Ga naar de hoofdinhoud

Stoppen met roken en je zorgverzekering

Wil je stoppen met roken? Begeleiding verhoogt de kans op succes. Maar je kunt zelf ook veel doen. Op deze pagina vind je handige apps en lees je wat je vergoed krijgt bij stoppen met roken.

Stoppen met roken loont

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat de levensverwachting van zulke zware rokers gemiddeld dertien jaar korter is dan van nooit-rokers.

Stoppen met roken loont, schrijven de onderzoekers. Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Handige apps om te stoppen met roken

We hebben een paar handige apps voor je op een rij gezet. Deze kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Lukt het je niet alleen met deze apps? Dan kan je ook altijd nog naar de huisarts of een andere zorgverlener voor een stoppen-met-roken-begeleiding. Hieronder lees je wat je kan doen en wat de vergoeding is vanuit je zorgverzekering.

De vergoeding van stoppen met roken vanuit je zorgverzekering
Stoppen-met-roken begeleiding

Je kunt stoppen-met-roken begeleiding volgen bij de huisarts. De kosten van deze begeleiding worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten vallen niet onder het eigen risico. Bekijk hier meer informatie over de vergoeding

Daarnaast kun je één keer per kalenderjaar stoppen-met-roken begeleiding volgen bij overige zorgverleners uit de eerstelijnszorg. Denk aan een verloskundige of een gezondheidszorgpsycholoog. Sinds 2020 vallen ook de kosten van deze stoppen-met-roken begeleiding niet meer onder het eigen risico.

Het is belangrijk dat je de begeleiding volgt bij een zorgverlener die hier de juiste kwalificaties voor heeft. Gekwalificeerde zorgverleners vind je op de website van ikstopnu.nl.

Nicotinevervangende middelen en medicijnen

Nicotinevervangende middelen en medicijnen vergoeden wij alleen als ze onderdeel zijn van stoppen-met-roken programma, ter ondersteuning van de gedragsverandering. De kosten voor deze nicotinevervangende middelen en medicijnen vallen niet onder het eigen risico. De kosten voor de dienstverlening van de apotheek (terhandstellingskosten) vallen wel onder het eigen risico.

De nicotinevervangende middelen en medicijnen moeten zijn voorgeschreven door de behandelend arts, medisch specialist, verloskundige of verpleegkundig specialist. Nicotinevervangende middelen en medicijnen kan je alleen bij een apotheek halen met een door jouw voorschrijver ingevuld landelijk uniform aanvraagformulier ‘stoppen met roken’. Schrijft de huisarts deze nicotinevervangende middelen en medicijnen voor? Dan kan dit ook met een recept met hierop de code ‘SMR’.

Vergoeding zoeken Zorgkosten declareren Zorgverlener zoeken Machtiging aanvragen Wachtlijstbemiddeling Kind meeverzekeren Alles over betalen Betalingsregeling Eigen risico Eigen bijdrage Maximale vergoedingen Fysiotherapie Zwangerschap Mondzorg GGZ Meer zorg a.s.r. Zorg App Zorgpas English information Buitenland Polisvoorwaarden en documenten