Zó kijkt Nederland aan tegen klimaatrisico’s voor eigen woning
Klimaatverandering is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Maken we ons zorgen over de gevolgen voor onze huizen? Welke maatregelen nemen we zelf tegen deze gevolgen en zijn we ons bewust van welke schades wel en niet gedekt zijn door de woonhuisverzekering? a.s.r. zocht het uit en liet hiervoor een onderzoek uitvoeren door Motivaction.
Het klimaat verandert. Dat merken we vooral door hevige stormen, zware regenbuien en langere periodes van droogte. Veel Nederlanders zien klimaatverandering als de grootste zorg op het gebied van duurzaamheid. Vormen dit soort weeromstandigheden ook aanleiding bij mensen om zich af te vragen hoe klimaatbestendig ze wonen? Uit het onderzoek blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders zich zorgen maken over klimaatrisico’s en mogelijke schade aan hun woning. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders is zelfs behoorlijk tot zeer bezorgd. Een nadere analyse van deze groep laat zien dat meer mannen (19%) zich ernstig zorgen maken dan vrouwen (13%). De zorgen zijn ook duidelijker aanwezig bij hoger opgeleiden (21%).
Onder de Nederlanders die zich weleens in meer of mindere mate zorgen maken over klimaatrisico’s en schade aan hun woning, zijn de grootste zorgen gericht op stormschade door hevige wind (58%). Ook waterschade door neerslag, zoals hevige regen, storm, hagel of sneeuw, is iets waar deze groep zich zorgen over maakt. De minste zorgen zijn er over bliksemschade en funderingsschade door droogte.

Veel Nederlanders ondernemen nog geen actie tegen klimaatrisico’s als het gaat om hun woning. Zo geeft 57% aan geen maatregelen te hebben getroffen en dit ook niet op de agenda te hebben. De urgentie lijkt hiermee laag. 24% geeft aan nog geen maatregelen getroffen te hebben, maar dit op korte termijn wel van plan te zijn. Slechts 19% heeft al wel maatregelen getroffen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen (nog) geen maatregelen nemen om hun woning te beschermen tegen klimaatrisico’s. Onwetendheid speelt hierbij een belangrijke rol: 28% weet simpelweg niet welke maatregelen mogelijk zijn. Daarnaast heeft 27% nog nooit te maken gehad met klimaatschade, wat het gevoel van urgentie vermindert. Ook de kosten zijn een drempel: 20% vindt maatregelen te duur en onderneemt daarom geen actie.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat hun woonhuisverzekering wel of niet dekt in het geval van schade. Zo denken 4 op de 10 respondenten ten onrechte dat schade aan zonnepanelen (vast op dak van huis) door storm, hagel of bliksem niet is gedekt, terwijl dit wel zo is.
Hetzelfde geldt voor schade door brand veroorzaakt door een blikseminslag, schade aan dakpannen die wegwaaien of beschadigd raken, hagelschade aan een dakraam en schade aan een schutting door storm. Deze situaties zijn allemaal gedekt door je woonhuisverzekering, maar veel respondenten zijn zich hier niet van bewust.
Andersom gaat meer dan de helft van de respondenten er ten onrechte vanuit dat ze via hun woonhuisverzekering verzekerd te zijn tegen overstroming van de zee en grote rivieren. Ook funderingsschade door droogte en optrekkend vocht in muren en vloeren als gevolg van hoog grondwater vallen niet onder de dekking, hoewel respondenten ook daar (ten onrechte) van uitgaan dat dit wel verzekerd is.

Frank van Wessel, adjunct directeur schade particulier bij a.s.r.: ‘Het is opvallend dat 57% van de Nederlanders aangeeft geen maatregelen te treffen tegen klimaatrisico’s voor de eigen woning en dit ook niet van plan is. Terwijl een ongeveer nét zo grote groep Nederlanders aangeeft wel bezorgd te zijn over deze risico’s. Opmerkelijk, temeer omdat het nieuws momenteel dagelijks over klimaatverandering en -rampen gaat en een woning vaak het grootste particuliere bezit is. Je woning goed beschermen tegen klimaatrisico’s begint met het beschikken over de juiste kennis en het voeren van een actieve dialoog. Het is belangrijk dat Nederlanders hier meer aandacht voor hebben. Samen met adviseurs zetten wij ons hiervoor in.’
Zes op de tien Nederlanders vrezen klimaatschade aan hun woning, vooral door wateroverlast. Toch heeft 57% nog geen maatregelen genomen. Met simpele ingrepen kun je veel voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit blog.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van a.s.r. door Motivaction onder een representatieve steekproef van de bevolking in Nederland van 18 tot 80 jaar. In totaal zijn 1.071 personen ondervraagd. Het onderzoek vond plaats in de periode 7 tot en met 13 oktober 2024.