Als jij je kacheltje laat loeien op je eigen zonnepanelen, ben je lekker duurzaam bezig. Want de energie komt rechtstreeks van de zon. Daar komt geen kolencentrale aan te pas. Ook als je duurzaam opgewekte stroom koopt, draagt je elektrische kachel in principe niet bij aan de luchtvervuiling en CO2-uitstoot.
Let op! Want niet alle groene stroom is echt groen. Een energieleverancier kan zijn stroom “vergroenen” door groencertificaten.
Komt er grijze stroom uit jouw stopcontact? Voor de productie hiervan wordt er veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. En dat is milieubelastend en niet duurzaam.
Lees ook: bereken je energierekening met het energieplafond
Kleur bekennen: groen of grijs
Is elektrisch verwarmen duurzaam? Wel met groene energie, niet met grijze energie. WISE Nederland maakte een berekening. Gemiddeld verbruiken we 2.900 tot 3.000 kWh stroom per jaar. Zij berekenden dat dat - bij grijze stroom - neer komt op een jaarlijkse uitstoot van tussen de 1.882 tot 1.947 kg CO2.
Stel, jouw elektrische kachel heeft een vermogen van 2.000 watt. Dan verbruik je 2 kWh voor één uur op vol vermogen. Zet je ‘m elke dag 1 uur aan? Dan stoot je kacheltje 2 kWh x 0,649 kg CO2 x 7 dagen = 9 kg CO2 per week uit. Voor een heel jaar is dat 468 kg uitstoot. Voor twee uur per dag is dat het dubbele, enzovoorts.
Groene stroom komt uit schone, hernieuwbare bronnen. Daar komt niet tot nauwelijks CO2 bij vrij. De emissiefactor voor echt groene stroom is daarom 0 kg CO2 per kWh. Gebruik je die echt groene stroom voor je elektrische kacheltje, dan stoot je geen CO2 uit. En kan het dus wel een duurzame keuze zijn.
Elektrisch verwarmen is dus niet altijd duurzaam. Van verwarmen op gas weten we dat dat ook niet bepaald duurzaam is. Tel daar de financiële prikkel bij op - gas is duur - waardoor we steeds vaker kiezen voor een elektrisch kacheltje in plaats van de centrale verwarming. Maar is dat wel echt goedkoper? Je leest het in dit artikel van Porterenee.