Ga naar de hoofdinhoud
Home zzp’er Alexandra Gerny (54)
Alexandra Gerny, zzper, pensioen opbouwen, beleggen, ik denk vooruit

Zzp’er Alexandra belegt 9% van bruto maandomzet voor haar pensioen

27 januari 2023

Beleggen is voor zzp'er Alexandra Gerny dé manier om haar pensioen op te bouwen. Het liefst heeft de zelfstandig coach, als het zover is, een paar ton opzijgezet. Op dit moment belegt ze via Persoonlijk pensioen elke maand 9% van haar bruto omzet voor dat doel. “In dit tempo duurt het nog wel even voordat het zover is”, lacht de van oorsprong Zwitserse zzp’er.

Zelf beleggen voor je pensioen?

Door zelf voor je pensioen te beleggen, kun je profiteren van belastingvoordeel. Benieuwd hoe dit werkt?

Ontdek Persoonlijk pensioen
Te veel wetenschap, te weinig mensen

Als Alexandra mensen vertelt over haar carrière, kijken ze haar vaak bewonderend aan. Ze werkte jarenlang als kunsthistorica voor gerenommeerde musea, galerieën en wetenschappelijke instituten in Amerika, Duitsland en Zwitserland. Toch had Alexandra zelf altijd het gevoel dat ze niet op haar plek zat. “Achteraf weet ik waar het probleem zat”, vertelt ze. “Ik had te weinig met mensen te maken. Internationale tentoonstellingen organiseren en kunstenaars begeleiden vond ik geweldig. Maar een groot deel van de tijd zat ik met mijn neus in de boeken of achter een computer. Teveel detail en wetenschap, te weinig mensen.”

Nieuwe baan, nieuwe taal

In 2004 verhuist ze op 35-jarige leeftijd voor de liefde naar Nederland. Het lukt haar niet om een baan in de kunstsector te vinden. In plaats daarvan gaat ze aan de slag als PR- en communicatiemedewerkster bij een architectenbureau. “Een geweldige kans om iets nieuws te doen en Nederlands te leren. En hoewel werken in PR ook niet mijn droom was, merkte ik dat ik de kunst totaal niet miste. Wat wilde ik dan wel? Met die vraag klopte ik bij een loopbaancoach aan.”

Eigen onderneming

Bij die loopbaancoach werd Alexandra duidelijk wat ze écht wil: coach zijn. Ze gaat terug de collegebanken in om psychologie te studeren. In 2011 ziet haar bedrijf Gerny Coaching + Consulting het levenslicht. “Met een optimistisch businessplan huurde ik een ruimte en slingerde ik mijn website de lucht in. En nu maar wachten tot de telefoon gaat, dacht ik. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het duurde aanzienlijk langer voordat het balletje ging rollen.”

De kickstart

Een jaar later krijgt ze een opdracht van een grote klant. “Dat was wel een beetje de kickstart die ik nodig had. Ik was vooral blij met de vlieguren die ik kon maken en ervaring die ik opdeed. Rijk werd ik er zeker niet van; het was net genoeg om de vaste lasten te betalen. Dat was ook wel nodig; op alleen het inkomen van mijn man zouden we het niet redden. Soms was het behoorlijk krap en moest ik echt elk dubbeltje omdraaien.”

Pensioenopbouw: minimaal € 500 per maand 

Als zzp’er weet Alexandra heel goed dat ze zelf verantwoordelijk is voor haar pensioenopbouw. “Tijdens mijn eerdere dienstverbanden had ik wel AOW en pensioen via een werkgever opgebouwd – in Zwitserland en in Nederland – maar dat is te weinig om later een beetje lekker van te kunnen leven. Ooit las ik ergens dat je als zzp’er het liefst elke maand € 500 voor je pensioen opzijzet. Dat is blijven hangen en ik besloot dat dat ook mijn streven was. Dat lukte me de eerste maanden bij lange na niet! Daar raakte ik niet van in paniek, maar ik wist wel dat het niet te lang moest duren.”

Ene maand € 2.000, volgende maand niets

Als zzp’er kan je inkomen nogal wisselen. De ene maand kan het niet op, terwijl het de volgende maand een stuk minder kan zijn. Ook bij Alexandra. “Om dat te ondervangen, stortte ik na een ‘goede’ maand altijd meer. Zo kon het voorkomen dat ik de ene maand voor mijn pensioen € 2.000 opzijzette, terwijl er de daaropvolgende drie maanden niets apart te zetten was. Tja, dat wisselvallige hoort er als zzp’er nou eenmaal een beetje bij, maar een echt gerust gevoel gaf het niet. Iets meer structuur zou fijn zijn.”

9% van bruto maandomzet beleggen voor pensioen

“In 2020 heb ik mijn financiën en vooral de manier waarop ik daarmee omging eens echt goed onder de loep genomen. En vervolgens helemaal omgegooid. Sindsdien werk ik met potjes. Zodra er geld binnenkomt, gaat het direct naar verschillende potjes. Ik heb een potje voor belastingen, voor mijn vaste lasten, een deel dat ik mezelf als salaris uitkeer en een pensioenpotje. In die laatste pot stort ik elke maand automatisch 9% van mijn bruto omzet van die maand.”

Alexandra Gerny, zzper, pensioen opbouwen, beleggen, ik denk vooruit
Verschil tussen pensioen en buffer

Dat doet Alexandra via Persoonlijk pensioen van a.s.r., een lijfrente-beleggingsrekening waarmee zzp’ers zelf met belastingvoordeel pensioen kunnen opbouwen. Ze bepaalt zelf of, en hoeveel ze elke maand inlegt – 9% van haar bruto maandomzet dus – en dat bedrag wordt vervolgens belegd. “Ik volg de beleggingen niet op de voet, maar houd het zijdelings wel in de gaten.” Dat ze haar geld vastzet voor pensioen en niet tussentijds kan opnemen, vindt ze juist prettig. “Ik weet dat veel mensen die flexibiliteit juist wel willen bij het opbouwen van vermogen, maar voor mij is deze stok achter de deur ideaal. Dit bedrag is bestemd voor mijn pensioen, niet als buffer voor onverwachte uitgaven. Dat zie ik echt als twee totaal verschillende dingen.

Maandelijks budget van € 2.000

“Als ik in dit tempo blijf beleggen, zou ik nog een jaar of 15 door moeten werken. Het zou zomaar kunnen dat ik langer doorwerk. Ik vind mijn werk namelijk heel erg leuk. Maar ik sluit ook niet uit dat het ook financieel nodig zal zijn. Ik denk dat ik tegen die tijd mijn pensioen nog niet bij elkaar  heb; daarvoor zet ik op dit moment gewoon te weinig opzij. Als ik met pensioen ben, wil ik maandelijks tenminste € 2.000 te besteden hebben. Daarvoor moet ik wel een paar ton voor mijn pensioen opgebouwd hebben. Dat haal ik in dit tempo en met deze inleg niet. Daar moet ik dus nog flink wat vermogen voor opbouwen”

Een tip voor andere zzp’ers

Tot slot heeft Alexandra een tip voor andere zzp’ers: “Breng je financiën in kaart. Dan weet je precies hoeveel je hebt en waar je aan toe bent. Toen ik dat helder voor ogen had, kon ik ook veel beter berekenen wat ik als tarief voor opdrachtgevers moest rekenen om uit te komen.” Zzp’ers die zelf pensioen willen opbouwen, zouden net als Alexandra hiervoor kunnen beleggen. “Zeker met een lange horizon voor je, is beleggen voor je pensioen een manier. Natuurlijk bestaat het risico dat je (een deel van je) inleg verliest, maar op de lange termijn kun je  je met beleggen meer rendement halen dan met sparen. Geen zin, tijd en kennis om het zelf te doen? Laat het doen door mensen die er verstand van hebben. Ook al zijn daar kosten aan verbonden.”

Beleggen voor je pensioen met belastingvoordeel?

Als je belegt voor je pensioen op een lijfrentebeleggingsrekening, profiteer je van belastingvoordeel. Omdat je geld vaststaat tot je pensioendatum. Daarna betaal je wel belasting. Je staat zelf aan het stuur en kiest hoeveel en wanneer je inlegt. Binnen de grenzen van jouw jaarruimte. Benieuwd of het beleggen voor je pensioen iets voor jou is?

Stap over naar Persoonlijk pensioen | Mobile

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.


Meer verhalen over beleggen voor je pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }