Home Blogs van a.s.r. Transitiemogelijkheden naar het nieuwe pensioenstelsel

Transitiemogelijkheden naar het nieuwe pensioenstelsel

Wat betekent dit voor de werkgever?
02 maart 2021

Het nieuwe pensioenstelsel is complex en de transitie van het dc-pensioen kan elke werkgever op verschillende manieren invullen. Als pensioenadviseur is het raadzaam om nu al het gesprek aan te gaan met werkgevers over de mogelijkheden en de consequenties. Wat hierin een effectieve eerste stap is, vertelt Natasja Winter (partner KWPS) in onderstaand interview en tijdens ons webinar dat op 10 maart plaatsvond. Ook neemt Folkert Pama (directeur a.s.r. pensioenen) je in het webinar mee in onze eigen ontwikkelingen omtrent het pensioenakkoord.

Webinar pensioenakkoord

'Wat zijn de financiële en verzekeringstechnische aspecten voor de adviespraktijk?'

Bekijk webinar!
Webinars over pensioenakkoord

Op 10 maart organiseerden we vanuit a.s.r. pensioenen alweer het derde webinar over het pensioenakkoord; over de financiële en verzekeringstechnische aspecten. Wil je de twee vorige webinars ook terugkijken? Dat kan via de linkjes hieronder! Wees je er wel van bewust dat het pensioenakkoord in ontwikkeling is en de informatie een weergave is van de actualiteit van dat moment. 

Webinar pensioenakkoord 3 december 2020
'Wat zijn de arbeidsrechtelijke aspecten van het pensioenakkoord?'

Webinar pensioenakkoord 18 september 2020
'Wat zijn de kansen van het pensioenakkoord voor de adviespraktijk?'

Transitiemogelijkheden onderzoeken

Uiterlijk 1 januari 2024 moet elke werkgever een beslissing hebben genomen over zijn nieuwe pensioenregeling. Voor die tijd zullen werkgevers een keuze moeten maken; overgaan op één pensioenregeling met vlakke premie of een combinatie van de stijgende (huidige werknemers) en vlakke premie (nieuwe werknemers). Welke keus ook gemaakt wordt, elk heeft veel impact. Financieel, maar ook arbeidsrechtelijk voor de werknemers. Het is dus belangrijk dat de werkgevers inzicht krijgen. Zij moeten weten wat de transitiemogelijkheden zijn en de consequenties daarvan.

Pensioenen: onderwerp van gesprek met (nieuwe) werknemer

Het verschaffen van dat inzicht is een rol van de pensioenadviseur. Natasja roept pensioenadviseurs daarom ook op om zo snel mogelijk met de werkgevers in gesprek te gaan. “Pensioenen zijn misschien niet altijd top of mind, maar het invoeren van het nieuwe pensioenstelsel kan veel impact hebben op een bedrijf. Financieel, maar ook voor de arbeidsvoorwaarden. De pensioenopbouw kan hierdoor bijvoorbeeld een belangrijker onderwerp worden tijdens een sollicitatiegesprek of gesprekken met huidige werknemers.” Wil jouw klant dus een aantrekkelijke werkgever zijn om zo de juiste mensen aan te kunnen nemen en te behouden, dan helpt het als ze die transitie goed geregeld hebben.

Lees ookWerknemer krijgt regie over eigen pensioen

Jongere of oudere werknemers? Korte of lange arbeidsduur?

Of je als werkgever direct overstapt naar de vlakke premie voor alle werknemers of een overgangsperiode (tot de laatste werknemer uit de pensioenregeling uit dienst is) hebt met een combinatie met de twee pensioenregelingen, hangt af van veel factoren. Werken er vooral jonge mensen bij het bedrijf of juist niet? Hoe lang werkt de gemiddelde werknemer daar? “Voor een bedrijf met bijvoorbeeld veel jonge mensen in dienst die daar doorgaans niet heel lang blijven werken, zal de optie van een hoger salaris en een lager premiepercentage mogelijk interessanter zijn. En heeft de werkgever meerdere oudere werknemers die naar verwachting de komende jaren uitstromen, dan zou er weer budget vrij kunnen komen voor een hogere pensioenpremie ”, aldus Natasja.

Consequenties per keuze

Met welke factoren de werkgever rekening moet houden bij de invulling van die transitiefase, zal per bedrijf anders zijn. Maar door in het pensioenadvies de consequenties van de mogelijke keuzes in kaart te brengen, wordt het wel duidelijk voor de werkgever.

Financiële consequenties

Inzicht in de financiële consequenties is volgens Natasja een effectieve eerste stap om met de werkgever dat gesprek over die transitiefase aan te gaan. En dat inzicht kan gegeven worden met een financiële analyse van de effecten van het pensioenakkoord. Die analyse kan bijvoorbeeld worden gemaakt met een rekentool. Natasja: “Zo maak je financiële gevolgen van de verschillende keuzemogelijkheden inzichtelijk.” Natasja ziet dat werkgevers op basis van deze financiële analyse ineens wel het gesprek willen aangaan: “Inzicht in de kostenverschillen is duidelijk en interessant. Het is onze ervaring dat we op deze manier ineens ieders aandacht hebben.” 

Lees ookWerkgever, dit zijn 3 nieuwe fiscale mogelijkheden van het pensioenakkoord

Op moment van publicatie van dit interview is de wetgeving van het pensioenakkoord nog niet definitief vastgesteld.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Pensioen