Ga naar de hoofdinhoud
Home Manon van der Lely

Manon van der Lely over autonomie: “Medewerkers hebben behoefte aan eigen regie”

05 april 2023

Manon van der Lely, Manager HR-development bij a.s.r., benadrukt het belang van ‘eigen regie’ voor gelukkige, gemotiveerde en productieve werknemers. Bij de ontwikkeling van ‘De Andere Cao’, de eigen cao van a.s.r. was eigen regie een van de belangrijkste uitgangspunten. Dit is volgens Van der Lely onlosmakelijk verbonden met vertrouwen en een volwassen arbeidsrelatie.

Waarom is juist nu autonomie zo belangrijk voor werknemers?

Quiet quitting is een veelbesproken trend. In de meeste gevallen zijn quiet quitters werknemers die niets meer doen dan het strikt noodzakelijke. Investeren in autonomie van werknemers kan voorkomen dat werknemers quiet quitters worden. 

“Autonome werknemers zijn meer betrokken, zelfstandiger en ervaren vertrouwen van de werkgever. Kortom: autonomie maakt medewerkers blijer,” zegt Manon van der Lely, Manager HR-development bij a.s.r..

Hoe zorgt a.s.r. dat werknemers autonomie ervaren?

Volgens Manon van der Lely is autonomie, naast vertrouwen en een volwassen arbeidsrelatie, één van de belangrijkste uitgangspunten van de eigen cao van a.s.r. (‘De Andere Cao’). 

“Medewerkers hebben behoefte aan eigen regie. Dat blijkt ook uit arbeidsmarktonderzoeken.” Eigen regie, een volwassen arbeidsrelatie en vertrouwen zijn volgens Manon van der Lely onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Die drie punten correleren met elkaar. Het één kan niet zonder het ander.”

3 manieren waardoor werknemers van a.s.r. eigen regie ervaren

Eigen regie is één van de uitgangspunten van de cao van a.s.r., naast onder andere vertrouwen (in plaats van controle) en een volwassen arbeidsrelatie. Manon van der Lely: “Alle afspraken en regelingen uit ons personeelsbeleid, toetsen we aan deze uitgangspunten. Zo zijn we consistent en doen we wat we zeggen.” Een paar concrete voorbeelden zijn:

1. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
Sinds 2014 geeft a.s.r. medewerkers veel eigen regie om zelf te bepalen waar ze werken (plaatsonafhankelijk). In 2018 hebben medewerkers, bij de introductie van De Andere Cao, nog meer ruimte gekregen om te bepalen wanneer ze werken, door de introductie van een jaarurennorm en plus- en minuren (tijdsonafhankelijk). Na Corona zette a.s.r. de volgende stap, naar hybride werken.

2. Ruimte voor ontwikkeling
a.s.r stimuleert medewerkers om gedurende hun loopbaan te werken aan hun ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Hierin moeten zij wel zelf het initiatief en verantwoordelijkheid nemen. Manon: “Momenteel focussen we vooral op het ontwikkelen van de ‘skills van de toekomst’, zoals data savvy.”

3. “Het Andere Gesprek”
‘Het Andere Gesprek’ is het watermerk van De Andere Cao van a.s.r. Manon: “Tijdens ‘Het Andere Gesprek’, gaan we met medewerkers in gesprek over hun doelstellingen, en evalueren we deze. Daarnaast is er ruimte om te praten over de werk-privébalans, vitaliteit, werkgeluk en persoonlijke ontwikkeling. Wij zien ‘Het Andere Gesprek’ als een gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel de leidinggevende als de medewerker kan initiatief nemen tot een gesprek, of voorstellen doen voor een (andere) vorm.”

Bij a.s.r. is leiderschap van iedereen, dus zowel medewerkers als managers hebben hierin een belangrijke rol.

Autonome werknemers: waar begin je?

De transitie naar eigen regie is geen eenvoudig proces, weet ook Manon van der Lely. “Daarom heeft a.s.r. bij de implementatie van De Andere Cao veel aandacht besteed aan deze onderwerpen en hebben we trainingen aangeboden om mensen te helpen om deze transitie te maken. 

In het huidige ontwikkelaanbod blijft eigen regie een belangrijk thema. Het wordt ook nadrukkelijk meegenomen in de onboarding van nieuwe managers en nieuwe medewerkers. Bij a.s.r. is leiderschap van iedereen, dus zowel medewerkers als managers hebben hierin een belangrijke rol.”

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality