Ga naar de hoofdinhoud
Home Ruud van Parketmeester: 'Een goede houten vloer gaat je hele leven mee'
Header Schade Blog parketmeester over duurzaam herstelnetwerk

Ruud van Parketmeester: 'Een goede houten vloer gaat je hele leven mee'

31 maart 2021

Ruud van der Woerdt is voorzitter van de coöperatie Parketmeester. Bij deze vloerenspecialist zijn 17 bedrijven door heel Nederland aangesloten. Naast dat zij veel vloeren leggen, herstellen ze er ook veel. Daarom is Parketmeester al meer dan 10 jaar onderdeel van het duurzaam herstelnetwerk van a.s.r Schade. Maar duurzaam herstellen, dat doen ze al veel langer!

De voortrekkersrol van de vloerenspecialist

Ruud van der Woerdt vertelt trots dat Parketmeester de eerste vloerenspecialist in Nederland was die ging werken met oplosvrije middelen. “In de verschillende soorten lak, lijm en olie die wij gebruiken zitten geen oplosmiddelen. Alles is op waterbasis en dat is veel beter voor het milieu. Wij hadden altijd al een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid, maar we besteedden er geen aandacht aan. Waarom niet? Omdat er nagenoeg ook geen aandacht voor was in de markt.”

Schade zo snel mogelijk duurzaam herstelt

Lees meer over de voordelen van duurzaam schadeherstel op de pagina 'Wat is duurzaam herstel?' 

Aandacht voor duurzaamheid

Inmiddels is die aandacht voor duurzaamheid er wel. Zo geeft Ruud aan dat steeds meer mensen openstaan voor het duurzaam herstellen van schade aan hun vloer. Twintig jaar geleden was de meest gekozen oplossing bij schade: een totaal nieuwe vloer. Dat is bijgedraaid: “Veel mensen geven partieel herstellen nu het voordeel van de twijfel. De bereidwilligheid wordt groter. En het resultaat is gelukkig ook vaak naar tevredenheid.”

Partieel herstellen is beter voor het milieu

Bij partieel herstellen wordt schade aan een vloer plaatselijk hersteld. Vooral bij houten vloeren is dit goed mogelijk, zegt Ruud. “Stel, de schade zit op 2 vierkante meter. Wij vervangen dan alleen dat specifiek beschadigde gedeelte van de vloer. De rest blijft gewoon liggen. We schuren na het repareren vaak wel de hele vloer weer op, en werken het mooi af zodat er geen kleurverschil ontstaat.” Een gedeelte van een vloer herstellen is niet alleen goedkoper, maar volgens Ruud ook beter voor het milieu. “Alles gebeurt plaatselijk en lokaal. Tot en met het scheiden van het afval aan toe.”

Een houten vloer gaat levenslang mee

Dat het zinvol is om een houten vloer te herstellen, weet Ruud als geen ander. “Hout is van zichzelf al een duurzaam product, omdat het voor lange tijd meegaat. Als je een goede houten vloer koopt, dan gaat die je hele leven mee. En moet de vloer toch afgebroken worden, dan is het hout recyclebaar. Meubelen van sloophout zijn helemaal in tegenwoordig.”

De juiste materiaalkeuze

De aandacht voor duurzaamheid heeft nog niet direct het effect op de vloerenmarkt waar Ruud op hoopt. “Mensen hebben er zeker oren naar, maar zodra ze horen dat je voor hout met het FSC-keurmerk een paar euro per vierkante meter meer betaalt, dan vinden ze het toch bezwaarlijk. Geld speelt vaak de belangrijkste rol. Pvc-vloeren zijn daarom een goed alternatief voor een duurzame en betaalbare vloer. Met een goed keurmerk bestaat de pvc-vloer namelijk uit de juiste duurzame producten. “Maar pas op er voor pvc-vloeren waar bepaalde chemicaliën - weekmakers - in zitten. Vloeren met slechte weekmakers zijn vaak afkomstig van Chinese leveranciers en schadelijk voor het milieu. Bij Europese producenten zit je vaak wel goed, die hebben ook een keurmerk.”

Ruud van Parketmeester Een goede houten vloer gaat je hele leven mee
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam herstel