Je krijgt een bal door je ruit, je vindt inbraaksporen of er waait iets tegen je raam aan: schade aan ramen en glazen deuren verzeker je met een aanvullende glasverzekering. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van je glasverzekering?
Met een glasverzekering verzeker je het glas van jouw koop- of huurwoning. De verzekering geldt voor glas dat licht doorlaat. Denk aan ramen, lichtkoepels, serres, dakramen, douchewanden en glazen deuren. Je spiegel is dus niet meeverzekerd.
Als je het glas in je woning wilt verzekeren kun je dat op drie manieren doen:
Wil je jouw spaargeld niet gebruiken om glasschade te betalen? Dan biedt een glasverzekering uitkomst. Daarmee dek je de kosten voor reparatie en de vervanging van het glas. Ook het noodzakelijke schilderwerk na de reparatie.
Een deel van de glasschade is standaard verzekerd via een woonhuisverzekering of inboedelverzekering. Dan ben je verzekerd bij schade aan ruiten en glazen deuren door brand, inbraak en storm.
Wil je jouw glas ook verzekeren tegen schade door plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen? Dan doe je dat met een aanvullende Glasverzekering.
Richt gebroken of vallend glas van je huis schade aan bij anderen? Dan ben je hiervoor verzekerd via een aansprakelijkheidsverzekering.
Heb je een koopwoning met een hypotheek? Dan eist de hypotheekverstrekker een Woonhuisverzekering. Bij vrijwel alle woonhuisverzekeringen kun je een aanvullende glasverzekering afsluiten.
Maakt je woning deel uit van een vereniging van eigenaren (VvE)? Dan is de VvE verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Deze kies je samen met de andere eigenaren uit. Samen besluit je of jullie een aanvullende glasverzekering nemen.
Wil jij je glas ook verzekeren tegen plotselinge en onvoorziene omstandigheden, maar de rest van de eigenaren niet? Dan kun je jouw glas aanvullend verzekeren via je inboedelverzekering.
Glas is een onderdeel van de huurwoning. Normaal gesproken is je verhuurder verzekerd voor glasschade. In je huurcontract lees je of de eigenaar al een glasverzekering heeft. Of dat je die zelf moet afsluiten.
Twijfel je? Overleg dan even met je verhuurder hoe het zit. Is het glas van je huurwoning niet verzekerd? Dan kun je dit meestal als extra dekking bij een Inboedelverzekering afsluiten.
Geen enkele glasverzekering is hetzelfde. Ga na wat wel en niet is verzekerd. Bij het uitzoeken van jouw ideale glasverzekering kun je letten op:
Dat ligt eraan. Woon je in een tussenwoning of een vrijstaande woning? Heb je een serre? Heb je dakramen? Hier houdt een verzekeraar rekening mee bij het berekenen van je premie voor jouw glasverzekering.
Meestal kost een aanvullende dekking een paar euro in de maand. Als particulier kun je bij a.s.r. een aanvullende glasdekking afsluiten bij een van onze Inboedelverzekeringen of Woonhuisverzekeringen. Daar bereken je ook je premie.