Blogs van a.s.r. “In dit tempo duurt het nog wel even voordat ik met pensioen kan” – zzp’er Alexandra Gerny (52)

“In dit tempo duurt het nog wel even voordat ik met pensioen kan” – zzp’er Alexandra Gerny (52)

09 juli 2021

Beleggen is voor zzp'er Alexandra Gerny dé manier om haar pensioen op te bouwen. Het liefst heeft de zelfstandig coach, als het zover is, een paar ton opzijgezet. Op dit moment belegt ze elke maand 8% van haar omzet voor dat doel. “In dit tempo duurt het nog wel even voordat het zover is”, lacht de van oorsprong Zwitserse zzp’er.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Alexandra Gerny
Beroep: Coach voor professionals in vrije beroepen
Huwelijkse staat: getrouwd
Leeftijd: 52 jaar
Woonplaats: Amsterdam

Teveel wetenschap, te weinig mensen

Als Alexandra mensen vertelt over haar carrière, kijken ze haar vaak bewonderend aan. Ze werkte jarenlang als kunsthistorica voor gerenommeerde musea, galerieën en wetenschappelijke instituten in Amerika, Duitsland en Zwitserland. Toch had Alexandra zelf altijd het gevoel dat ze niet op haar plek zat. “Achteraf weet ik waar het probleem zat”, vertelt ze. “Ik had te weinig met mensen te maken. Internationale tentoonstellingen organiseren en kunstenaars begeleiden vond ik geweldig. Maar een groot deel van de tijd zat ik met mijn neus in de boeken of achter een computer. Teveel detail en wetenschap, te weinig mensen.”

Nieuwe baan, nieuwe taal

In 2004 verhuist ze op 35-jarige leeftijd voor de liefde naar Nederland. Het lukt haar niet om een baan in de kunstsector te vinden. In plaats daarvan gaat ze aan de slag als PR- en communicatiemedewerkster bij een architectenbureau. “Een geweldige kans om iets nieuws te doen en Nederlands te leren. En hoewel werken in PR ook niet mijn droom was, merkte ik dat ik de kunst totaal niet miste. Wat wilde ik dan wel? Met die vraag klopte ik bij een loopbaancoach aan.”

Te optimistisch businessplan
Eigen onderneming

Bij die loopbaancoach werd Alexandra duidelijk wat ze écht wil: coach zijn. Ze gaat terug de collegebanken in om psychologie te studeren. In 2011 ziet haar bedrijf Gerny Coaching + Consulting het levenslicht. “Met een optimistisch businessplan huurde ik een ruimte en slingerde ik mijn website de lucht in. En nu maar wachten tot de telefoon gaat, dacht ik. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het duurde aanzienlijk langer voordat het balletje ging rollen.”

Nu maar wachten tot de telefoon gaat, dacht ik. Maar zo gaat het natuurlijk niet.

Alexandra

De kickstart

Een jaar later krijgt ze een opdracht van een grote klant. “Dat was wel een beetje de kickstart die ik nodig had. Ik was vooral blij met de vlieguren die ik kon maken en ervaring die ik opdeed. Rijk werd ik er zeker niet van; het was net genoeg om de vaste lasten te betalen. Dat was ook wel nodig; op alleen het inkomen van mijn man zouden we het niet redden. Soms was het behoorlijk krap en moest ik echt elk dubbeltje omdraaien.”

Lees ook: "Van mijn moeder leerde ik heel secuur met geld omgaan" - zzp’er Niki (33)

Alexandra Gerny, zzper, pensioen opbouwen, beleggen, ik denk vooruit
Pensioenopbouw: idealiter € 500 per maand 

Als zzp’er weet Alexandra heel goed dat ze zelf verantwoordelijk is voor haar pensioenopbouw. “Tijdens mijn eerdere dienstverbanden had ik wel AOW en pensioen opgebouwd – in Zwitserland en in Nederland – maar dat was te weinig om later een beetje lekker van te kunnen leven. Ooit las ik ergens dat je als zzp’er idealiter elke maand € 500 voor je pensioen opzij moest zetten. Dat is blijven hangen, en ik besloot dat dat ook mijn streven was. Dat lukte me de eerste maanden bij lange na niet! Daar raakte ik niet van in paniek, maar ik wist wel dat het niet te lang moest duren.”

Lees ook: Hoe bouw je als zzp’er pensioen op als je in meerdere landen woont?

Ene maand € 2.000, volgende maand niets

Als zzp’er kan je inkomen nogal fluctueren. De ene maand kan het niet op, terwijl het de volgende maand een stuk minder kan zijn. Ook bij Alexandra. “Om dat te ondervangen, stortte ik na een ‘goede’ maand altijd meer. Zo kon het voorkomen dat ik de ene maand voor mijn pensioen € 2.000 opzijzette, terwijl er de daaropvolgende drie maanden niets apart te zetten was. Tja, dat wisselvallige hoort er als zzp’er nou eenmaal een beetje bij, maar een echt gerust gevoel gaf het niet. Iets meer structuur zou fijn zijn.”

8% meteen naar pensioen

“Vorig jaar heb ik mijn financiën en vooral de manier waarop ik daarmee omging eens echt goed onder de loep genomen. En vervolgens helemaal omgegooid. Tegenwoordig werk ik met potjes. Zodra er geld binnenkomt, gaat het direct naar verschillende potjes. Ik heb een potje voor belastingen, voor mijn vaste lasten, een deel dat ik mezelf als salaris uitkeer en een pensioenpotje. In die laatste pot stort ik elke maand automatisch 8% van mijn omzet van die maand.”

Lees ook: Zzp’er Froukje zet 50 procent van haar inkomen opzij voor haar pensioen

Verschil tussen pensioen en buffer

Dat doet Alexandra via ZZP Pensioen, een beleggingsrekening waarmee zzp’ers fiscaal voordelig pensioen kunnen opbouwen. Ze bepaalt zelf of, en hoeveel ze elke maand inlegt – 8% van haar maandomzet dus – en dat bedrag wordt vervolgens belegd. Doordat het geld collectief belegd wordt, zijn de kosten heel laag. “Ik volg de beleggingen niet op de voet, maar houd het zijdelings wel in de gaten.” Dat ze haar geld niet zomaar terug kan halen, vindt ze juist prettig. “Ik weet dat veel mensen sparen of beleggen omdat ze die flexibiliteit juist wel willen, maar voor mij is deze stok achter de deur ideaal. Dit bedrag is mijn pensioen, niet mijn buffer. Dat zie ik echt als twee totaal verschillende dingen.”

Maandelijks budget van € 2.000

“Als ik in dit tempo blijf beleggen, zou ik nog een jaar of 15 door moeten werken. Het zou zomaar kunnen dat ik langer doorwerk. Ik vind mijn werk namelijk heel erg leuk. Maar ik sluit ook niet uit dat het ook financieel nodig zal zijn. Ik denk dat ik tegen die tijd mijn pensioen nog niet bij elkaar gespaard heb; daarvoor zet ik op dit moment gewoon te weinig opzij. Als ik met pensioen ben, wil ik maandelijks tenminste € 2.000 te besteden hebben. Daarvoor moet ik wel een paar ton aan pensioen opgebouwd hebben. Dat haal ik in dit tempo en met deze inleg niet. Dat wordt dus nog even flink doorsparen.”

Als ik straks ben gestopt met werken, wil ik elke maand € 2.000 te besteden hebben

Alexandra Gerny

Een tip voor andere zzp’ers

Tot slot heeft Alexandra een tip voor andere zzp’ers: “Breng je financiën in kaart. Dan weet je precies hoeveel je hebt en waar je aan toe bent. Toen ik dat helder voor ogen had, kon ik ook veel beter berekenen wat ik als tarief moest rekenen om uit te komen.” Zzp’ers die pensioen willen opbouwen, raadt ze aan te beleggen. En daar vooral zo vroeg mogelijk mee te beginnen. “Zeker met een lange horizon voor je, is beleggen een ideale manier. Natuurlijk bestaat het risico dat je (een deel van je) inleg verliest, maar op de lange termijn haal je eigenlijk altijd meer rendement. Geen zin, tijd en kennis om het zelf te doen? Laat het doen door mensen die er verstand van hebben.”

Lees ook: Beginnen met beleggen: 7 tips van Janneke Willemse

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }