pensioen scheiden of uit elkaar

Scheiden of uit elkaar

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, moet je ook afspraken maken over het  pensioen. Misschien hebben jullie al afspraken vastgelegd over de verdeling van het pensioen, toen jullie gingen trouwen of samenwonen. Maar jullie kunnen ook afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant of beëindiging van het geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.

Onze 'Uit elkaar gaan'-afsprakentool kan je daarbij helpen. Als je de vragen in deze tool hebt ingevuld, zie je daarna een aantal voorbeeldteksten die jullie kunnen laten opnemen in de scheidingsdocumenten door de notaris of advocaat.

Wetsvoorstel 'Verdeling pensioen bij scheiding'

Er is een Wetsvoorstel Verdeling pensioen bij scheiding ingediend. Daarin is opgenomen dat de ex-partner voortaan recht heeft op de helft van het ouderdoms- en partnerpensioen, dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Na de verdeling krijgt de ex-partner een eigen pensioen en kan eigen keuzes maken die passen bij de persoonlijke situatie. Het blijft mogelijk om onderling andere afspraken te maken. De mogelijkheden kun je hieronder verder lezen. Het wetsvoorstel wet zou al eerder in de Tweede Kamer behandeld worden, maar dit is uitgesteld door het aftreden van het Kabinet. Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe wet ingaat.

Melding van scheiding of uit elkaar gaan
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Ben je getrouwd of ben je geregistreerd partner en gaan jullie scheiden? Dan geeft je gemeente vanuit de Basis Registratie Personen (BRP) de scheiding automatisch aan ons door. Je hoeft je scheiding dus niet bij ons te melden. Zodra wij de melding hebben ontvangen, krijg je van ons bericht wat wij van jou en je ex-partner nodig hebben om de gemaakte afspraken over pensioen goed voor je te regelen.
Samenwonend

Woon je samen en gaan jullie uit elkaar? Dan geeft je gemeente dit niet aan ons door via de BRP. Geef dit dus zelf aan ons door. Vul de ‘Verklaring van beëindiging van de gezamenlijke huishouding’ en mail deze naar ons terug.

Standaardverdeling

Soms is het moeilijk om het met elkaar eens te worden als je uit elkaar gaat. Daarom is wettelijk een standaardverdeling van het pensioen geregeld. Jullie kunnen kiezen om te verdelen volgens deze standaardverdeling. Maar ook als jullie niets vastleggen bij echtscheiding of einde van je geregistreerd partnerschap, geldt deze standaardverdeling.

Je pensioen bestaat grofweg uit:

  • ouderdomspensioen: dat krijg jij als je met pensioen gaat,
  • nabestaandenpensioen: dat krijgen je partner en eventuele kinderen als je overlijdt. Ook wel 'partner- en wezenpensioen' genoemd. 

Ouderdomspensioen

Bij een scheiding wordt het opgebouwde ouderdomspensioen en het opgebouwde partnerpensioen verdeeld. Het partnerpensioen dat de ex-partner krijgt na de scheiding wordt ‘Bijzonder partnerpensioen’ genoemd. Volgens de wet heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen, dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je ex-partner ontvangt dit deel van het ouderdomspensioen, wanneer jij met pensioen gaat. Als je samenwoont heeft je ex-partner géén recht op een deel van het ouderdomspensioen.

Partnerpensioen

Is in je pensioenregeling ‘partnerpensioen met opgebouwde waarde’ geregeld? Dan heeft je ex-partner ook recht op het partnerpensioen dat tot je scheiding is opgebouwd. Dit is ook het geval als je met je partner samenwoonde en de relatie stopt. Afhankelijk van hoe het partnerpensioen met opgebouwde waarde is geregeld, krijgt je ex-partner dan een partnerpensioen als je overlijdt.

Is in je pensioenregeling (ook) ‘partnerpensioen op risicobasis’ geregeld? Dan wordt er geen waarde opgebouwd. Dit partnerpensioen vervalt, als je gaat scheiden, uit elkaar gaat of van baan verandert. Je ex-partner krijgt dan geen partnerpensioen, als je overlijdt.

Andere afspraken

In plaats van de wettelijke standaardverdeling kun je met je ex-partner ook een (andere) verdeling van het ouderdomspensioen afspreken. Je kunt samen besluiten het ouderdomspensioen  niet te verdelen. Of dat je ex-partner een ander percentage van het ouderdomspensioen ontvangt. Of je verdeelt over een andere periode. Je telt bijvoorbeeld de periode van samenwonen mee met de periode van het huwelijk. Deze afspraken kun je ook maken voor het partnerpensioen.

Deze afspraken over de verdeling kunnen al zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of jij en je ex-partner spreken nu daarover iets af en leggen dit vast in een scheidingsconvenant of een akte van beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Om de vastgelegde verdeling voor jullie te kunnen regelen, hebben wij die informatie nodig.

Geef zo snel mogelijk de afspraken aan ons door

Om de verdeling goed te kunnen regelen moet je het volgende doen:

  1. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, stuur je het ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ naar ons toe. Het maakt niet uit of je de standaardverdeling volgt of een andere verdeling afspreekt. Als je samenwoont en uit elkaar gaat, hoef je dit niet op te sturen. Zorg ervoor dat wij deze informatie over de scheiding zo snel mogelijk, maar zeker binnen 2 jaar na je scheiding ontvangen. Als jij met pensioen gaat, betalen wij jou en je ex-partner ieder het afgesproken deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks uit. Na 2 jaar kunnen wij dit niet meer voor jullie regelen. Je moet dan de verdeling zelf regelen met je ex-partner. 
    Wanneer je afspraken afwijken van de standaardverdeling (andere verdeling of niet verdelen) moet ook je ex-partner dit formulier ondertekenen.
     
  2. Stuur de documenten op waarin jullie afspraken zijn vastgelegd.
    Bijvoorbeeld het (echt)scheidingsconvenant, akte van beëindiging partnerschap, huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst. Zonder deze documenten kunnen wij de afspraken niet voor jullie verwerken in het pensioen. Bij het bericht dat je ontvangt na de melding van scheiding of uit elkaar gaan, vind je ook een schema waarop je precies kunt zien welke documenten je moet meesturen.

Opgebouwd partnerpensioen en je ex-partner

Wij splitsen het opgebouwde partnerpensioen af voor je ex-partner. Dit deel maakt dan geen deel meer uit van je pensioen. Je ex-partner ontvangt dit pensioen, als je overlijdt. Dit geldt voor als je getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samenwoonde.

Heb je met je ex-partner afgesproken dat je ex-partner geen bijzonder partnerpensioen wil ontvangen?
En hebben jullie dit vastgelegd in het convenant of de akte? Stuur deze dan aan ons op, daarna ontvang je van ons informatie over de verwerking.

Hebben jullie dit niet vastgelegd? 
Vraag dan de ‘Overeenkomst afstand van bijzonder partnerpensioen’ bij ons op. Vul deze overeenkomst samen in stuur deze zo snel mogelijk, maar binnen 6 weken na je scheiding naar ons terug. 

 

Let op

Als er eenmaal afstand is gedaan van bijzonder partnerpensioen, kan die beslissing niet meer worden teruggedraaid. Je ex-partner ontvangt dan geen partnerpensioen, als jij overlijdt. Jij of je ex-partner kunnen dus niet later terugkomen op deze beslissing.

Jij en je ex-partner ontvangen een bevestiging

Hebben jullie alle documenten voor de verdeling van het pensioen opgestuurd en zijn de gegevens compleet? Dan kunnen wij de afspraken verwerken. Van de afsplitsing van bijzonder partnerpensioen ontvangen jij en je ex-partner ieder een pensioenoverzicht. Heeft je ex-partner aangegeven geen bijzonder partnerpensioen te willen ontvangen? Dan ontvangen jullie ook ieder een bevestiging van het afstand doen van het bijzonder partnerpensioen.

Van het verdeelde pensioen ontvangt je ex-partner hierna elk jaar een pensioenoverzicht. 

Scheiden of uit elkaar
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }