Ga naar de hoofdinhoud

Je hebt met je lijfrenteverzekering een aanvulling op je inkomen opgebouwd. Dat is meestal een aanvulling op je AOW of pensioen. Bereikt je lijfrenteverzekering de einddatum? Dan komt het kapitaal dat je hebt opgebouwd vrij. En moet je kiezen wat je ermee gaat doen. Op deze pagina lees je er meer over. Wil je direct informatie op maat, ga dan naar je a.s.r. account.

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrente zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. In de opbouwfase bouw je een kapitaal op. In dit geval dus met je lijfrenteverzekering bij a.s.r. De premies die je voor je lijfrenteverzekering betaalt mag je (onder voorwaarden) aftrekken bij je belastingaangifte. In de uitkeringsfase laat je je lijfrentekapitaal periodiek uitkeren, bijvoorbeeld maandelijks. Je betaalt dan belasting over de uitkeringen die je ontvangt. Meer informatie over lijfrente vind je op de website van de Belastingdienst.

Gouden handdrukverzekering

Heb je een gouden handdrukverzekering? Ga dan naar onze gouden handdrukpagina.

Uitkeren of uitstellen?

Heb je nu nog geen aanvulling op je inkomen nodig? Dan kun je het uitkeren van je lijfrentekapitaal uitstellen. Bijvoorbeeld totdat je AOW krijgt of met pensioen gaat. Dat kan gunstig zijn omdat je vanaf je AOW minder belasting betaalt. 

Wil je wel een aanvulling op je inkomen? Dan kun je je lijfrentekapitaal periodiek laten uitkeren. Je sluit dan bijvoorbeeld een lijfrente die maandelijks een bedrag uitkeert. Je kunt je lijfrentekapitaal ook in één keer laten uitkeren. Dat heet afkopen. Je betaalt dan wel in één keer belasting over het hele bedrag. En bovendien kan de Belastingdienst een boete (revisierente) van 20% van het lijfrentekapitaal in rekening brengen.

Uitkeren of uitstellen?

We sturen je 9 maanden voor de einddatum een bericht. Vanaf dat moment kun je je keuze aan ons doorgeven. Dat doe je via je adviseur of online via je a.s.r. account. Heb je nog geen account? Deze maak je eenvoudig zelf aan via asr.nl/login.

Als je een nieuw lijfrenteproduct sluit bij een andere bank of verzekeraar, dan maken wij jouw lijfrentekapitaal over naar die andere bank of verzekeraar. Dat heet waardeoverdracht.

Voor je lijfrenteverzekering geldt een termijn waarbinnen je gebruik moet hebben gemaakt van één van de mogelijkheden die hierboven staan. Die termijn loopt van de einddatum van je verzekering tot 31 december van het volgende kalenderjaar. Dus bereikt je lijfrenteverzekering dit jaar de einddatum? Dan heb je tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar de tijd om alles te regelen.

Geef je je keuze niet op tijd door? Dan zijn we verplicht om de Belastingdienst te informeren. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat je je lijfrentekapitaal afkoopt. Je betaalt dan in één keer belasting over het hele bedrag. En valt je lijfrenteverzekering onder de belastingregels van het nieuwe regime? Dan rekent de Belastingdienst ook nog een boete (revisierente) van 20% van het lijfrentekapitaal.

In je a.s.r. account zie je je opgebouwde lijfrentekapitaal. En wat je ermee kunt doen. Daarbij houden we rekening met de belastingregels die voor jouw verzekering gelden. Wil je meer informatie? Bespreek de mogelijkheden met je adviseur. Of stel je vraag aan ons. Kies zelf op welke manier je met ons in contact wilt komen. Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten. Neem daarom contact op met je adviseur. Bekijk samen welke mogelijkheid het beste bij je persoonlijke situatie past.
Periodiek laten uitkeren bij een andere bank of verzekeraar

Je kunt je lijfrentekapitaal periodiek laten uitkeren. Je kiest voor een lijfrente die elke maand, elk kwartaal, elk half jaar of 1 keer per jaar een bedrag uitkeert. En je kiest of je een tijdelijke of een levenslange uitkering wilt. 

Je sluit de lijfrente af bij een andere bank of verzekeraar. Wij bieden dit product niet aan. Wij maken je lijfrentekapitaal dan over naar die andere bank of verzekeraar. Dat noemen wij waardeoverdracht.   

Soorten lijfrente en belastingregels
Het maakt verschil of je een lijfrente kiest bij een bank of bij een verzekeraar. En of je lijfrenteverzekering onder de belastingregels van het oude of het nieuwe regime valt. Op banksparen of verzekeren lees je daar meer over. 

Hoe regel je het?

 • Je sluit eerst een nieuw lijfrenteproduct af bij een andere bank of verzekeraar.
 • Je ontvangt een betalingsomschrijving. Dat kan bijvoorbeeld je rekeningnummer of polisnummer bij de andere bank of verzekeraar zijn.
 • Met die gegevens regel je de waardeoverdracht daarna eenvoudig zelf via je a.s.r. account.

Je lijfrentekapitaal in één keer laten uitkeren

Wat gebeurt er als je je lijfrentekapitaal in één keer op je eigen rekening laat uitkeren?

Oud en nieuw regime
Wij houden maximaal 52% loonheffing in op je lijfrentekapitaal. Dit is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Wij dragen de loonheffing af aan de Belastingdienst. 

De Belastingdienst verrekent de loonheffing via je belastingaangifte. Nadat wij de uitkering aan je hebben overgemaakt, reken je af met de Belastingdienst. Je doet dat in je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst trekt de loonheffing af van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Hoeveel inkomstenbelasting je precies moet betalen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

Nieuw regime
In de meeste gevallen betaal je 20% revisierente over het lijfrentekapitaal. Dit is een boete omdat je teveel belastingvoordeel hebt gehad tijdens de looptijd van de verzekering. De revisierente moet je zelf aangeven bij je belastingaangifte.

Lees meer op de website van de Belastingdienst

Hoe regel je het?
Geef je keuze door in je a.s.r. account.

Je huidige verzekering bij a.s.r. verlengen

Verlengen is niet altijd mogelijk. Je verzekering verlengen kan alleen als je een polis hebt met een clausule 'Verlenging einddatum' of 'Wisseldatum'. Als je kunt verlengen dan staat die mogelijkheid in je a.s.r. account.

Belastingregels
Valt je verzekering onder de belastingregels van het nieuwe regime? Dan mag je je lijfrentekapitaal uitstellen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. Daarna moet je het lijfrentekapitaal periodiek (in delen) laten uitkeren.

Valt je verzekering onder de belastingregels van het oude regime? Dan mag je je lijfrentekapitaal uitstellen zo lang je wilt. Houd er wel rekening mee dat a.s.r. zelf een maximale eindleeftijd kan aanhouden.

Hoe regel je het?

 • Clausule 'Verlenging einddatum'
  Geef je keuze voor verlenging door via je  a.s.r. account. Je krijgt dan een offerte met de nieuwe einddatum. De door jou ondertekende offerte moet vóór de einddatum van de verzekering door ons zijn ontvangen. Geef een verlengingsverzoek daarom op tijd aan ons door.
 • Clausule 'Wisseldatum'
  Je hoeft niets te doen als je wilt verlengen. Wij verlengen je verzekering automatisch jaarlijks met één jaar. Dat doen wij tot het jaar waarin de (oudste) verzekerde 70 jaar wordt.

Je lijfrentekapitaal uitstellen met Persoonlijk pensioen van a.s.r.

Met Persoonlijk pensioen kies je ervoor om je lijfrentekapitaal zelf te beleggen. Je opent daarvoor een lijfrentebeleggingsrekening bij a.s.r. Vooruit. Wij maken je lijfrentekapitaal dan over naar a.s.r. Vooruit. Dat noemen wij waardeoverdracht. Lees meer over Persoonlijk pensioen

Belastingregels
Valt je verzekering onder de belastingregels van het nieuwe regime? Dan mag je je lijfrentekapitaal uitstellen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. Daarna moet je het lijfrentekapitaal periodiek (in delen) laten uitkeren. 

Valt je verzekering onder de belastingregels van het oude regime? Als je je lijfrentekapitaal uitstelt met Persoonlijk pensioen van a.s.r. vervallen de oude belastingregels. Je lijfrenteverzekering valt dan onder de belastingregels van het nieuwe regime met de voorwaarden die daarbij horen.

Lees meer over banksparen of verzekeren.

Hoe regel je het?

 • Je opent een lijfrentebeleggingsrekening bij a.s.r. Vooruit.
 • Je ontvangt een betalingsomschrijving. Dat is je deelnemernummer van je Persoonlijk pensioen.
 • Met die gegevens regel je de waardeoverdracht daarna eenvoudig zelf via je a.s.r. account.

Je lijfrentekapitaal uitstellen bij een andere bank of verzekeraar

Je kunt je lijfrentekapitaal uitstellen bij een andere bank of verzekeraar. Je sluit daar dan een nieuw lijfrenteproduct. Daarna maken wij je lijfrentekapitaal over naar die andere bank of verzekeraar. Dat noemen wij waardeoverdracht.

Belastingregels
Valt je verzekering onder de belastingregels van het nieuwe regime? Dan mag je je lijfrentekapitaal uitstellen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. Daarna moet je het lijfrentekapitaal periodiek (in termijnen) laten uitkeren.

Valt je verzekering onder de belastingregels van het oude regime? Dan mag je je lijfrentekapitaal uitstellen zo lang je wilt (verzekeraars kunnen wel zelf een maximale eindleeftijd aanhouden). Maar wel alleen als je dat doet bij een verzekeraar. Alleen dan blijven de belastingregels van het oude regime gelden. Stel je je lijfrentekapitaal uit bij een bank? Dan vervallen de oude belastingregels. Je lijfrenteverzekering valt dan onder de belastingregels van het nieuwe regime met de voorwaarden die daarbij horen. 

Lees meer over banksparen of verzekeren.

Hoe regel je het?

 • Je sluit eerst een nieuw lijfrenteproduct af bij een andere bank of verzekeraar.
 • Je ontvangt een betalingsomschrijving. Dat kan bijvoorbeeld je rekeningnummer of polisnummer bij de andere bank of verzekeraar zijn.
 • Met die gegevens regel je de waardeoverdracht daarna eenvoudig zelf via je a.s.r. account.

 

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }