Home Blogs van a.s.r. Wat is mogelijk voor AOW'ers die willen oversluiten?

Wat is mogelijk voor AOW'ers die willen oversluiten?

23 november 2021

Veel AOW’ers hebben al jaren geleden hun huis gekocht en toen voor een lange rentevaste periode gekozen. Nu ze allebei AOW ontvangen, is hun financiële situatie veranderd. Een goed moment om hun lening weer eens te bekijken en te onderzoeken of ze door hun lening over te sluiten lagere maandlasten kunnen krijgen. Maar oversluiten kan hun meer voordelen opleveren.

Kansen voor AOW'ers

Wie met AOW gaat, krijgt te maken met een daling van het inkomen, meestal is dit nog maar 70% van hun laatst verdiende loon. Een verlaging van de maandlasten is dan meer dan welkom. Voor AOW’ers met een lening met een hoge rente kan het interessant zijn om hun lening over te sluiten naar een lening tegen de huidige rente, die nog steeds laag is. Maar waarmee krijgen AOW’ers nog meer te maken, als ze hun huis al jaren geleden gekocht hebben en de einddatum van hun lening steeds dichterbij komt? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Geld zit vast in de stenen

Hebben ze een annuïteiten- of lineaire hypotheek, die op de einddatum helemaal is terugbetaald? Dat is natuurlijk fijn: een afbetaald huis, geen lening en dus geen hypotheeklasten meer. Een nadeel is wel dat er wel veel geld in de stenen zit. Hoe krijg je dat er weer uit, als je dat wilt, zonder je huis te verkopen?

De lening is niet afbetaald op eindatum

Of hebben ze een lening die ze op de einddatum niet of niet helemaal hebben terugbetaald? Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Dan is het fijn als ze die lening op de einddatum kunnen verlengen bijvoorbeeld voor een nieuwe periode van 30 jaar. Maar wat, als hun bank of verzekeraar die lening dan opnieuw beoordeelt met het lagere AOW- en pensioeninkomen, waardoor die lening dan misschien niet meer haalbaar is volgens de regels van de bank of verzekeraar? Welke mogelijkheden hebben ze dan?

De nieuwe hypotheek wordt strenger getoetst

Of hebben ze een leven-, hybride- of beleggingshypotheek? Dan hebben ze jarenlang premie of inleg betaald voor een verzekering of beleggingsrekening. Maar levert die verzekering of beleggingsrekening voldoende op, om de lening op de einddatum helemaal te kunnen terugbetalen? En beoordeelt hun bank of verzekeraar de lening die dan overblijft met het lagere AOW- en pensioeninkomen? Dan is die lening misschien niet meer haalbaar volgens de regels van de bank.

Mogelijkheden AOW'ers met lager AOW- en pensioeninkomen

Wat is er mogelijk is voor AOW’ers met een vaak lager AOW- en pensioeninkomen, als ze nog een lening hebben? Of als zij een nieuwe of hogere lening willen om hun overwaarde te verzilveren zonder te verhuizen? Bij a.s.r. zijn er verschillende mogelijkheden.

Toetsing op werkelijke lasten met de Levensrente hypotheek

Speciaal voor AOW’ers hebben we de Levensrente hypotheek, waarvoor we toetsen op de werkelijke maandlasten. Hierdoor kan meer geleend kan worden, ook met alleen AOW. De Levensrente hypotheek is een aflossingsvrije lening tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning met een levenslange vaste lage rente en zonder einddatum. Dus geen zorgen meer over een toekomstige rentewijziging of de einddatum van de lening. De huidige lening oversluiten naar de Levensrente hypotheek kan natuurlijk vanwege de vaste lage rente. Het is ook mogelijk om meteen de overwaarde te verzilveren door een hogere lening te nemen, maar dat hoeft niet. Een voordeel van de Levensrente hypotheek is dat de rente niet wordt bijgeschreven, maar elke maand betaald wordt. 
Meer over de Levensrente hypotheek

 

Makkelijk oversluiten met brondata naar de DigiThuis hypotheek

Ontvangen de aanvragers nog niet allebei AOW, maar hebben ze wel voldoende aan een lening die lager is dan 80% van de marktwaarde van hun woning? Dan is de DigiThuis hypotheek een interessante optie. Dit is een lening met een lage rente en zonder papieren rompslomp. De aanvragers delen hun gegevens met ons met een app. Deze app haalt veilig gegevens op bij verschillende bronnen van de overheid, bijvoorbeeld bij uwv.nl, MijnPensioenoverzicht.nl en MijnOverheid.nl. Dus de aanvragers hoeven zelf geen stukken te verzamelen. En voor de recente waarde van de woning gebruiken we de modeltaxaties van Calcasa, dus daarmee worden veelal de taxatiekosten bespaard. En ook de DigiThuis hypotheek kent geen einddatum als wordt gekozen voor aflossingsvrij.

Vereenvoudigd aanvraagproces bij zuiver oversluiten

Voor leningen tot 100% marktwaarden heeft a.s.r. de WelThuis hypotheek. Bij een zuivere oversluiting naar de WelThuis hypotheek hanteert a.s.r. een vereenvoudigd aanvraagproces. Wanneer is het een zuivere oversluiting? Als de nieuwe lening niet hoger is dan de huidige lening verhoogd met de kosten om over te sluiten. En als de einddatum van de huidige lening hetzelfde blijft voor de nieuwe lening. Alleen de kosten om over te sluiten mogen wel in 30 jaar worden terugbetaald. Bij een zuivere oversluiting naar de WelThuis hypotheek vragen we slechts 4 stukken op, om de oversluiting te beoordelen. De meeste stukken hebben de aanvragers zelf al in huis: 
- een totaaloverzicht van mijnpensioenoverzicht.nl 
- de opgave met het saldo van de huidige lening
- een legitimatiebewijs en
- een recente desktoptaxatie (tot 90% van de marktwaarde) of een recent  taxatierapport (boven 90% van de marktwaarde)

Marjolijn van der Veeken

Meer verhalen over Levensrentehypotheek