Ga naar de hoofdinhoud
Home Robert van Novanet over duurzaam herstellen
Robert van Novanet

Robert van Novanet: ‘Het is goed om kritisch te kijken naar het gebruik van onze grondstoffen’

13 januari 2021

Volgens Robert de Keijzer van reparatiebedrijf Novanet is het belangrijk dat we duurzaam omgaan met onze grondstoffen. Hoe? Bijvoorbeeld door schades te herstellen in plaats van volledig te vernieuwen. Als directeur van het grootste reparatiebedrijf in de Benelux is hij blij om vanaf het eerste moment aangesloten te zijn bij het duurzaam herstelnetwerk van a.s.r. Robert vertelt wat voor schades Novanet vaak duurzaam herstelt en hoe die aansluiten bij de tijd van het jaar.

Seizoensgebonden schades

Bij Novanet weten ze dat elke tijd van het jaar bepaalde schades met zich meebrengt. Om je een voorbeeld te geven: nu de winter weer in aantocht is hebben meer mensen zin in een warm bad. Robert: “Met de langere avonden gaan mensen romantisch doen en waxinelichtjes op de badrand zetten. En daar kan het kunststof van een bad niet tegen. Dus je begrijpt dat de telefoontjes met brandschades bij ons weer oplopen.” Ook zorgen de gourmetstellen met kerst ervoor dat Novanet het in die periode altijd drukker heeft. “En in de zomer zijn het weer de barbecues die mensen te dicht bij hun kozijnen zetten. Zo blijven we bezig”, lacht Robert. 

Lees hier meer over duurzaam schadeherstel

 

Vlam in de pan

Novanet herstelt zo’n 8.000 tot 10.000 schades per jaar. Dat kunnen schade aan keukens zijn, zoals het vervangen van een keukenkastje of raamkozijnen. Ook repareren ze oppervlakkige beschadigingen aan bijvoorbeeld een aanrechtblad of vloer. “Wat vaak voorkomt is een beschadiging aan het aanrechtblad door een hete pan. Mensen die vlam in de pan krijgen, tillen de pan vaak in paniek van het fornuis en laten de pan los waardoor deze op het aanrechtblad stuitert met als gevolg een grote schroeiplek op het aanrechtblad. Gelukkig kunnen wij dat goed herstellen en de originele uitstraling behouden.” 

Dit zijn de meest voorkomende schades
  • Inbraakschade aan kunststof-en aluminium raamkozijnen
  • Water- en brandschade aan keukens
  • Deuken en butsen in vloeren, deuren en vensterbanken
  • Gaten en scheuren in douches en ligbaden
Die laatste schades komen vaker voor dan je denkt, vertelt Robert. “Ook zonder waxinelichtjes ontstaat er snel schade aan een bad. Bijvoorbeeld doordat iemand uitglijdt en z’n knie stoot aan de rand of per ongeluk de douchekop laat vallen en schade veroorzaakt. Heel ongelukkig, maar wel belangrijk om snel te verhelpen. 
 
Minder overlast door duurzaam schadeherstel

Robert merkt dat klanten vaak blij zijn met het duurzaam schadeherstel via Novanet omdat het voor minder overlast zorgt. “Het gaat vaak sneller om iets te repareren dan schade volledig te vervangen. Naast dat bijvoorbeeld de levertijd van een nieuwe keuken lang is, kost het ook veel minder moeite. Het scheelt nogal of je een hele keuken moet leeghalen, of alleen twee keukenkastjes. Wij herstellen het gewoon ter plaatse, alleen op de specifieke plek waar de schade nodig is. Dat doen we met onze spotrepair methode. Zo repareren we slim oppervlakkige beschadigingen en behouden we de originele uitstraling. Dit voorkomt veel discussie en overlast.”

Beter voor het milieu

En naast minder overlast voor de klant, is het repareren van schade ook beter voor het milieu. De originele materialen blijven behouden en de grondstoffen die Novanet gebruikt, zijn zo duurzaam mogelijk. “Wij werken bijvoorbeeld alleen met hout met het FSC-keurmerk. Ook investeren wij in een duurzaam wagenpark, want onze herstelmeesters rijden door heel Nederland en België dus dat betekent veel kilometers. Bovendien is ons bedrijfspand voorzien van duurzame verlichting en klimaatbeheersing.” 

Toch lukt het niet altijd om een beschadiging te repareren met duurzame materialen. “Soms is een schade zo specifiek dat je moet teruggrijpen op wat oudere materialen”, erkent Robert, “maar dat is nog steeds duurzamer dan het geheel vervangen.” Al met al is Robert blij dat zijn bedrijf steeds duurzamer wordt: “Het is heel goed dat we nu met z’n allen kritisch kijken naar het gebruik van onze grondstoffen. En duurzaam schadeherstel is een belangrijke stap.”

Niet te vergeten

Schade herstellen heeft ook een emotionele kant. Veel mensen associëren schade met nare gebeurtenissen, maar er valt ook genoeg te lachen weet Robert. Zo kwam er ooit een opdracht binnen van schade aan een deurtje van het dressoir. Een kogelgat veroorzaakt door een rondvliegend kogeltje. “Een man was op bezoek geweest bij zijn ex, waar hij nog goed contact mee had. Zij werd gek van kraaien in haar achtertuin. Hij was daarom naar de kelder gelopen om een luchtbuks te pakken, daarmee wilde hij op de kraaien in haar tuin schieten. Maar hij wist niet dat de luchtbuks al geladen was. Dus toen hij met de luchtbuks de woonkamer in kwam lopen, ging die af en schoot hij per ongeluk dwars door het deur van het dressoirkastje heen.” 

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam herstel