Bij een zwangerschap horen heel veel verschillende emoties. En hoe bewuster jij hiermee omgaat, hoe veerkrachtiger je deze bijzondere periode zult doorkomen. In dit blog vertellen we je meer over de voordelen van mindful zwanger zijn, mindful bevallen én mindful moederschap.
Je zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Een periode met veel fijne emoties, maar soms ook stress, angst en somberheid. Met mindfulness leer je om bewust stil te staan bij zulke momenten en deze bewuster te beleven. Óók als dit even niet fijn voelt. Deze manier van acceptatie kan helpen om de negatieve gevoelens te verminderen, en zo juist meer van bijzondere momenten te genieten. Dit heeft een positief effect op jou én op je kindje: je slaapt beter, je bloeddruk wordt lager en je immuunsysteem wordt sterker.En dat zijn nog maar een paar van de voordelen…
Gezondheidswetenschapper Lianne Hulsboschvan de Universiteit van Tilburg onderzocht bijna 900 zwangere vrouwen en wat bleek? Vrouwen die mindful leven zijn niet alleen veerkrachtiger tijdens hun zwangerschap, ze kijken ook positiever terug op de bevalling. Én ze geven vaker en langer borstvoeding.
Een zwangerschap gaat niet alleen gepaard met emoties, maar natuurlijk ook met de nodige lichamelijke veranderingen. En -laten we er niet omheen draaien- alle ongemakken die hierbij horen, zoals misselijkheid, rugpijn en vermoeidheid. Ook hierbij geldt weer dat juist het besef dat dit er echt bij hoort jou helpt om hier beter mee om te gaan. Mindfulness leert je om deze ongemakken meer te accepteren, waardoor je meer rust in je hoofd en je lijf zult ervaren.
Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Het Minder stress met mindfulness programma is jouw kans om meer rust te vinden in het leven. Je leert in vier weken wat mindfulness is en hoe het jou kan helpen om stress te verminderen. Ook ga je aan de slag met praktische oefeningen die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.
Mindfulness kan je ook helpen bij de aanloop naar de bevalling en de bevalling zelf. Bijvoorbeeld bij het opvangen van weeën en het omgaan met spanning en pijn. En ook al verloopt je bevalling in praktijk net even anders dan je verwacht had, je leert de situatie te accepteren en om vertrouwen te hebben. Niet alleen in de mensen om je heen, maar ook in jezelf en je eigen lichaam.
Ook als je nog geen weeën hebt, kun je basisbeginselen van omgaan met ongemak al oefenen.
Dat doe je met deze eenvoudige oefening:
Ook jouw nieuwe moederrol na de bevalling kan nieuwe onzekerheden en ongemakken met zich meebrengen. Borstvoeding geven is bijvoorbeeld niet altijd makkelijk, en vaak krijg je tijdens de eerste weken niet zoveel uren slaap als je zou willen. Ook dan is het fijn als je zelf met mindfulness voor rust in je hoofd kan zorgen. Als jij minder stress ervaart, heeft dat bovendien een positief effect op je kindje en jullie onderlinge band. Je kindje voelt jouw stemming namelijk meteen al heel goed aan.
Ook als je jouw kindje troost, zou je een ademhalingsoefening kunnen doen. Zo leer je jezelf om het huilen van je baby beter aan te kunnen. En als je kindje slaapt -en jij even een momentje voor jezelf hebt- zou je ook heel goed een mindfulness oefening kunnen doen. Als je regelmatig zulke momenten van ontspanning inbouwt, zul je merken dat je langzaam weer meer energie gaat krijgen. Zo kom je met een positiever gevoel deze intensieve eerste weken door en leer je om meer te genieten. Van het moederschap en van jullie eerste mooie momenten samen!
Heb je een aanvullende zorgverzekering van a.s.r.? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor een mindfulness training. Een overzicht van de vergoedingen van verzekeraars voor mindfulness vind je in de zorgwijzer.
Als maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener wil a.s.r. graag een bijdrage leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Ook jou helpen we graag! Wil je meer weten over werken aan een goede mentale gezondheid? Bekijk dan ook onze themapagina’s over vitaliteit en ontspannen.