Hoe kan ik stroom besparen?

Of je nu stroom wilt besparen om je energierekening te verlagen of omdat je iets goeds wilt doen voor je klimaat, er zijn veel manieren om minder stroom te gebruiken. Zo kun je je stroomverbruik verminderen door apparaten anders te gebruiken of door je apparaten te vervangen.  Als je vooral minder wilt betalen voor stroom, dan kun je overwegen om zonnepanelen te nemen.

Vervang energie slurpende apparaten door zuinigere
Vrouw zet droger aan

Een groot deel van het gemiddelde stroomverbruik wordt verbruikt door huishoudelijke apparaten. Je kunt stroom besparen door deze apparaten zuinig en minder te gebruiken. Of je kunt je apparaten vervangen door zuinigere. We laten je zien hoe je uitrekent of het in jouw geval voordelig is en geven tips hoe je nog meer stroom kunt besparen.

Huishoudelijke apparaten vervangen door zuinigere

De meeste mensen hebben hun ouderwetse gloeilampen inmiddels wel omgewisseld voor led-lampen. Dat bespaart je zo’n 90% aan energie en de investering is ook niet enorm. Appeltje, eitje, dus. Het vervangen van apparaten door een zuinigere versie doen we minder snel. Je gaat iets wat nog goed werkt toch niet vervangen door iets nieuws? Daar zit natuurlijk wat in. Alleen: vaak is de energiebesparing van een nieuw apparaat zo groot dat je de kosten van de aankoop binnen een paar jaar terug verdient.

Waar dat omslagpunt ligt, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld hoe vaak je het apparaat gebruikt. Als je je vaatwasser twee keer per dag laat draaien omdat je een groot gezin hebt, heb je het vervangen van een oud apparaat door een nieuwe, zuinigere, sneller terugverdiend dan wanneer je je vaatwasser maar één keer per twee dagen aanzet. 

 

Zo reken je uit hoeveel energie en geld het bespaart

Je kunt heel goed, voor jouw situatie, uitrekenen hoe snel je de aankoop van een zuiniger apparaat terug verdient. De som is niet eens zo ingewikkeld. Je moet de volgende dingen weten:
Hoeveel energie verbruikt jouw huidige apparaat per keer dat je ‘m gebruikt? Dat kun je redelijk goed achterhalen op basis van het typenummer en het energielabel. Google is hierin je vriend.
Hoeveel energie verbruikt je nieuwe, zuinigere apparaat? Dit kun je opzoeken aan de hand van het energielabel.
Vervolgens bepaal je hoe vaak je het apparaat gemiddeld gebruikt. Bijvoorbeeld voor een wasmachine twee keer per week of voor een vaatwasser elke dag één keer.
Je kunt nu de prijs van een zuinig apparaat dat je op het oog hebt, opzoeken. Dit is het aankoopbedrag dat je terug wilt gaan verdienen. Als je je oude apparaat kunt verkopen, kun je de potentiële verkoopprijs nog van deze aanschafkosten aftrekken. Kijk bij het bepalen van het apparaat dat je zou willen kopen goed naar het energielabel, die zegt heel veel over het energieverbruik.

 

Renée: Mijn oude droger heb ik vervangen door een nieuwe. Zo snel verdien ik het terug.

Stroomverbruik berekenen

 • Je rekent eerst uit hoe groot de besparing in kWh per keer dat je het apparaat gebruikt, is:
 • Oude gebruik per sessie  - nieuwe gebruik per sessie = bespaarde kWh.
 • Dit aantal kWh doe je nu maal het aantal keer dat je het apparaat per jaar ongeveer laat draaien. Dus bij 2 keer per week is dat bijvoorbeeld 104 keer. 
 • Nu weet je hoeveel energie je bespaart. Maar we willen natuurlijk ook graag weten hoeveel geld dat bespaart.
 • Zoek de actuele prijs voor één kWh op. Nu kun je bijvoorbeeld rekenen met 23 cent.
 • Doe het aantal bespaarde kWh x 0,23
 • De uitkomst is de besparing aan energie in euro’s per jaar bij het overstappen naar een zuiniger apparaat.
 • Deel nu de aanschafprijs door die jaarlijkse besparing en je weet hoeveel jaar het duurt voordat je je apparaat terug hebt verdiend.
   

Nieuwe wasmachines zijn tot 70% zuiniger in energieverbruik dan wasmachines van voor 2000. Dat percentage geldt ook voor televisies ongeveer. Bij een wasdroger kan het zo’n 60% in energie schelen. Maar ook op het energieverbruik van vaatwassers, stofzuigers, koelkasten en vriezers ligt bij nieuwe apparaten flink lager. Vaak zelfs zoveel dat je je nieuwe en zuinige apparaat binnen een paar jaar hebt terug verdiend. Fijn voor het milieu én je portemonnee. 
Als je je oude apparaat weg doet, doe dat dan wel op een verantwoorde manier. Breng je wasmachine, droger of koelkast naar het recycle platform in jouw stad of dorp, of laat ‘m meenemen als de verkoper van je nieuwe product die service aanbiedt. 

 

Meer tips voor lager stroomverbruik

Wil je niet meteen al je apparaten vervangen? Met deze tips kun je ook besparen op je stroomverbruik: 

Tip 1: Breng het stroomverbruik van je wasmachine omlaag
 • Was met een volle wastrommel. Kleine wasjes, grote wasjes.. een simpele tip om energie te besparen in je huis is om je vuile was op te sparen en meer in een keer te wassen. Zo hoef je minder wassen te draaien, en bespaar je meer energie.
 • Gebruik het ecoprogramma en/of spaarstand. Bijna iedere wasmachine heeft tegenwoordig wel een ecoprogramma of spaarstand. Maak er gebruik van! Dit wasprogramma verbruikt minder warm water, en dus minder energie.
 • Was op 30 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Probeer dus altijd op de laagst mogelijke temperatuur te wassen. Als je was niet te vuil is, werkt 30 graden prima. Dat is veel zuiniger dan 60 graden. Er bestaan ook speciale wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.
 • Zet je wasmachine na het wassen uit. Nog een makkelijke tip. Vaak blijven er toch nog wat lampjes branden op de wasmachine, zorg dat dit niet gebeurd. Sluipverbruik is zonde van de energie, toch?
Tip 2: Slim koelen om stroomverbruik koelkast te verminderen
 • Zorg dat je koelkast waterpas staat. Als je koelkast niet precies recht staat, dan kan een er een kiertje ontstaan bij de deur. Dit zorgt ervoor dat er meer warme lucht je koelkast kan binnenglippen, waardoor de koeling meer energie moet verbruiken om de koelkast op de juiste temperatuur te houden. Even checken dus!
 • Laat je eten afkoelen voordat het de koelkast ingaat. Wil je eten dat je gekookt hebt in de koelkast bewaren? Laat het eerst goed afkoelen voordat je het in je koelkast zet. Als je eten dat nog warm is in je koelkast zet, wordt de lucht in je koelkast automatisch opgewarmd. Je koelkast moet dan extra hard werken om de gewenste temperatuur te houden. Gevolg: een stuk meer energieverbruik.
 • Zet je koelkast minimaal 10 centimeter van de muur. Zo kan het efficiënt koelen. Hoe dat zit? Via de achterkant van je koelkast komt warme lucht vrij. Als je koelkast te dicht tegen een muur aanstaat, kan deze warme lucht niet goed ontsnappen waardoor je koelkast warmer wordt en meer energie moet verbruiken om te koelen. 
 • Laat producten in je koelkast ontdooien. Een slimme truc! Haal iets dat je wilt ontdooien wat eerder uit je vriezer en leg het in je koelkast. Zo helpt het je koelkast met koelen, en hoeft het zelf dus minder energie te verbruiken. Slim, toch?
   

Bekijk onze Do It Yourself-video of lees het blog voor meer tips om energie te besparen in de keuken.

Zelf energie besparen in de keuken
Tip 3: Denk aan het energieverbruik van je droger
 • Gebruik je droger zo min mogelijk. Dit is een tip met direct resultaat. Hang je was vaker te drogen op. Als je een kwart van al je spullen die je normaal gesproken in de droger doet ophangt, bespaar je zo 30 euro per jaar (150 kWh). Dat is makkelijk verdienen! 
 • Centrifugeer je was goed. Doe dit in je wasmachine voordat je het in je droger doet. Zo gaat je was al een stuk minder nat je droger in. En verbruik je in totaal (met wassen en drogen samen) minder energie.
 • Strijk kleding die nog vochtig zijn. Het is slim om je kleding die je strijkt niet te droog te laten worden. Het werkt namelijk veel beter om kleding te strijken die nog een beetje vochtig is. En dat is win-win: je gebruikt zowel je droger als je strijkijzer minder lang. 
 • Zet je droger na het drogen uit. Net als bij je wasmachine is het belangrijk om je droger na het drogen helemaal uit te zetten. Zorg er dus voor dat er geen lampjes blijven branden. Een droger gebruikt namelijk ook zonder droogprogramma nog energie, sluipverbruik noemen we dat.
  Wil je nóg meer rendement uit je centrale verwarming halen en zo nóg meer geld besparen? Lees dan over trucjes met je cv-ketel om energie te besparen.
   
Tip 4: Voorkom sluipverbruik
 • Voorkom sluipverbruik. Zorg dat apparaten helemaal uit staan en niet op standby. Je kunt ook de stekker eruit trekken of gebruik maken van een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de oplader van je telefoon. Ook als je telefoon niet aan de oplader hangt, blijft de oplader een beetje stroom verbruiken. En dat is zonde. Of lees hoe Marcel slim gebruik maakt van domotica om te zorgen dat apparaten nog onnodig aan staan. 
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }