In het verleden heb je een ontslagvergoeding ontvangen die in een gouden handdrukverzekering is gestort. Met deze verzekering heb je een aanvulling op je inkomen opgebouwd. Dat is meestal een aanvulling op je AOW of pensioen. Bereikt je gouden handdrukverzekering de einddatum? Dan komt het kapitaal dat je hebt opgebouwd vrij. En moet je kiezen wat je ermee gaat doen. Op deze pagina lees je er meer over. Wil je direct informatie op maat, ga dan naar je a.s.r. account.
Heb je nu nog geen aanvulling op je inkomen nodig? Dan kun je je gouden handdrukkapitaal uitstellen. Bijvoorbeeld totdat je AOW krijgt of met pensioen gaat. Dat kan gunstig zijn omdat je vanaf je AOW minder belasting betaalt.
Wil je wel een aanvulling op je inkomen? Dan kun je je gouden handdrukkapitaal periodiek laten uitkeren. Je sluit dan bijvoorbeeld een gouden handdrukproduct dat maandelijks een bedrag uitkeert. Je kunt je gouden handdrukkapitaal ook in één keer laten uitkeren. Dat heet afkopen. Je betaalt dan wel in één keer belasting over het hele bedrag.
We sturen je 9 maanden voor de einddatum een bericht. Vanaf dat moment kun je je keuze aan ons doorgeven. Dat doe je via je adviseur of online via je a.s.r. account.
Als je een nieuw gouden handdrukproduct sluit bij een andere bank of verzekeraar, dan maken wij jouw gouden handdrukkapitaal over naar die andere bank of verzekeraar. Dat heet waardeoverdracht.
Voor je gouden handdrukverzekering geldt een redelijke termijn. Binnen 6 maanden na de einddatum moet je gebruik hebben gemaakt van één van de mogelijkheden die hierboven staan.
Geef je je keuze niet op tijd door? Dan wordt de redelijke termijn automatisch verlengd tot 31 december van het jaar waarin je je AOW-leeftijd bereikt. Let op: Je verzekering zelf wordt dus niet verlengd!
Heb je op 31 december van het jaar waarin je je AOW-leeftijd bereikt nog steeds geen besluit genomen? Dan houden wij loonheffing in op je gouden handdrukkapitaal. Dat is een voorheffing op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Wij dragen de loonheffing af aan de Belastingdienst. Nadat wij loonheffing hebben ingehouden en afgedragen, kun je je kapitaal niet meer uitstellen of periodiek laten uitkeren. Wat er netto overblijft van je gouden handdrukkapitaal kun je alleen nog in één keer laten uitkeren.
Je huidige verzekering bij a.s.r. verlengen
Verlengen is niet altijd mogelijk. Je verzekering verlengen kan alleen als je een polis hebt met een clausule ‘Verlenging einddatum’ of ‘Wisseldatum’. Als je kunt verlengen dan staat die mogelijkheid in je a.s.r. account.
Hoe regel je het?
Clausule 'Wisseldatum'
Je hoeft niets te doen als je wilt verlengen. Wij verlengen je verzekering automatisch jaarlijks met één jaar. Dat doen wij tot het jaar waarin de (oudste) verzekerde 70 jaar wordt.
Je kunt je gouden handdrukkapitaal uitstellen bij een andere bank of verzekeraar. Je sluit daar dan een nieuw gouden handdrukproduct. Daarna maken wij je gouden handdrukkapitaal over naar die andere bank of verzekeraar. Dat noemen wij waardeoverdracht.
Belastingregels
Het uitstellen van het gouden handdrukkapitaal heeft geen gevolgen voor de belastingregels die gelden voor de verzekering.
Hoe regel je het?
Je kunt je gouden handdrukkapitaal periodiek laten uitkeren. Je kiest voor een gouden handdrukproduct dat elke maand, elk kwartaal, elk half jaar of 1 keer per jaar een bedrag uitkeert. En je kiest of je een tijdelijke of een levenslange uitkering wilt.
Je sluit het gouden handdrukproduct af bij een andere bank of verzekeraar. Wij bieden dit product niet aan. Wij maken je gouden handdrukkapitaal dan over naar die andere bank of verzekeraar. Dat noemen wij waardeoverdracht.
Fiscale spelregels
De periodieke uitkering moet voldoen aan fiscale spelregels. Die regels zijn afhankelijk van het soort periodieke uitkering en of je een gouden handdrukproduct sluit bij een bank of bij een verzekeraar.
Hoe regel je het?
Wij houden loonheffing in op je gouden handdrukkapitaal. Dit is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Wij dragen de loonheffing af aan de Belastingdienst.
De Belastingdienst verrekent de loonheffing via je belastingaangifte. Je moet inkomstenbelasting betalen over het gouden handdrukkapitaal. Nadat wij de uitkering aan je hebben overgemaakt, reken je af met de Belastingdienst. Je doet dat in je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
De Belastingdienst trekt de loonheffing af van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Hoeveel inkomstenbelasting je precies moet betalen, hangt af van jouw persoonlijke situatie.
Hoe regel je het?
Geef je keuze door in je a.s.r. account.