Romantisch je eerste huis kopen samen... met je ouders?!

10 december 2021

Je bent een twintiger, hebt een vaste baan en je wilt niets liever dan samenwonen met je grote liefde. Maar als jullie samen op zoek gaan naar een liefdesnestje, blijkt dat je niet genoeg kunt lenen om een huis te kopen. Wat nu? Misschien toch eens in gesprek met je ouders?

Om een huis te kopen, leen je geld in de vorm van een hypotheek. Hoeveel je kunt lenen, wordt bepaald door je inkomen en door de waarde van het huis dat je koopt. De hypotheek is nooit hoger dan de marktwaarde van het huis. Maar bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de koopsom, die je dan moet betalen met je eigen spaargeld. Denk aan de kosten voor een notaris, overdrachtsbelasting, taxatie, hypotheekadvies en eventueel je aankoopmakelaar. En als je er voor kiest om over te bieden, loop je het risico dat je hiervan ook een deel uit eigen geld moet bijleggen. Lees ook onze tips om verantwoord te bieden. Wat nu, als je (nog) niet zoveel spaargeld hebt? Of misschien heb je zelfs een negatief vermogen door een studieschuld?

Lenen of schenken?

Heb je er al eens aan gedacht om je ouders om hulp te vragen? Ze kunnen jullie geld lenen of schenken. Voor beide opties heeft de Belastingdienst allerlei voorwaarden gesteld. Het is verstandig om je hierover goed te laten voorlichten door een adviseur. En stel, je ouders lenen jullie geld, weet dan dat bij het berekenen van je maximale hypotheek rekening wordt gehouden met deze lening. Het maximale bedrag dat je kunt lenen, blijft onderaan de streep dus hetzelfde. Geld van je ouders lenen, is dus geen oplossing als je net wat te kort komt voor de aankoop van jullie droomhuis.

Belastingvrij schenken

Je ouders kunnen jullie ook geld schenken. Als een van jullie beiden tussen de 18 en 40 jaar oud is, mogen je ouders jullie eenmalig een ton belastingvrij schenken. Je moet dit geld wel gebruiken voor de aankoop of het verbeteren van je huis. De maximale hoogte van deze belastingvrije schenking wordt jaarlijks geïndexeerd. In 2022 is dit bedrag vastgesteld op € 105.302.  Lees meer over de voorwaarden van deze vrijstelling op de website van de belastingdienst. Zo’n schenking kan jullie net dat stukje financiële ruimte geven, waarmee dat huis ineens wel binnen handbereik komt.

Maximale hypotheek berekenen

Droom je over een eigen huis voor jullie samen? En wil je weten of dit financieel haalbaar is? Bereken dan eerst hoeveel je kunt lenen. Dan weet je meteen of je binnenkort eens met je ouders om de tafel moet.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek

Huis kopen met hulp ouders