Ga naar de hoofdinhoud

Ontdek hoe verantwoord het Werknemerspensioen en Doenpensioen zijn. Bij a.s.r. dragen we graag bij aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Daarom beleggen we de pensioenpremies van onze klanten op een verantwoorde manier. We houden rekening met de impact op milieu, mens en maatschappij. En daarin gaan we graag een stap verder.

a.s.r. doet het

We zijn de eerste pensioenuitvoerder die transparant is over de maatschappelijke impact die onze klanten maken met hun pensioen. We doen dit met een zogenaamde 'ESG-rapportage'. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Of te wel: milieu, maatschappij en goed bestuur. Daarmee laten we ook zien hoe we bij a.s.r. ESG-criteria meenemen in onze pensioenbeleggingen.

    ESG-rapportages: wat staat er in?

    • In hoeveel bedrijven en landen we niet beleggen en waarom
    • De bijdrage aan VN-doelen voor duurzame ontwikkeling
    • Totale CO2-uitstoot van de beleggingen
    • Welke gesprekken we voeren met bedrijven
    • Hoe we stemmen op aandeelhoudersvergaderingen
    Financieel én maatschappelijk rendement

    Als je met pensioen gaat, wil je graag een leefbare wereld aantreffen. Daarom nemen we naast financieel rendement, ook milieu, mens en goed bestuur mee in onze beleggingsbeslissingen. Daarin gaan we graag een stap verder:

    Het verantwoord beleggingsbeleid van a.s.r.

    Met de maandelijkse pensioenpremie, bouwen werknemers pensioenkapitaal op. Dat kapitaal wordt belegd in fondsen die honderden verschillende aandelen en obligaties beheren. Bij Doenpensioen en het Werknemerspensioen gaan we daar verantwoord mee om.

    Beleggingen hebben direct of indirect impact op mens, milieu en maatschappij. Daarom beleggen we bij a.s.r. liever in landen en bedrijven die rekening houden met de impact op milieu en maatschappij én waarde hechten aan goed bestuur. Door te beleggen in fondsen die daarover transparant zijn, kunnen wij én onze klanten controleren hoe verantwoord deze fondsen de pensioenpremies beleggen.

    Onze vermogensbeheerder, ASR Vermogensbeheer, belegt de pensioenpremies in verschillende fondsen. Omdat a.s.r. wil bijdragen aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving stellen we eisen aan deze fondsen. Hiervoor gebruiken we al sinds 2007 ons eigen verantwoord beleggingsbeleid. Daarbij kijken we naar ESG-criteria. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel: milieu, mens en goed bestuur.

    De ESG-criteria zijn gebaseerd op internationale verdragen, aanbevelingen en richtlijnen van internationale organisaties, zoals de EU en VN. In het kort gaat het hierover:

    • Milieu: We investeren niet in producenten van olie en gas waarvan de doelstellingen volgens onze beoordeling niet in lijn zijn met die van het Klimaatakkoord van Parijs.
    • Maatschappij: We eisen dat bedrijven voldoen aan internationale afspraken op het gebied van mensen- en arbeidsrechten en milieu. Ook investeren we niet in tabak en de gokindustrie.
    • Bestuur: Voor beleggingen in staatsleningen kijken we onder andere naar de mate van corruptie en democratische vrijheden.

    Met ons verantwoord beleggingsbeleid gaan we graag een stap verder dan de aanbevelingen en richtlijnen. Landen en bedrijven die niet aan onze ESG-criteria voldoen sluiten we uit. Op pagina 8 t/m 10 van ons beleggingsbeleid lees je wat onze uitsluitingscriteria zijn. Dat betekent dat we ze niet opnemen in een beleggingsmix.

    Bekijk in welke landen en bedrijven we niet beleggen.

    Met ons verantwoord beleggingsbeleid bepalen we waarin we beleggen. Hoe gebruiken we de invloed die we hebben om onze beleggingen duurzamer te maken? Aan welke acties moet je dan denken?

    Positief selecteren van bedrijven en landen
    We beleggen in een breed gespreide portefeuille, verdeeld over heel veel sectoren. Daarbij doen we wel aan positieve selectie. Per sector kijken we welke bedrijven het beter doen op het gebied van ESG-criteria dan andere bedrijven in dezelfde sector. Deze beter presterende bedrijven komen eerder in aanmerking om in te beleggen dan de slechter presterende bedrijven.

    Voor bedrijven kijken we naar de gehele bedrijfsvoering, zoals:

    • Het bedrijf heeft een goede - objectief vastgestelde - sectorspecifieke ESG-score. Deze data krijgen we van onze dataleveranciers.
    • Het bedrijf houdt met haar duurzaamheidsverslaggeving rekening met de onderwerpen die het meest relevant zijn voor het bedrijf en haar stakeholders.
    • Het bedrijf laat zien dat: het effectief omgaat met belangrijke ESG-risico's, dat het negatieve sociale en milieueffecten vermindert, dat het gunstige effecten produceert en dat het gebruik maakt van de mogelijkheden die de overgang naar duurzame ontwikkeling biedt.

    Voor landen kijken we naar hun positie op de ranglijst voor Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Deze lijst zegt iets over hun voortgang richting de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s). Dit zijn zeventien doelen van de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

    Actief aandeelhouderschap
    Zien we bij bedrijven waarin we beleggen kansen voor verbetering? Dan gaan we graag het gesprek aan. Op die manier geloven we meer waarde te kunnen toevoegen, zowel financieel als maatschappelijk. Daarbij gebruiken we onze invloed die een grote beleggingsportefeuille met zich meebrengt. Het stelt ons in staat om invloed uit te oefenen. Daarnaast stemmen we op vrijwel alle aandeelhoudersvergaderingen van de bedrijven waarin we beleggen. Op deze manier oefenen we actief invloed uit.

    Verbetert een bedrijf zijn gedrag niet? Dan blijven we het bedrijf actief monitoren en beïnvloeden. Uiteindelijk kan een bedrijf op onze uitsluitingslijst komen.

    Nieuwsgierig naar onze gesprekken, de onderwerpen en voortgang??
    Lees dan ons engagement rapport a.s.r.

    We delen graag een aantal actuele voorbeelden met je. Zo brengen we ons verantwoord beleggingsbeleid in de praktijk:

    • a.s.r. is bezig met minder te beleggen in fossiele brandstof en richt zich als onderdeel van de fossiele exit strategie op de dialoog met olie- en gasproducenten om te evalueren of de doelstellingen in lijn waren met die van het Parijs Akkoord. Eind 2024 is deze fase afgerond en hebben we besloten om bedrijven die olie en gas produceren uit te sluiten vanwege onvoldoende vooruitgang van de sector om zich aan te passen. Nu zijn we actief in de derde fase van de fossiele strategie, waarbij we ons richten op de vraagzijde van de fossiele brandstofketen, bedrijven in CO2-intensieve sectoren.
    • Samen met VGZ, Achmea en Cardano is a.s.r.in 2024 een nieuw engagementinitiatief gestart: het Health Engagement Initiative (HEAL), dat zich richt op het gezonder maken van het aanbod in out-of-home bedrijven, waaronder fastfoodrestaurants.
    • We voeren gesprekken als onderdeel van een aantal samenwerkingsverbanden om zo de impact te vergroten. Als onderdeel bijvoorbeeld van het Platform Living Wage Financials zetten we ons in voor een leefbaar loon en inkomen binnen productieketens. Een leefbaar loon is vaak wat hoger dan het minimumloon. In bepaalde sectoren zijn de inkomens en salarissen nog vaak beneden de armoedegrens. Samen met andere investeerders, spreken we bedrijven in de kleding-, landbouw- en voedingssector hierop aan. We rapporteren hier publiekelijk over.

    Sinds de zomer van 2024 is a.s.r. aangesloten bij het Science Based Targets initiative (SBTi). Dit helpt ons om wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen vast te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Deze stap past bij de ambitie van a.s.r. om tot de Europese kopgroep te behoren van meest verantwoorde verzekeraars.  

    De SBTi zorgt voor hulpmiddelen en richtlijnen waarmee bedrijven zichzelf doelen kunnen stellen voor de vermindering van broeikasgasemissies die de opwarming van de aarde onder controle houden. Uiteindelijk moet deze uitstoot in 2050 netto nul zijn.  

    Europese regelgeving: wat moet je weten?

    Je mag niet zomaar zeggen dat een beleggingsproduct 'duurzaam' is. Daarvoor gelden er in Europa duidelijke regels. We lichten een paar belangrijke begrippen en initiatieven toe:

    ESG is een Engelse afkorting voor Environmental, Social en Governance. In het Nederlands betekent dit: Milieu, Maatschappij en Bestuur. Binnen de financiële sector kijken we naar onderdelen die in deze drie onderwerpen passen. ESG gaat dus over thema’s als: klimaat, energieverbruik, gezondheid, gelijkheid en (geen) corruptie. 

    De afspraken over de ESG-meetlat zijn gebaseerd op internationale verdragen, aanbevelingen en richtlijnen van internationale organisaties, zoals de EU en VN.

    De financiële sector speelt een belangrijke rol bij een economie die groener en duurzamer moet worden. SFDR staat voor Sustainable Finance Disclosure Regulation. Dit is een Europese verordening die de informatie verbetert over duurzaamheid aan eindbeleggers. Financiële marktpartijen moeten rapporteren over de effecten op duurzaamheid door hun beleggingsbeleid en hun beleggingsbeslissingen.Het komt voort uit allerlei internationale afspraken, waaronder het Klimaatakkoord van Parijs.

    Een van de voordelen is dat je verschillende beleggingsproducten beter met elkaar kunt vergelijken op hun prestaties in verantwoord beleggen. 

    Daar werken wij graag aan mee.

    Bij a.s.r. bieden we verschillende pensioenproducten aan. Werkgevers kunnen hun werknemers via het Werknemerspensioen of Doenpensioen een pensioenregeling aanbieden. Zo bouwen werknemers pensioenkapitaal op. Ook kunnen werknemers met hun opgebouwde pensioenkapitaal een (levenslange) pensioenuitkering bij ons aankopen.

    Elk product waarin wordt belegd heeft eigen SFDR-informatie, namelijk:

    • Precontractuele informatie over bijvoorbeeld in hoeverre de beleggingen in lijn zijn met de lijst van duurzame economische activiteiten, de zogenaamde Taxonomieverordening.
    • Periodieke informatie over hoe de beleggingen het hebben gedaan ten opzichte van de precontractuele informatie
    • Verplichte informatie op de website, de zogenaamde: ‘duurzaamheidsinformatie’


    Wat er in deze SFDR-informatie staat, is afhankelijk van de 3 categorieën fondsen die op basis van de SFDR te onderscheiden zijn:

    1. Beleggingsfondsen die geen rekening houden met duurzaamheid
    2. Beleggingsfondsen die rekening houden met ecologische en/of sociale kenmerken
    3. Beleggingsfondsen die voor minimaal uit 90% uit duurzame beleggingen bestaan

    Voor Doenpensioen en het Werknemerspensioen beleggen we in fondsen die minimaal behoren tot de 2e categorie. Via het Werknemerspensioen kun je ook beleggen in  een fonds van de 3e categorie: het Wereldwijd Impact Aandelen Fonds.

    Wil je meer weten over deze 3 categorieën?
    Lees dan de brochure: ‘Duurzaam beleggen en de SFDR: uitleg in begrijpelijke taal’

    Hoe we negatieve effecten op milieu en maatschappij meewegen
    We stellen ook een PAI-verklaring op, ofwel een Principles Adverse Impact Statement.  In deze verklaring lichten we toe hoe we eventuele negatieve effecten op milieu en maatschappij meewegen bij onze beleggingsbeslissingen.  We hebben een PAI-verklaring voor ASR Levensverzekering N.V. waar onder andere het Werknemerspensioen onder valt. En een PAI-verklaring van ASR Premiepensioeninstelling N.V waar Doenpensioen onder valt.

    De EU Taxonomie bepaalt welke activiteiten wel of niet duurzaam mogen heten. Duurzame activiteiten moeten bijdragen aan het voorkomen van klimaatverandering of het beperken van de gevolgen ervan. De taxonomie biedt bedrijven de mogelijkheid om transparant en eenduidig te rapporteren over hoe verantwoord hun activiteiten zijn. Bijvoorbeeld door methodes te hanteren die klimaatverandering helpen verminderen. Zo kunnen beleggers en andere stakeholders beter inschatten welke economische activiteiten bijdragen aan een verantwoorde en groene transitie.

    Vanaf 2024 rapporteren bedrijven volgens de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive. Het gaat hierbij om bedrijven die voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook a.s.r is een van die bedrijven. Deze wetgeving is bedoeld om meer transparantie te creëren: welke impact heeft een bedrijf op de verschillende ESG-thema's, ofwel milieu, mens en maatschappij. Bedrijven moeten inzicht geven in hun processen en de gevolgen daarvan voor de samenleving en het milieu.

    De CSRD richt zicht op het transparant rapporteren over duurzaamheid door grote bedrijven, dus ook bedrijven buiten de financiële sector. De SFDR richt zich op het verplicht stellen van transparantie over duurzaamheid in de financiële sector.

    Ook a.s.r. heeft voor het eerst over het jaar 2024 gerapporteerd volgens de CSRD richtlijnen.

    Maatschappelijke impact van a.s.r.

    Als verzekeraar met duurzame oplossingen dragen we met onze producten bij aan het oplossen van vraagstukken die leven in de samenleving. En die een relatie hebben met onze kernactiviteiten, zoals verzekeren en vermogensbeheer. We maken de grootste maatschappelijke impact op 3 kernthema’s:

    Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies leiden tot risico’s voor ons bedrijf, onze klanten en de maatschappij in het algemeen. Daarom willen we onze voetafdruk verkleinen en investeren we in activiteiten die de energietransitie ondersteunen en de biodiversiteit herstellen.

    Bovendien helpen we klanten met onze verzekeringsproducten en -diensten om klimaatrisico’s te verkleinen en om duurzamer te wonen en te leven. Zoals met de Verduurzamingshypotheek en met duurzaam schadeherstel.

    Wil je meer weten over wat a.s.r. doet op het gebied van klimaat en biodiversiteit?

     

    Financiële zelfredzaamheid & inclusie  Met het programma a.s.r. Vitality stimuleren we werknemers om gezond te leven. Gezonde medewerkers kunnen fitter en langer doorwerken.
    Blogs en verdieping
    Stappen om je bedrijf te verduurzamen Duurzaam schadeherstel Bedrijfsschade voorkomen Richtlijnen en wetten duurzaam ondernemen Zo begin je met MVO De 6 stappen voor werkgevers Meer over pensioenakkoord Nieuw pensioenstel: zo kan je in gesprek als adviseur Werknemerspensioen Cappital pensioen Doenpensioen ESG-rapportage Doenpensioen ESG-rapportage Werknemerspensioen Verantwoord ondernemen a.s.r. Klimaat en biodiversiteitsverslag 2023