Ben jij arbeidsongeschikt geworden terwijl je in dienst was? Dan betaalt je werkgever jouw salaris voor minimaal 70% door. In de eerste 2 jaar dat je ziek bent, betaalt je werkgever dus je salaris door, maar ook je pensioenpremies. Je blijft in die periode dus gewoon pensioen opbouwen. Ook blijf je verzekerd voor nabestaandenpensioen, dat is het pensioen dat je eventuele partner en kinderen krijgen als jij in die periode komt te overlijden.
Ben je ná 2 jaar nog steeds ziek, dan beoordeelt het UWV of je (deels) arbeidsongeschikt bent. Je kunt 100% arbeidsongeschikt worden verklaard, maar ook 70% of 30%, bijvoorbeeld. Je krijgt dan een uitkering vanuit het UWV voor dat percentage. In het geval dat je inderdaad nog ziek bent, stopt je werkgever (gedeeltelijk) met de loondoorbetaling. Je gaat uit dienst en je werkgever stopt dus ook met het inleggen van jouw pensioenpremies over het percentage dat jij arbeidsongeschikt bent. Naast het stoppen van (een deel van) je pensioenopbouw, is er dan ook geen dekking meer voor je nabestaanden als je in die periode komt te overlijden. Dat kan voor hen grote financiële gevolgen hebben.
Daar is een oplossing voor. Informeer of jouw werkgever gekozen heeft voor een 'vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid'. Dit heet bij Doenpensioen de Module Arbeidsongeschiktheid.