Betaal je als verzekerde zelf de premie voor de overlijdensrisicoverzekering uit je eigen vermogen? Dan betaalt degene die na jouw overlijden de uitkering krijgt erfbelasting. Niet altijd, maar wel als de totale erfenis boven de vrijstelling uitkomt. Om dit te voorkomen kun je de premie bij het afsluiten van de verzekering laten splitsen. Dat noemen wij successiesplitsing (ook wel premiesplitsing).
Je kunt de premie van je verzekering laten splitsen als er aan een aantal voorwaarden is voldaan:
Je kunt erfbelasting niet altijd voorkomen. Hieronder lees je daar meer over.
Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partners in gemeenschap van goederen? Dan kun je de premie niet laten splitsen. Jullie hebben dan een gemeenschappelijk vermogen.
Hebben jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan moeten die voorwaarden wel geschikt zijn om erfbelasting te voorkomen. En in de voorwaarden moet duidelijk staan uit welk vermogen jullie de premie voor de overlijdensrisicoverzekering betalen. Laat je hierover adviseren door een financieel adviseur of een notaris.
Hebben jullie een samenlevingscontract? Dan moet jullie contract wel geschikt zijn om erfbelasting te voorkomen. En in het samenlevingscontract moet duidelijk staan uit welk vermogen jullie de premie voor de overlijdensrisicoverzekering betalen. Laat je hierover adviseren door een financieel adviseur of een notaris.
Als je alles goed hebt vastgelegd, dan kun je kiezen uit:
Kruislings afsluiten
Jullie sluiten twee losse overlijdensrisicoverzekeringen af. De ene sluit je partner af met jou als verzekerde. De andere sluit jij af met je partner als verzekerde. Van de verzekering waar jij de verzekerde bent is je partner de begunstigde voor de uitkering én degene die de premie betaalt. Omgekeerd ben jij de begunstigde voor de uitkering én betaal je de premie van de verzekering waar je partner de verzekerde is. Dat moet ook zo op de polis staan. Wil je niet allebei verzekerd zijn? Dan sluit je maar één verzekering af. Maar wel op de manier zoals hierboven staat.
Successiesplitsing
Jullie sluiten één verzekering af waar jullie alle twee verzekeringnemer en verzekerde zijn. En jullie laten de premie bij het afsluiten van de verzekering splitsen. Op de polis staat dan welk deel van de premie voor wie is. De volledige premie wordt afgeschreven van de rekening van de eerste verzekeringnemer. De premie voor de tweede verzekeringnemer verrekenen jullie onderling.
Aan de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen. Wil je precies weten wat er voor jouw situatie geldt? Neem dan contact op met je adviseur of notaris.