Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home producten pensioen scheiden of uit elkaar

Scheiden of uit elkaar

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat moet je afspraken maken over de verdeling van het opgebouwde pensioen tijdens de relatie. Wettelijk gezien heeft je ex-partner recht op de helft van je ouderdomspensioen. Als je een andere verdeling wilt, is het verstandig om de afspraken die jullie maken vast te leggen bij een advocaat of notaris. Deze keuzehulp kan je helpen om de verklaring op te stellen.

Wat gebeurt er als je geen afspraken maakt?

Soms is het moeilijk om met elkaar in overeenstemming te komen. Als je niets vastlegt, geldt de standaardverdeling: wettelijk gezien heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Is in je pensioenregeling een partnerpensioen met waardeopbouw verzekerd? Dan heeft je ex-partner ook recht op het partnerpensioen dat tot dan toe is opgebouwd. Dit is ook het geval als je alleen met je partner hebt samengewoond en de relatie eindigt. Dit heet bijzonder partnerpensioen.

Afspraken gemaakt; wat nu?

Heb je samen met je ex-partner afspraken gemaakt over de verdeling van je pensioen? Dan kun je daarna de volgende stappen doorlopen: 

 • Stap 1: Bericht van Basisregistratie Personen (BRP)

  Ben je getrouwd of ben je geregistreerd partner en ga je scheiden? Dan geeft het BRP de scheiding automatisch aan ons door.  

  Let op: woonde je samen en ga je uit elkaar? Dan wordt dit niet doorgegeven via de BRP, maar moet je dit zelf aan ons doorgeven via de ‘Verklaring van beëindiging van de gezamenlijke huishouding’. Deze vind je als bijlage in je Pensioen 1-2-3 of pensioenreglement. 

 • Stap 2: Je krijgt van ons de vragenlijst Gegevens Scheiding

  Deze vragenlijst vul je in en stuur je naar ons toe samen met je huwelijkse voorwaarden, echtscheidingsconvenant of akte van beëindiging samenleving.

  Heb je afspraken gemaakt over de verdeling van je ouderdomspensioen? Dan hebben wij naast de vragenlijst ook het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen’ van je nodig. Dit formulier kun je downloaden op www.rijksoverheid.nl. Heb je meerdere (oude) pensioenregelingen bij verschillende pensioenuitvoerders? Dan vraag je meerdere formulieren op.

  Let op: Je hebt tot 2 jaar na je scheiding de tijd om het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling ouderdomspensioen’ bij ons in te dienen. Wij betalen jou en je ex-partner ieder het deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks uit. Dan hoef je na je pensionering het gedeelte dat voor je ex-partner bestemd is niet zelf over te maken.

 • Stap 3: Je ontvangt een bevestiging

  Hebben wij alle documenten ontvangen en zijn de gegevens compleet? Dan sturen wij je een bevestiging van de verdeling van het pensioen. Hierin staat op welk deel van het opgebouwde pensioen jij en op welk deel je ex-partner recht heeft. 

 • Stap 4: Je ontvangt een nieuw pensioenoverzicht

  Wij verwerken de verdeling van het pensioen definitief in onze administratie. Jij en je ex-partner ontvangen ieder een pensioenoverzicht. 

Bij overlijden

 • Als jij overlijdt, heeft dat gevolgen voor het verdeelde pensioen. Had je ex-partner recht op een deel van jouw ouderdomspensioen? Dan vervalt dat. Als je ex-partner recht had op een bijzonder partnerpensioen, gaat dat in.

 • Als je ex-partner overlijdt, krijg je het deel van jouw ouderdomspensioen weer terug waar je ex-partner na de scheiding recht op had. Had je ook recht op een deel van het ouderdomspensioen van je partner? Dan vervalt dit. Mogelijk heb je wel recht op bijzonder partnerpensioen vanuit de pensioenregeling van je ex-partner. 

Hertrouwen of opnieuw samenwonen

Als je na je scheiding hertrouwt of weer gaat samenwonen met een nieuwe partner, verandert er meestal niets aan de bestaande situatie. Als je na je scheiding recht had op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner, blijft dit recht bestaan. Hetzelfde geldt voor jouw recht op bijzonder partnerpensioen. 

Partnerpensioen van ex- en nieuwe partner

Je ex-partner houdt mogelijk recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Als jij komt te overlijden, krijgt hij of zij een bijzonder partnerpensioen. Je nieuwe partner heeft recht op het partnerpensioen dat je opbouwt ná je scheiding.

Uit dienst

Als je een partnerpensioen op risicobasis hebt, is je ex-partner en je nieuwe partner verzekerd van een deel van het partnerpensioen zolang je in dienst van je werkgever blijft. Ga jij uit dienst? En overlijd je vóór de pensioendatum van de regeling? Dan hebben je ex-partner en nieuwe partner geen recht meer op partnerpensioen.  

Aankoop bijzonder partnerpensioen 

Ben je ex-partner en komt er pensioenkapitaal beschikbaar waar je een bijzonder partnerpensioen mee aan moet kopen? Bekijk hier hoe je dat doet.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met je werkgever of bekijk het document Je pensioen na scheiding. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.