Het simpele antwoord is: ja. Pensioen is de belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Het is daarom ook het meest voor de hand liggend dat je al jouw werknemers laat deelnemen aan de pensioenregeling. Voor jou als werkgever is dat een stuk eenvoudiger.
Maar ja, het kan zijn dat je alleen een pensioenregeling wilt voor een bepaalde groep werknemers. Vanwege de kosten. Of omdat een deel al een andere pensioenregeling heeft. Dan moet je goed opletten hoe je de groep die deelneemt, bepaalt. Pak je dat verkeerd aan? Dan bestaat de kans dat je direct of indirect discrimineert en dat mag niet. Eén van je werknemers kan dan met succes claimen dat hij of zij mag deelnemen aan de pensioenregeling. Dan betaal je alsnog (extra) premie. Dit wil je voorkomen.
Wat kan wel? Je kunt een pensioenregeling opzetten voor werknemers met een bepaalde functie in het bedrijf. Wil je weten of je een bepaalde functiegroep wel of niet kunt uitsluiten? Neem dan vooraf contact met ons op.
Je mag in Nederland geen werknemers uitsluiten omdat zij een tijdelijk dienstverband hebben. Of omdat ze minder uren werken. Ook parttimers hebben gewoon recht op pensioenopbouw. Je kunt ook geen pensioenregeling opzetten voor alleen mannen of alleen vrouwen. Verder mag je geen regeling opzetten voor alleen oudere of jongere werknemers.
Wil je jouw pensioenregeling alleen voor een bepaalde groep werknemers regelen? Dan kan dat alleen op basis van ‘objectieve criteria’. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de functieprofielen die mogen deelnemen aan de pensioenregeling, of bijvoorbeeld op afdelingsniveau. Als je daarvoor kiest, doet iedere werknemer met dezelfde functie, of iedere werknemer die op een afdeling werkt, mee aan de regeling. Je mag ook kijken naar het salaris dat iemand verdient. Dan stel je de regeling open voor elke werknemer in jouw bedrijf die meer of minder verdient dan een bepaald bedrag per jaar.
Het uitsluiten op basis van geslacht of leeftijd mag dus niet. Maar voor deze groepen geldt nog wat extra’s. Het kan zijn dat je een groep hebt bepaald op basis van ‘objectieve criteria’ zoals een functieprofiel, salaris of afdeling. Maar als de groep die daardoor wordt uitgesloten voornamelijk bestaat uit mannen of jonge werknemers, kan er alsnog sprake zijn van een uitsluiting die je niet mag maken. Zo'n indirect onderscheid op grond van geslacht of leeftijd mag niet zomaar. Let dus goed op hoe je de uitsluitingen bepaalt.
Je mag een deel van je werknemers uitsluiten die al deelneemt aan een andere pensioenregeling. Je maakt dan een ‘negatieve’ uitsluiting. Bijvoorbeeld omdat de directie al een eigen pensioenregeling heeft die bij een andere pensioenuitvoerder loopt. Of omdat een deel van jouw werknemers al deelneemt in een verplicht gesteld pensioenfonds.
We helpen je graag. Je bereikt ons via doenpensioen@asr.nl of bel op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur naar (030) 278 95 70. Of vind een onafhankelijk pensioenadviseur bij jou in de buurt.