Ga naar de hoofdinhoud
Home Samen met je partner een huis kopen? Vraag naar de draagplichtovereenkomst bij je adviseur!
happy couple

Samen met je partner een huis kopen? Vraag naar de draagplichtovereenkomst bij je adviseur!

01 september 2023

Je partner en jij hebben eindelijk jullie huis gevonden. Als starter ontkom je er niet aan: eigen geld is nodig om de lening rond te krijgen. Maar wat als je partner meer geld inbrengt? Of je partner heeft al eens een woning en lening gehad? Dit kan gevolgen hebben. In deze blog lees je meer over het vastleggen van afspraken als je een huis koopt met je partner.

Ingewikkeld

Het is al snel een technisch verhaal en er komt veel rekenwerk bij kijken. Daar willen jullie je vingers niet aan branden. Je adviseur is daarom de aangewezen persoon om in heldere taal uit te leggen wat de gevolgen zijn wanneer er geen sprake is van een 50/50 verhouding met het inbrengen van eigen geld. De woning wordt van jullie beiden, dus ook de lening en de bijbehorende schuld. Doordat jullie een relatie hebben komt jullie geld samen. Willen jullie duidelijkheid? Overweeg dan een samenlevingscontract (voor ongehuwden) of draagplichtovereenkomst.

Draagplichtovereenkomst versus samenlevingsovereenkomst

In een samenlevingscontract leg je vast welke spullen van jullie beiden zijn en welke niet. Ook leg je vast op welke manier jullie de kosten verdelen. Daarnaast is het handig om het samenlevingscontract te regelen voordat de koopakte is getekend. Dit is vaak goedkoper dan wanneer je dit achteraf doet.

Een draagplichtovereenkomst is als starter op de woningmarkt minder relevant. Maar als je partner al een koopwoning en lening heeft gehad kan dit document uitkomst bieden. Hij of zij brengt geld in vanuit de overwaarde van de vorige woning. Dit heeft gevolgen voor de koop van jullie nieuwe huis en is erg ingewikkeld. Vraag daarom in deze situatie bij je adviseur naar de draagplichtovereenkomst, waarin je dit soort zaken vastlegt.

Vastleggen van afspraken

Een samenlevingscontract of draagplichtovereenkomst kan duidelijkheid geven. Wees daarom niet bang om de betreffende adviseur vragen te stellen over wat je allemaal kunt opnemen in deze documenten. Het doel is om achter zaken te komen waar jullie totaal niet bij stil staan. Met de expertise en ervaring van adviseurs waar a.s.r. mee werkt komt dit helemaal goed. Vind hier een adviseur bij jou in de buurt.

Uit elkaar gaan

De mogelijkheid bestaat dat jullie uit elkaar gaan. Als je dan geen afspraken hebt vastgelegd kunnen er conflicten ontstaan. Met een samenlevingscontract en/of draagplichtovereenkomst zorg je voor heldere afspraken en wat er gebeurt als jullie uit elkaar zouden gaan.

Ruimte om te leven met de Startershypotheek

Ga jij samen met je partner een huis kopen? En wil je lage maandlasten? Dan is de Startershypotheek van a.s.r. misschien iets voor jullie. Met deze hypotheek van 40 jaar heb je nú lagere maandlasten, maar betaal je uiteindelijk wel meer vanwege de langere looptijd. Je hebt maandelijks meer ruimte om te leven en leuke dingen te doen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek