Home Blogs van a.s.r. Wandelen 11 leuke wandelroutes in Nederland: Veluwe, Utrecht en Zuid-Limburg

11 leuke wandelroutes in Nederland: Veluwe, Utrecht en Zuid-Limburg

05 november 2021

Zin om te wandelen? Ontdek de leukste wandelroutes van onder andere Natuurmonumenten in Nederland en zie hoe mooi ons kikkerlandje te voet is! Wat dacht je van wild spotten op de Veluwe? De heuvels trotseren in Zuid-Limburg? Of de mooiste kasteeltuinen ontdekken in de buurt van Utrecht? We geven hier een overzicht van 11 leuke wandelroutes in Nederland.

1. Wandelen op de Veluwe in natuurgebied Planken Wambuis 

4,4 km

ca. 6.300 stappen

Veluwe wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd. Waarom? Houd je ogen goed open tijdens het wandelen en ontdek het zelf! Wie weet spot je wel een everzwijn, edelhert of ander wild. De wandeling door natuurgebied Planken Wambuis bij Ede is heel divers. Van stuifzand, glooiende heidevelden tot aan uitgestrekte bossen: je ziet het allemaal. Rust na je wandeling nog even lekker uit bij Restaurant Planken Wambuis, de ideale afsluiter van je wandelroute over de Veluwe.
2. Wandelen bij Utrecht rond Kasteel de Haar

11 km

ca. 16.900 stappen

Een mooie wandeling bij Utrecht met als letterlijk hoogtepunt het grootste kasteel van Nederland! Wandelroute Landgoed Haarzuilens is een mooie wandelroute van Natuurmonumenten die je langs Kasteel de Haar voert. Tijdens deze wandelroute ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied en geniet je volop van alle dieren en planten op het landgoed. Dus weg die telefoon en lekker genieten van de natuur!

3. Wandelroute Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg

10,8 km

ca. 15.500 stappen

Een berg in Nederland? Jazeker! Deze wandelroute leidt je over de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en laat je genieten van mooie vergezichten over het Jekerdal en Maastricht. Ook maak je kans om de grootste uil van Europa - de oehoe - bij de berg te zien. Of spot Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. 

De route is goed aangegeven met rode paaltjes en dus niet te missen. Na de wandeling nog energie over? Duik dan de grotten van de Sint-Pietersberg in, een toffe ervaring!

4. Wandelen door oude grienden in de Biesbosch

2,4 km

ca. 3.500 stappen

De Biesbosch is misschien wel het grootste natuurdoolhof van Nederland dankzij de vele rivieren, eilandjes met wilgenbossen en kreken met glashelder water. Met wandelroute De Pannekoek door de Biesbosch loop je door oude grienden. Op deze akkers werd vroeger wilgenhout verbouwd en dat kan je nog steeds zien! Deze korte wandeling is ook erg leuk om met kinderen te lopen. 

5. Wandelen door de Helderse Duinen in Noord-Holland

9,5 km

ca. 13.500 stappen

Lekker uitwaaien aan zee? Vertrek dan naar Noord-Holland voor deze mooie NS-wandeling door de Helderse Duinen. De wandelroute is afwisselend: van onverharde paden door de duinen tot een kaarsrechte dijk langs de zee. Naast mooie natuur loop je ook langs een van de grootste forten van ons land - Fort Erfprins - en vuurtoren de Lange Jaap. De route eindigt in het centrum van Den Helder, waar je heerlijk op een terrasje kunt neerstrijken. 

6. Wandelroute de Bronnenroute door Twente

4,7 km

ca. 6.700

Een fijne wandeling in het mooie Twente: de wandelroute Springendal Bronnenroute. Je loopt over over kronkelpaden langs kabbelende beken, heldere bronvijvers, akkers en hooilanden. Bijna tegen de Duitse grens aan kom je helemaal tot rust. De wandeling start vlakbij het bijzondere kunststadje Ootmarsum, leuk om voor of na deze route nog even te ontdekken!  

7. Wandelen bij de Posbank in Gelderland

5,0 km

ca. 7.150 stappen

De Posbank bij Arnhem in Gelderland is een beroemd stukje natuur in Nederland dat je een keer gezien moet hebben. De uitgestrekte heideheuvels van wandelroute Veluwezoon-Posbank laten je benen werken en de hellingen in je kuiten voelen. Deze wandeling is met zorg uitgestippeld door de boswachter van de Veluwezoom, dus maak je klaar voor een hele mooie wandeling! 

8. Wandelen bij Ruurlo in de Achterhoek

6,1 km

ca. 8.700

Zie hoeveel verschillende tinten groen het bos kan hebben met de wandelroute Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo in de Achterhoek. Volgens Boswachter Dirk van den Brink is de wandeling door het Achterhoekse kampenlandschap een echte belevenis. “Laarzen aan en lekker door de modder banjeren. Op sommige plekken kan het water wel 10 cm hoog staan.” Na dit avontuur kan je lekker een kopje koffie drinken of een pannenkoek eten bij Pannenkoekenboerderij De Heikamp

9. Wandelen door de Brunssummerheide in Heerlen

4,7 km

ca. 6.700

Het prachtige heide- en heuvelland van de Brunsummerheide in Zuid-Limburg. Dat is waar jij kennis mee maakt tijdens de lichtblauwe wandelroute van Natuurmonumenten! Van een kwetsbaar en nat gebied waar orchideeën en addertongvarens groeien, naar een vijver genaamd De Koffiepoel. Deze wandeling verveelt absoluut niet! Luister tijdens deze wandeling ook goed naar alle geluiden. Wie weet hoor je wel het ‘gelach’ van de groene specht. Je maakt tijdens deze route niet alleen kennis met de omgeving - ook met alle dieren!

10. Wandelen door de Kaapse Bossen in Doorn

5,1 km

ca. 7.800

Vijf kilometer wandelen langs de lanen en bospaadjes van de Kaapse Bossen. Tijdens deze wandelroute van Natuurmonumenten ontdek je de natuur en cultuur van de Kaapse Bossen.  Je komt écht van alles tegen! Vogels, paddenstoelen en planten, maar ook mysterieuze objecten zoals de Stenen Tafel en de Doornse Kei. De Kaapse Bossen bevinden zich in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier is ook van alles te doen voor kinderen: een uitkijktoren, klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen. Deze wandelroute staat gelijk aan goed vermaak!

11. Wandelroute door Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam bij Hilversum

4,7 km

ca. 6.700

De geel-gemarkeerde wandelroute van Natuurmonumenten loopt door drie aan elkaar grenzende buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Een prachtige wandelroute met veel historie vanaf de 17e eeuw! Wat begon met een vergunning voor Amsterdamse kooplieden om veen en zand af te graven tussen Hilversum en Kortenhoef, eindigt in grote kapitale landhuizen, parken en tuinen waar de kooplieden zich uiteindelijk permanent vestigden. En hier kan jij heerlijk doorheen wandelen!
Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Wist je dat je ook beloond kan worden voor zo’n leuke wandeltocht? Zet je stappen samen met a.s.r. Vitality! Hoe meer stappen je zet, hoe meer punten je verdient. En dat is fijn, want die Vitality Punten kan je inwisselen voor de leukste beloningen. Wat dacht je van wekelijks spaartegoed voor cadeaubonnen van o.a. Bol.com, Zalando en Intersport? Of maandelijkse cashback op je Apple Watch of Fitbit? 


Kijk snel wat a.s.r. Vitality voor jou kan betekenen!

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality