Wil je beginnen met beleggen? Dan is het goed om te weten wat beleggen is en hoe het werkt. Hoe het zit met rendement en risico en waar je in kunt beleggen. Wij raden je aan om naast deze informatie nog meer over beleggen te lezen of je te laten adviseren door een beleggingsadviseur.  

Hoe begin ik met beleggen?

Beginnen met beleggen is niet moeilijk, maar je moet je wel goed voorbereiden. Als je bij a.s.r. begint met beleggen, vragen we je om eerst een kennis- en ervaringstoets te doen, die bestaat uit 7 vragen over beleggen. Pas als blijkt dat je voldoende weet over beleggen en de risico's die dit met zich meebrengt, kun je een beleggingsrekening openen. Neem daarom eerst alle informatie op deze pagina's goed door. Zodra je denkt dat je genoeg over beleggen weet, kun je beginnen met beleggen bij a.s.r.

Zo werkt het:
 1. Open online een beleggingsrekening
 2. Bedenk voor welk doel jij gaat beleggen en hoeveel je opzij kunt zetten
 3. Kies uit één van de 3 fondsen
 4. Bepaal zelf wanneer je inlegt: eenmalig een bedrag of periodiek

Je hebt altijd inzicht in je beleggingen en je ziet of je op koers ligt met je beleggingsdoel. Op elk moment kun je een opdracht doorgeven om beleggingen te kopen of te verkopen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Heb je voldoende geld op je rekening om je dagelijkse kosten te betalen, zoals boodschappen, hypotheek of voetballessen van de kinderen? En heb je ook wat spaargeld, zodat je meteen een nieuwe koelkast kunt kopen als die kapot gaat? Dan kun je bedenken of je wil gaan beleggen met geld dat je over hebt. Ga wel na of je nog schulden hebt: moet je je auto nog afbetalen of heb je geld geleend bij een bank? Los die schulden dan eerst af, want daar betaal je vaak veel rente over. Als je geen schulden hebt, je hebt genoeg spaargeld en je houdt maandelijks nog steeds geld over, dan zou je dat kunnen beleggen. Want als je dat geld toch verliest omdat de beurs keldert, dan levert dat niet direct problemen op, al is het wel vervelend. Maar dat is nu eenmaal het risico dat je neemt als je belegt.

Je kunt natuurlijk ook andere dingen doen met geld dat je niet direct nodig hebt. Je kunt je huis verduurzamen of een deel van je hypotheek aflossen. Kies je uiteindelijk voor beleggen, dan is het belangrijk dat je bedenkt hoeveel risico je wil nemen met je geld. Want hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement, dus hoe harder je geld groeit. Maar óók meer kans dat je je geld voor een deel of zelfs helemaal kwijtraakt.

Het is wel belangrijk dat je weet dat je bij ons geen beleggingsadvies krijgt. Jij bepaalt zelf welke van de 3 fondsen je kiest, hoeveel en hoe vaak je inlegt of wanneer je verkoopt. Doelgericht beleggen is namelijk een 'execution only'-product. Dat betekent dat ASR Vooruit BV alleen zorgt dat jouw beleggingsopdrachten worden uitgevoerd. Wij doen dus niet aan vermogensbeheer en ook nemen wij niet het hele beleggingsproces van je over, wat ook wel 'beheerd beleggen' wordt genoemd.

Het verschil tussen sparen en beleggen

Als je spaart bij een bank, ontvang je daar een beetje rente over. De rente is al lange tijd heel erg laag. Daarom levert je spaargeld nu bijna geen extra geld meer op. Sommige banken rekenen zelfs een negatieve rente voor spaarders. Dan moet je een bedrag betalen om je geld op de bank te laten staan. Daarnaast wordt geld op de bank minder waard door de inflatie. Met hetzelfde geld kun je minder kopen. 

Het depositogarantiestelsel

Aan de andere kant: bij sparen loop je bijna geen enkel risico. Je kunt je gespaarde geld niet verliezen. Alleen als je bank failliet gaat, ben je je spaargeld boven de 100.000 euro kwijt. Het spaargeld tot 100.000 euro is in Nederland beschermd door het depositogarantiestelsel.

Het beleggerscompensatiestelsel

Als je belegt en de beleggingsinstelling gaat failliet, dan is er geen vangnet in de vorm van een depositogarantiestelsel. Je kunt in dat geval wel een beroep doen op de beleggerscompensatieregeling. Hier zijn voorwaarden aan verbonden, waarvan de 2 belangrijkste:

 • je kunt niet meer dan € 20.000 terugkrijgen. Heb je voor meer geld belegd bij de beleggingsinstelling, dan ben je dat geld kwijt.
 • eventuele koersverliezen vallen niet onder het stelsel. Dus als de beleggingen verkocht moeten worden en je beleggingen zijn minder waard geworden, dan wordt dat verlies niet gecompenseerd.

  Actuele informatie over de beleggerscompensatieregeling vind je op de website van De Nederlandsche Bank.

 

Binnen 5 jaar geld nodig? Dan kun je meestal beter sparen

Voor zaken die veel geld kosten en die je binnen 5 jaar nodig hebt, is het verstandig om te sparen in plaats van te beleggen. Denk aan een nieuwe koelkast of een wasmachine. Voor dat soort noodzakelijke dingen is het sowieso goed om wat geld achter de hand te hebben, zodat je niet in de problemen komt als je wasmachine er opeens mee ophoudt. Maar ook voor leukere dingen die je over een paar jaar al wil gaan doen of kopen, kun je beter sparen. Je jaarlijkse vakantie of een mooie nieuwe designbank... zet daar gewoon elke maand wat voor opzij op een spaarrekening. Daar is niks mis mee!

Waar kun je in beleggen?

Beleggen is investeren door geld te steken in iets of iemand met als doel dat je er uiteindelijk meer geld voor terugkrijgt en waarbij je een bepaald risico accepteert. Er zijn heel veel manieren om te beleggen, te veel om hier allemaal op te noemen. We noemen hier de belangrijkste soorten beleggingen: 

 • Aandelen toon
 • Obligaties toon
 • Beleggingsfonds toon
 • Mixfonds toon
Zoek evenwicht tussen risico en rendement

Als je belegt, wil je dat je geld wat oplevert. De beleggingen die je koopt kunnen meer of minder waard worden. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, hypotheken, vastgoed of grondstoffen, bijvoorbeeld. Stijgt de waarde van je belegging, oftewel: zijn mensen bereid om meer te betalen voor jouw aandelen dan dat jij er voor hebt betaald? Dan stijgt de koers van die aandelen en 'maak je rendement', winst dus. Andersom kan natuurlijk ook, dat een ander juist minder wil betalen, dan worden je beleggingen minder waard en maak je verlies.

In het algemeen geldt: hoe meer rendement je wilt, hoe meer risico je moet accepteren. Het risico dat je beleggingen minder waard worden. Beleggen in aandelen levert gemiddeld een hoger rendement op dan beleggen in obligaties. Maar het risico dat aandelen ineens veel minder waard worden is veel groter dan bij obligaties. En als je belegt is er nooit een garantie dat het je iets oplevert. Dat is een verschil met sparen, je krijgt momenteel heel erg weinig rente op een spaarrekening, maar je weet wél zeker dat je die rente echt krijgt.

Als je gaat beleggen, moet je dus goed bedenken hoeveel risico je wilt nemen. Hoe erg zou je het vinden als je je geld verliest? En hoeveel winst hoop je te maken? Als je heel voorzichtig gaat beleggen, bijvoorbeeld alleen maar in obligaties, dan duurt het ook veel langer voordat je wat winst maakt. Naast de juiste balans vinden tussen rendement en risico, is het dus ook belangrijk dat je weet hoe lang je de tijd kunt nemen om te beleggen. Hoe langer je van je af kunt blijven, hoe groter de kans dat het je rendement oplevert.

De tijd is je vriend

Beleggen is dus meer iets voor de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je geld meer waard wordt. De koersen kunnen altijd voor een korte of langere tijd dalen. Hoe langer je belegt, hoe meer tijd de koersen hebben om te herstellen. Op lange termijn heb je een grotere kans dat je beleggingen uiteindelijk toch weer meer waard zijn. Beleg je op korte termijn, dan loop je dus meer risico. Natuurlijk hoort iedereen wel eens verhalen over mensen die in één klap miljonair zijn geworden door te beleggen, maar dat zijn echt uitzonderingen. Als je in heel korte tijd een heel hoog rendement wilt halen, dan wordt het meer gokken dan beleggen. Wil je op een rustige manier naar je financiële doelen toewerken, dan moet je er de tijd voor nemen.

Ook belangrijk om te weten:

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Beginnen met beleggen