Jouw zorgverzekering sluit je af voor een volledig kalenderjaar van 12 maanden, waarbij de ingangsdatum standaard 1 januari is. Tussentijds opzeggen is maar in een aantal gevallen mogelijk. Is jouw zorgverzekering nog niet ingegaan of heb je je bedacht binnen 14 dagen na afgifte van jouw nieuwe verzekering? Dan kan je gebruikmaken van het herroepingsrecht. Hieronder leggen we uit hoe en wanneer je jouw zorgverzekering bij a.s.r. kan opzeggen, annuleren of tussentijds opzeggen.
Je kan jouw zorgverzekering tot 1 januari opzeggen of overstappen naar een andere verzekeraar. Ontvangen we jouw opzegging op 1 januari of later, dan kunnen wij jouw zorgverzekering pas opzeggen per 1 januari van het volgende jaar. Tussendoor opzeggen is in een aantal gevallen mogelijk, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen naar het buitenland. Lees hier meer over deze uitzonderingen.
Jouw aanvullende verzekering kan je wél tot 1 februari opzeggen of wijzigen. Opzeggen of overstappen kan op drie verschillende manieren:
Heb je een betalingsachterstand? Dan is het niet mogelijk om op te zeggen en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is wettelijk zo geregeld. Heb je vóór 1 januari jouw volledige achterstand betaald, dan kan je wel opzeggen of overstappen.
Dankzij het herroepingsrecht kan je jouw zorgverzekering altijd binnen 14 dagen na ingang of afgifte van jouw verzekering annuleren. Hoe dit precies zit, hangt af van jouw situatie:
Het is verplicht om een zorgverzekering te hebben in Nederland. Heb je jouw huidige verzekering geannuleerd of stopgezet, maar nog geen nieuwe verzekering afgesloten? Doe dit dan uiterlijk vóór 1 februari van het nieuwe verzekeringsjaar.
Wil je de verzekeringnemer van je zorgverzekering wijzigen, omdat je bijvoorbeeld de premiebetaler van de polis wil aanpassen? Je kunt deze wijziging eenvoudig doorgeven via ons online formulier. Het wijzigingsformulier 'Wijzigen verzekeringnemer op polis' vind je onder 'Overige'.
Ga je (tijdelijk) wonen of werken in het buitenland? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om je zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Maar dit is niet altijd het geval. Meer hierover lees je op onze pagina over emigreren en je zorgverzekering.
Had je een collectieve zorgverzekering via jouw werkgever, maar heb je een nieuwe baan? Dan kan je tussentijds overstappen naar een nieuw werkgeverscollectief bij een zorgverzekeraar naar keuze.
Kan je geen nieuw werkgeverscollectief vinden? Dan blijf je minimaal tot het einde van het kalenderjaar verzekerd bij a.s.r. zonder de collectiviteitskorting. Je betaalt hierdoor wel een hogere premie. In het nieuwe kalenderjaar ben je uiteraard vrij om over te stappen naar een andere zorgverzekering.
Ben jij de hoofdverzekerde? Dan kan je met toestemming van jouw (ex-) partner op ieder moment, de verzekering van jouw (ex-) partner en kinderen tussentijds opzeggen.
Ben je meeverzekerd bij jouw (ex-) partner? In jouw a.s.r. account kan je zelf de polis laten splitsen om een eigen zorgverzekering voor jou en (eventueel) je kind(eren) af te sluiten.
Als je in militaire dienst gaat, dan krijg je een verplichte verzekering via het Ministerie van Defensie. Zodra je wordt aangemeld bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK), ontvangen wij hier automatisch een bericht van. Je hoeft zelf dus niets te doen om jouw verzekering bij a.s.r. op te zeggen.
Ben je op dit moment meeverzekerd bij één van jouw ouders, maar wil je graag jouw eigen zorgverzekering afsluiten? Dit kan op ieder moment vanaf jouw 18e verjaardag. Lees hier meer over het afsluiten van een zorgverzekering vanaf 18 jaar.
Ben je meeverzekerd bij je (ex-) partner of een van jouw ouders? Dan kan je op ieder gewenst moment een eigen zorgverzekering afsluiten bij a.s.r. door zelf de polis te laten splitsen in je a.s.r. account.
Ben je op dit moment meeverzekerd bij een andere zorgverzekeraar? Vraag dan een nieuwe zorgverzekering aan bij a.s.r. en profiteer van onze gratis overstapservice.
Als iemand overlijdt, ontvangen wij een bericht van overlijden via de Basisregistratie Personen (BRP). Daarna stoppen wij de zorgverzekering. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Is er te veel betaald? Wij berekenen de premie en het eigen risico naar verhouding en betalen het te veel betaalde bedrag terug op de rekening die bij ons geregistreerd is.
Hebben wij de polisvoorwaarden of premie tussentijds gewijzigd in jouw nadeel? Dan mag je jouw zorgverzekering tussentijds opzeggen, tenzij de wijziging is gedaan vanuit artikel 11 t/m 14 van de Zorgverzekeringswet. We sturen je hier altijd vooraf een bericht over.