Een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap is voor niemand leuk. Of je nu samen kinderen hebt of niet, je hebt toch vaak de nodige mooie momenten met elkaar gedeeld. En aan die periode is nu een einde gekomen. En je moet vaak ook nog eens een heleboel samen regelen. Zeker in de periode rondom het uit elkaar gaan heb je daarom de nodige veerkracht nodig. Veerkracht-expert Emile van Team Heartbeats geeft je 5 tips om veerkrachtig te blijven bij een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Door hier de eerste dagen al aandacht aan te besteden, maak je het voor jezelf en je naasten gemakkelijker om deze periode door te komen. Zo leer je stapsgewijs om weer je eigen weg te gaan en veerkrachtiger te zijn op momenten dat je dit nodig hebt.
Veerkracht is het vermogen om te herstellen en om te gaan met veranderingen. Dit kunnen positieve veranderingen zijn, maar ook tegenslagen en eventuele stress die hierbij komt kijken. Je kan veerkracht zien als een ‘spier’ die je kan trainen om hiermee om te gaan. Ondanks tegenslagen leer je dan positief en toekomstgericht terug te veren. Aan de hand van de 5 onderstaande tips helpen we je graag op weg.
Als je uit elkaar gaat, moet je samen veel regelen. En tegelijkertijd moet je ook samen omgaan met alle emoties die hierbij horen. Hoe meer je samen in goed overleg regelt, des te beter het gevoel is dat je eraan overhoudt. En hoe meer energie jullie beiden overhouden voor een vriendschappelijke nieuwe start. Want dat is waar jullie het uiteindelijk voor doen: op een zo positief mogelijke manier ieder je eigen weg gaan. Probeer je te focussen op de beoogde nieuwe situatie, zeker als het even tegenzit. En probeer vooral ook te luisteren naar de ander.
Er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop jullie breuk moeilijk te accepteren is, zelfs als het initiatief hiervoor met name bij jou ligt. Want dit is natuurlijk niet wat je voor ogen had toen je aan jullie relatie begon. Daar mag je best verdrietig of teleurgesteld over zijn. Laat hierbij in je achterhoofd al wel de gedachte toe dat accepteren uiteindelijk het beste is. Hoe moeilijk de situatie ook voelt. Neem hiervoor de tijd die jij nodig hebt, je hoeft echt niets te forceren.
Juist op momenten dat je je alleen voelt, kan het helpen om steun te zoeken bij vrienden en familie. Het is fijn als er iemand is die naar jouw verhaal kan luisteren, met een lach en een traan. Want ook dat hoort bij herinneringen delen. Gezamenlijke vrienden zullen het hierbij zeker waarderen als je ze laat weten dat ze geen partij hoeven te kiezen. Wees ook niet bang om je gevoelens te delen op je werk. Geef het vooral aan als jij steun kunt gebruiken van je dagelijkse omgeving. Als je op anderen kan terugvallen, maakt dit jou ook veerkrachtiger. En weet dat de meeste mensen het alleen maar fijn vinden als ze iets voor je kunnen doen, al is het maar een luisterend oor bieden.
Bekijk de scheiding uit het perspectief van het kind
Bij uit elkaar gaan met kinderen komen natuurlijk ook de emoties van je kinderen kijken. Dit maakt het extra moeilijk. Emile: ‘Het is belangrijk om de scheiding vanuit het perspectief van het kind te kunnen bekijken. Een organisatie als Villa Pinedo kan jullie hierbij helpen. Kinderen kunnen hier met ervaringsgenootjes hun gevoelens delen. Ook krijgen ze tips om beter met de nieuwe situatie om te leren gaan. Als ouders is het raadzaam om juist die gesprekken en blogs tot je te nemen. Want je wil allebei het beste voor je kinderen. En als het op dit vlak goed gaat met de kinderen, dan zal je merken dat alle andere zaken ook een stuk gemakkelijker verlopen.’
Als je er ineens alleen voor staat, verandert er veel. Dingen die je normaal samen deed, zijn nu misschien minder leuk of zelfs lastig. Maar aan de andere kant kun je nu wél weer veel meer doen wat je zelf wil. Het is soms dus ook hoe je het bekijkt: is het glas halfvol of halfleeg? De mate van veerkracht die jij in je hebt, is mede bepalend voor de manier waarop jij je aan deze nieuwe situatie leert aanpassen. En onthoud: meeveren kun je leren! Gun jezelf ook hiervoor de tijd die je nodig hebt.
Ook je eigen lichamelijke gesteldheid is belangrijk om veerkrachtig te zijn. Natuurlijk heb je voldoende slaap nodig, maar ook actief bewegen en goed eten zijn belangrijk voor een goede lichamelijke gesteldheid. Kun je hier juist nu wel wat hulp bij gebruiken? Dan vind je op het platform Zorg voor jezelf naast inspirerende blogs en podcasts ook verschillende programma’s die jou hiermee op weg kunnen helpen. Zoals het gezonde gewoontes programma, hardloopprogramma’s en de gezonde snack challenge. Deze helpen jou bij het bereiken van een goede lichamelijke en mentale balans.
a.s.r. draagt graag een steentje bij aan jouw vitaliteit. En jouw veerkracht is daar een belangrijke basis voor. Door je veerkracht nu te trainen als een spier, kan je later beter omgaan met nieuwe ervaringen, tegenslagen en veranderingen. Het maakt jou als mens sterker als je daar altijd goed mee kan gaan en aan de slag kan blijven.
Nieuw op het platform Zorg voor jezelf is het Ik veer mee-programma. Dit programma is gericht op de 5 thema’s van veerkracht, die al kort aan bod kwamen in de bovenstaande 5 tips. Alles met als uitgangpunt: meeveren kun je leren! Met onder meer de Ik veer mee-test leer jij hoe je gemakkelijker mee kan veren in verschillende situaties.