Het is zover: je
gaat je eerste koophuis kopen. Spannend! Hoe pak je dit het beste aan? Met een
aankoopmakelaar vergroot de kans op succes. Handig, want de concurrentie is
groot. Maar wat kost een aankoopmakelaar? En wat zijn de voordelen van een
aankoopmakelaar?
Wanneer je weinig tijd hebt, kan een aankoopmakelaar heel handig zijn. Hij of zij helpt met: het uitzoeken van geschikte woningen, het contact met de verkopend makelaar, de bezichtiging, en met het onderhandelen van de prijs. Fijn, voor als je niet teveel wilt bieden
Aankoopmakelaren kennen de woningmarkt op hun duimpje. Ze weten vaak al dat een woning te koop komt voordat het op Funda staat. Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt op zijn duimpje. Hij weet vaak al dat een woning te koop komt voordat hij op Funda staat. Als je een makelaar inschakelt, kun je huizen soms eerder bezichtigen.
De makelaar kan meedenken over het soort woning dat je zoekt en heeft ervaring met onderhandelen. Bijvoorbeeld over wat een goed bod is. Ook stelt de aankoopmakelaar kritische vragen over de staat van de woning, zodat je goed weet wat je koopt. Hij kan je ook adviseren om een bouwkundige keuring te doen. Het is natuurlijk heel vervelend als de woning bouwkundige gebreken heeft, waardoor je straks hoge kosten moet maken. Let op: hij is zelf geen bouwkundige, dus als je een bouwkundige keuring wilt, zul je daarvoor een expert moeten inschakelen en dat brengt extra kosten met zich mee.
Een aankoopmakelaar kijkt objectief naar de woning en is emotioneel niet betrokken bij het koopproces. Mogelijk handel je vanuit emotie, als je denkt dat je je droomwoning gevonden hebt, waardoor je overhaaste beslissingen neemt of die verrotte kozijnen niet opmerkt. Een aankoopmakelaar kan je bijstaan met zijn neutrale blik.
Een aankoopmakelaar kost geld. Deze kosten noemen zij courtage, of makelaarskosten. Sommige makelaars vragen een vast percentage van het aankoopbedrag, anderen vragen een vast bedrag. Een vast bedrag geeft duidelijkheid. Maar een aankoopmakelaar kan bijvoorbeeld ook 1% van de aankooprijs als kosten vragen. Dan heeft de aankoopmakelaar dus voordeel bij een hoge aankoopprijs, maar dat is juist nadelig voor jou. Informeer vooraf dus goed naar de kosten en bel gerust nog een andere aankoopmakelaar om een vergelijking te maken. Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Heb je meer vragen over je lening en de belastingdienst? Je persoonlijke adviseur helpt je hierbij. Lees hier wat een onafhankelijke adviseur voor jou kan betekenen.
Een huis kopen is een grote en belangrijke stap in je leven. Het kan prettig zijn om binnen je vrienden of familiekring naar ervaringen te vragen. Zij hebben dit traject misschien al eens doorlopen en kunnen hun ervaringen met je delen.
Wil je weten welkbedrag je kunt lenen voor jouw droomwoning? Lees dan meer over de Startershypotheek en bereken hoeveel je kunt lenen.