Home pensioen scheiden of uit elkaar

Scheiden of uit elkaar

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat moet je op dat moment afspraken maken over de verdeling van het opgebouwde pensioen tijdens de relatie. Wettelijk gezien heeft je ex-partner recht op de helft van je ouderdomspensioen. Als je een andere verdeling wilt, is het verstandig om de afspraken die jullie maken vast te leggen bij een advocaat of notaris. Deze keuzehulp kan je helpen om de verklaring op te stellen.

Wat gebeurt er als je geen afspraken maakt?

Soms is het moeilijk om met elkaar in overeenstemming te komen. Als je niets vastlegt, geldt de standaardverdeling: wettelijk gezien heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Is in je pensioenregeling een partnerpensioen met waardeopbouw verzekerd? Dan heeft je ex-partner ook recht op het partnerpensioen dat tot dan toe is opgebouwd. Dit is ook het geval als je alleen met je partner hebt samengewoond en de relatie eindigt. Dit heet bijzonder partnerpensioen.

Afspraken gemaakt; wat nu?

Heb je samen met je ex-partner afspraken gemaakt over de verdeling van je pensioen? Dan kun je daarna de volgende stappen doorlopen: 

Bij overlijden

  • Als jij overlijdt, heeft dat gevolgen voor het verdeelde pensioen. Had je ex-partner recht op een deel van jouw ouderdomspensioen? Dan vervalt dat. Als je ex-partner recht had op een bijzonder partnerpensioen, gaat dat in.

  • Als je ex-partner overlijdt, krijg je het deel van jouw ouderdomspensioen weer terug waar je ex-partner na de scheiding recht op had. Had je ook recht op een deel van het ouderdomspensioen van je partner? Dan vervalt dit. Mogelijk heb je wel recht op bijzonder partnerpensioen vanuit de pensioenregeling van je ex-partner. 

Hertrouwen of opnieuw samenwonen

Als je na je scheiding hertrouwt of weer gaat samenwonen met een nieuwe partner, verandert er meestal niets aan de bestaande situatie. Als je na je scheiding recht had op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner, blijft dit recht bestaan. Hetzelfde geldt voor jouw recht op bijzonder partnerpensioen. 

Partnerpensioen van ex- en nieuwe partner

Je ex-partner houdt mogelijk recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Als jij komt te overlijden, krijgt hij of zij een bijzonder partnerpensioen. Je nieuwe partner heeft recht op het partnerpensioen dat je opbouwt ná je scheiding.

Uit dienst

Als je een partnerpensioen op risicobasis hebt, is je ex-partner en je nieuwe partner verzekerd van een deel van het partnerpensioen zolang je in dienst van je werkgever blijft. Ga jij uit dienst? En overlijd je vóór de pensioendatum van de regeling? Dan hebben je ex-partner en nieuwe partner geen recht meer op partnerpensioen.  

Aankoop bijzonder partnerpensioen 

Ben je ex-partner en komt er pensioenkapitaal beschikbaar waar je een bijzonder partnerpensioen mee aan moet kopen? Bekijk hoe dat moet op de pagina Aankoop van een bijzonder partnerpensioen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met je werkgever of bekijk het document Je pensioen na scheiding. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Scheiden of uit elkaar