zijn. Daarom is het aan te raden om expliciet te bespreken of de hoofdaannemer een BMV heeft. 
Heeft de hoofdaannemer een BMV, dan is het van belang dat de voorwaarden aansluiten op de behoefte van de onderaannemer. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een hoog eigen risico of het ontbreken van bepaalde relevante dekkingen voor de onderaannemer. Daarom is het voor zowel een hoofd- als onderaannemer aan te raden om bij twijfel over een juiste verzekeringsdekking advies in te winnen bij een onafhankelijke verzekeringsadviseur.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over de BMV. Of neem contact op met je adviseur.

Almer Spoel

Meer verhalen over Verzekeren