Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home producten pensioen arbeidsongeschikt pensioen

Arbeidsongeschikt en je pensioen

Je staat er waarschijnlijk liever niet bij stil, maar er is altijd een kans dat je arbeidsongeschikt wordt. Als je niet meer volledig kunt werken, heeft dit gevolgen voor je inkomen én je pensioen.

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Als je ziek wordt en niet (volledig) herstelt, kun je na twee jaar geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard. Je wordt dan door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gekeurd. Voor het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid volgen wij de informatie die wij van het UWV ontvangen.

WIA-uitkering en je pensioen

Als je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, krijg je meestal een WIA-uitkering. Deze uitkering krijg je van het UWV. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt en nog aan het werk? Dan gaat de pensioenopbouw bij je pensioenuitvoerder gewoon door voor het gedeelte dat je nog werkt. Voor het gedeelte dat je niet meer kunt werken, bouw je geen pensioen meer op. Behalve als er premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is verzekerd.

Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Heeft je werkgever premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid binnen de pensioenregeling verzekerd? Dan zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor je pensioenopbouw beperkt. Wij betalen de pensioenpremies bij arbeidsongeschiktheid in dat geval geheel of gedeeltelijk door. Je pensioenopbouw gaat dan dus ook gewoon door voor het gedeelte dat je niet meer kunt werken. Het salaris dat je verdiende voordat je arbeidsongeschikt raakte, geldt als uitgangspunt.

  • Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid: hoe werkt het? toon

  • Je arbeidsongeschiktheidspensioen: hoe werkt het? toon

  • Je arbeidsongeschiktheidsuitkering wijzigt: hoe werkt het? toon

Geen recht op premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid?

Ben je voor 35% of minder arbeidsongeschikt? Dan wijzen wij je verzoek af. Wij informeren je hierover per brief. Ben je het niet eens met de afwijzing? Dan kun je bij het UWV terecht voor meer informatie. Het UWV stelt je arbeidsongeschiktheidspercentage vast.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op kantoordagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Meer informatie vind je op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van het UWV.