Meneer en mevrouw Beunder willen graag dichter bij hun kinderen wonen. Na een tijdje gezocht te hebben, vonden ze een geschikt nieuwbouwhuis. Toen ontstond echter een probleem: hun toenmalige verzekeraar toetste hen op het pensioeninkomen, waardoor zij veel minder konden lenen dan ze dachten.
Het probleem dat het echtpaar Beunder ervaarden bij hun toenmalige verzekeraar, ervaren andere AOW’ers ook. Om de hoogte van de maximale lening te berekenen, gaan verzekeraars en banken ervan uit dat de lening als een annuïteitenhypotheek wordt terugbetaald. Dat betekent dat je elke maand rente betaalt en een bedrag terugbetaalt. Om te controleren of iemand een lening kan betalen, kijkt een verzekeraar of bank naar het inkomen. In de wet staat welk deel van het inkomen je mag gebruiken voor woonlasten. Omdat veel senioren alleen AOW en eventueel een aanvullend pensioen hebben, valt het bedrag dat ze kunnen lenen daarom vaak relatief laag uit.
Voor veel senioren is dat jammer. Vooral omdat veel van hen kiezen voor een aflossingsvrije lening. Je betaalt dan maandelijks niets terug, maar je betaalt alleen rente. De lening betaal je pas in zijn geheel terug op de einddatum van de lening. De maandelijkse kosten van een aflossingsvrije lening zijn daarom lager en betaalbaarder. Bij senioren die een kleinere of goedkopere woning willen kopen, mogen verzekeraars en banken daarom kijken naar de werkelijke kosten van de lening om te bepalen hoeveel senioren kunnen lenen. Maar niet alle verzekeraars en banken doen dit.
‘Toen kwam onze hypotheekadviseur met de Levensrente hypotheek van a.s.r.’, zegt meneer Beunder. ‘Daarmee konden we wel voldoende lenen, omdat a.s.r. voor dat product wel toetst op de werkelijke kosten. Daarnaast staat de rente levenslang vast, waardoor we de zekerheid hebben van dezelfde vaste maandlasten, zolang we in de woning wonen. We hebben gelijk gezegd: doen!’ Voor het echtpaar was het dan ook een grote opluchting dat zij hun zo gewenste nieuwbouwhuis toch konden kopen.
De aanvraag van de heer en mevrouw Beunder bleek uniek te zijn. Het was namelijk de eerste aanvraag die a.s.r. ontving van een Levensrente hypotheek voor de aankoop van een nieuwbouwhuis. Geen enkel probleem bij a.s.r. Ook kon het echtpaar hun oude hypotheek overbruggen.
Meneer en mevrouw Beunder staan te popelen om te verhuizen naar hun nieuwe woning, lekker dicht bij hun kinderen. Ze moeten wel nog even geduld hebben, het huis moet namelijk nog worden afgebouwd. Maar naar de hypotheek hoeven zij nooit meer om te kijken. Alles is geregeld en zolang zij in hun nieuwe huis wonen, krijgen zij nooit meer te maken met een rentewijziging. Een fijne gedachte.
Bent u AOW’er en wilt u verhuizen naar een andere koopwoning? Klik hier voor meer informatie over de Levensrente hypotheek van a.s.r.