Home producten pensioen arbeidsongeschikt pensioen

Arbeidsongeschikt en je pensioen

Je hoopt natuurlijk niet dat het jou overkomt, maar iedereen kan arbeidsongeschikt raken. Bijvoorbeeld door een ziekte, een ongeluk of een verkeerde operatie. Maar wat betekent arbeidsongeschiktheid precies voor je pensioen? Dat lees je hier.

Pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

Bouw je pensioen op via een werkgever en word je ziek? Dan blijf je gewoon pensioen opbouwen. Soms ga je wel minder verdienen. Dan gaat ook je pensioen omlaag. Ben je na 2 jaar nog ziek? Dan kun je helemaal of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard.

Na 2 jaar verandert je pensioenopbouw 
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bepaalt na 2 jaar of je nog kunt werken. En zo ja, hoeveel dan. Op basis daarvan bepaalt het UWV of je een uitkering krijgt. Wij krijgen van het UWV automatisch bericht als je arbeidsongeschikt wordt verklaard. Om jouw privacy te beschermen krijgen we niks te horen over de reden van je arbeidsongeschiktheid.

a.s.r. pensioen na arbeidsongeschiktheid 

Ben je arbeidsongeschikt verklaard en heeft je werkgever een pensioenregeling bij a.s.r.? Dan blijf je meestal gewoon pensioen opbouwen. Controleer in je pensioenreglement of dat zo is en hoeveel pensioen je nog opbouwt.

Aanvullend arbeidsongeschiktheids­pensioen

Sommige werkgevers zorgen voor een aanvullend arbeidsongeschiktheids­pensioen. Dit is een maandelijks bedrag dat je krijgt in plaats van loon. In je pensioenreglement lees je of dit voor jou ook geldt. Zo ja, dan kun je op je pensioenoverzicht zien welk bedrag je krijgt. Belangrijk om te weten: als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, krijg je ook maar een deel van dat bedrag.  

Tip: maak gebruik van toeslagen van de overheid
Ben je arbeidsongeschikt? Dan heb je vaak een (veel) lager inkomen dan toen je nog werkte. Vergeet daarom niet om bij de Belastingdienst na te vragen of je recht hebt op een toeslag. Zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Lees meer over de verschillende toeslagen in onze brochure Informatie over Pensioen en Toeslagen van de overheid

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op kantoordagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Meer informatie vind je op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van het UWV.

Extra info & downloads