Home Blogs van a.s.r. TheSocialMedWork: toegang tot innovatieve medicijnen voor iedereen

TheSocialMedWork: toegang tot innovatieve medicijnen voor iedereen

30 juli 2018
Je ziet ze te vaak langskomen op social media: berichten van wanhopige ouders die aandacht vragen voor een medicijn dat in Nederland nog niet beschikbaar of peperduur is, maar dat het laatste redmiddel voor hun zieke kind zou kunnen zijn. Startup en sociale onderneming TheSocialMedwork ijvert ervoor dat innovatieve medicijnen voor iedereen wereldwijd beschikbaar komen.
Te laat
Sjaak Vink, directeur en oprichter van TheSocialMedwork, lobbyde ooit voor een groep Europese patiënten om toegang te krijgen tot een baanbrekend nieuw kankermedicijn dat in de Verenigde Staten verkrijgbaar was, maar nog niet goedgekeurd was voor de Europese markt. Toen het medicijn ook in Europa beschikbaar kwam, waren deze patiënten overleden. Een schrijnend voorbeeld van hoe belangrijk het is dat iedereen gelijke toegang tot medicijnen heeft. Voor Sjaak was dit aanleiding om TheSocialMedwork op te zetten.
Betaalbaar
Het in Amsterdam gevestigde TheSocialMedwork wil dat iedereen gelijke kansen heeft op het gebied van gezondheidszorg. Het netwerk biedt alternatieve oplossingen en hoop. Het identificeert medicijnen die goedgekeurd zijn in voorlopende markten als de Verenigde Staten, Europa en Japan en geeft patiënten wereldwijd op die manier toegang tot deze medicijnen tegen een betaalbare prijs. Via hun platform informeren zij patiënten en hun familie en dokters over de laatste gezondheidsontwikkelingen.
Sociale impact
Het netwerk bestaat uit innovators, chemici, wetenschappers en juristen. Zij hebben vaak in de eigen omgeving ervaren hoe in het geval van een levensbedreigende ziekte als ALS en kanker elke seconde telt, vooral in de laatste fase van de behandeling. Een initiatief als TheSocialMedwork geeft hoop en kracht. Het team heeft in de korte tijd van zijn bestaan al 2 miljoen patiënten bereikt, 2.000 medicijnen verstrekt en meer dan 11.000 patiënten geholpen in meer dan 60 landen.
Meer informatie

Impact investeringsfonds Social Impact Ventures investeert, mede namens a.s.r., in TheSocialMedwork. TheSocialMedwork houdt een blog bij waarin nieuwe medicijnen en ontwikkelingen gedeeld worden.

Christel van Capelleveen