Ga naar de hoofdinhoud
Home Op een rij: alle regels voor een elektrische fiets
e-bike

Op een rij: alle regels voor een elektrische fiets

11 april 2017

Het is lente en we pakken weer vaker de fiets. Maar ben jij op de hoogte van de regels voor elektrische fietsen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid als jij met een elektrische fiets bij een ongeval betrokken raakt? Moet je een helm op? En weet jij welke regels er nog meer gelden?

De meeste elektrische fietsen zijn voorzien van trapondersteuning. Dit betekent dat je nog wel moet trappen om vooruit te komen maar je krijgt hulp van een elektromotor. Als je een bepaalde snelheid bereikt dan stopt de trapondersteuning. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen met motor te onderscheiden zoals een e-bike, elobike of (speed-) pedelec. Voor iedere soort elektrische fiets gelden verschillende verkeersregels: de regels voor de gewone fiets of de regels voor de snor- of bromfiets.

Standaard elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets met trapondersteuning? Stopt de trapondersteuning bij 25 km per uur en heeft de elektromotor een maximum vermogen van 250 watt? Dan rij je op een standaard elektrische fiets. Bij een standaard elektrische fiets met trapondersteuning zijn de verkeersregels voor de gewone fiets van toepassing. Dit betekent dat er geen minimum leeftijd is en dat er geen rijbewijs nodig is om op deze elektrische fiets te fietsen. Je moet wel op het verplichte fietspad rijden.

Er is geen aansprakelijkheidsverzekering nodig voor de standaard elektrische fiets met trapondersteuning. Om een hoge rekening bij een schade te voorkomen is een aansprakelijkheidsverzekering echter wel verstandig.

Snelle elektrische fiets

Kun je meer dan 25 km per uur met trapondersteuning fietsen? En heeft de elektromotor van jouw elektrische fiets een vermogen tussen de 250 en 4.000watt? Dan heb je een snelle elektrische fiets. Hiervoor geldt vanaf 1 januari 2017 dat alle snelle elektrische fietsen een bromfietskenteken moeten hebben. Dit betekent ook dat dan de regels voor bromfietsers gelden. Zo moet je een goedgekeurde helm dragen, is de minimale leeftijd 16 jaar en moet je rijbewijs AM hebben. Ook zijn er snelheidslimieten waar je aan moet houden. Zo mag je alleen op de rijbaan 45 km per uur fietsen. Binnen de bebouwde kom mag je 30 km per uur fietsen op het bromfietspad en buiten de bebouwde kom 40 km per uur op het bromfietspad. Daarnaast is een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Neem voor meer informatie over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering contact op met je adviseur.

Elektrische fiets zonder trapondersteuning

Heb je een fiets die zonder trapondersteuning vooruitkomt? En is de maximale snelheid 25 km per uur? Dan gelden de regels voor snorfietsen. Je moet een minimale leeftijd van 16 jaar hebben en een rijbewijs AM. Snorfietsen mogen op het fietspad rijden. Daarnaast moet de snorfiets een blauwe kentekenplaat hebben en is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Aansprakelijkheid met een elektrische fiets

Wie is er aansprakelijk als je met je elektrische fiets in een verkeersongeval terechtkomt? Het ligt aan het type elektrische fiets onder welke categorie vervoersmiddel de fiets valt voor de Wegenverkeerswet. Normaal gesproken spreken we bij fietsers van zwakke verkeersdeelnemers bij een ongeluk met een auto. Dit heeft consequenties voor wat betreft de aansprakelijkheid en schadevergoedingsplicht van de automobilist. Maar dit geldt alleen voor een standaard elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/uur. De overige varianten elektrische fietsen vallen onder de snor- of bromfietscategorie en worden niet direct gezien als zwakke deelnemers. Heb jij een ongeval met je elektrische fiets? Neem contact op met je adviseur of verzekeraar en meldt de schade.

De elektrische fiets achter op de auto

Ga je een weekendje weg en neem je de elektrische fietsen mee? Bij het vervoeren van (elektrische) fietsen op een fietsendrager moet je rekening houden met het aantal kilogram dat je op de trekhaak mag monteren. Op de trekhaak van de auto vind je het maximale gewicht. Zorg ervoor dat het gewicht van de fietsendrager plus fietsen dit niet overschrijdt. Als je een ongeluk krijgt met de auto en het blijkt dat dit komt doordat het maximale gewicht op de trekhaak is overschreden, dan kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De schade met of aan je auto is gedekt op je autoverzekering met een casco allriskdekking. Maar als je zelf schuld hebt aan het ongeval door verkeerde of te zware belading, dan val je terug in no-claimkorting. De schade die door een ongeval aan de fietsen ontstaat kan je verzekeren met een (brom)fietsverzekering.

Let dus goed op het gewicht dat voor de auto is toegestaan om schade te voorkomen!

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren