Bedrag ineens van je lijfrentekapitaal
De Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen maakt het in de toekomst mogelijk om eenmalig maximaal 10% van je opgebouwde lijfrentekapitaal ineens te laten uitkeren. Het onderdeel ’bedrag ineens’ treedt waarschijnlijk op 1 juli 2024 in werking. Dus bereikt jouw lijfrenteverzekering op of na 1 juli 2024 de einddatum? Lees dan verder.
Je hebt jaren geleden een lijfrenteverzekering afgesloten. Bijvoorbeeld om het opgebouwde kapitaal later te gebruiken als aanvulling op je pensioen. Of omdat je eerder wilt stoppen met werken. Komt het lijfrentekapitaal van je verzekering vrij? Dan is het de bedoeling dat je met dat kapitaal bij een bank of verzekeraar een lijfrente aankoopt die in termijnen een bedrag aan je uitkeert. Over de lijfrentetermijnen betaal je belasting. Daar staat tegenover dat je de premies die je voor je lijfrenteverzekering hebt betaald (onder voorwaarden) kon aftrekken in je belastingaangifte.
Je kunt het lijfrentekapitaal dat op de einddatum van de verzekering vrijkomt in één keer laten uitkeren. Je betaalt dan ook in één keer belasting over het hele kapitaal. Maar je gebruikt het lijfrentekapitaal dan niet waar het eigenlijk voor bedoeld is, namelijk voor een lijfrente die in termijnen een bedrag aan je uitkeert. Daarom betaal je meestal ook een boete (revisierente) aan de Belastingdienst. De revisierente bedraagt 20% van het lijfrentekapitaal en deze betaal je via je belastingaangifte.
Treedt op 1 juli 2024 het onderdeel ‘bedrag ineens’ van de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen in werking? Dan is het vanaf dat moment mogelijk om eenmalig maximaal 10% van het opgebouwde lijfrentekapitaal ineens te laten uitkeren. Met het restant van het lijfrentekapitaal koop je een lijfrente aan die in termijnen een bedrag aan je uitkeert. Over het bedrag dat je ineens laat uitkeren betaal je natuurlijk wel belasting. Net als over de lijfrentetermijnen die je ontvangt. Maar je betaalt geen revisierente.
- Je mag maximaal 10% van het lijfrentekapitaal als bedrag ineens laten uitkeren. Je kunt dus ook een kleiner deel laten uitkeren, bijvoorbeeld 5%.
- Het lijfrentekapitaal dat overblijft moet meer zijn dan het grensbedrag van de ‘Regeling afkoop kleine lijfrente’. Meer informatie over deze regeling vind je op de website van de Belastingdienst.
- Alleen als je een lijfrente aankoopt heb je de mogelijkheid om een bedrag ineens te laten uitkeren. Een lijfrenteproduct sluit je af bij een andere verzekeraar of een bank. a.s.r. biedt dit product niet aan. Nadat je een nieuw lijfrenteproduct hebt afgesloten laat je je lijfrentekapitaal overdragen van a.s.r. naar de andere verzekeraar of bank. Dat doe je via je a.s.r. account.
Let op! Het hele lijfrentekapitaal wordt overgedragen. Het bedrag ineens wordt uitbetaald door de verzekeraar of bank waar je het nieuwe lijfrenteproduct afsluit en niet door a.s.r. Geef daarom bij het afsluiten door dat je een bedrag ineens wilt ontvangen.
- Door het bedrag ineens kan je inkomen in een hogere belastingschijf vallen. Dit betekent dat je meer belasting gaat betalen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.
- Heb je recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Door het bedrag ineens wordt je inkomen gedurende één jaar hoger. Daardoor kan het zijn dat je bepaalde toeslagen tijdelijk niet meer krijgt.
- Wat je netto overhoudt van het bedrag ineens valt onder het vermogen in box 3 en kan je vrij besteden.