Home Blogs van a.s.r. Vijf zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek

5 zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek

01 november 2018

‘Een aflossingsvrije hypotheek betekent niet aflossen, toch?’ Ja en nee. Met een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niets af. Je betaalt alleen rente. Het hypotheekbedrag blijft daardoor hetzelfde, maar er zijn wel andere zaken die kunnen veranderen. Ook willen de meeste banken dat je de hypotheek op de einddatum wel aflost. Wil je vervelende verrassingen voorkomen? Check dan de volgende 5 zaken.

 1. Heeft mijn hypotheek een einddatum?
  Bij de meeste hypotheekaanbieders heeft een aflossingsvrije hypotheek een einddatum, meestal na 30 jaar. Op die einddatum moet je het hele hypotheekbedrag terugbetalen. Check in de voorwaarden of jouw hypotheek een einddatum heeft of neem contact op met jouw aanbieder. Bij a.s.r. kent je aflossingsvrije hypotheek geen einddatum. Je betaalt rente zolang jouw hypotheek loopt en je lost de hele hypotheek pas af als je jouw huis verkoopt.

 2. Hoe lang heb ik nog hypotheekrente aftrek?
  Bij de belastingaangifte mag je hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Check hoe lang je de hypotheekrente in totaal als aftrekpost hebt opgegeven. Als je recht op aftrek vervalt worden je netto maandlasten hoger. Misschien heb je jouw hypotheek dan al (deels) afgelost. Als jouw hypotheek dan nog loopt, kun je deze ook zonder belastingvoordeel betalen?

 3. Hoelang staat mijn hypotheekrente nog vast?
  De rente die je betaalt over je hypotheek, staat een bepaalde periode vast. Na deze periode moet je de rente opnieuw vastzetten. Check wanneer jouw rentevaste periode afloopt. Als dan de rente hoger is dan de rente die je nu betaalt, worden ook je maandlasten hoger. En als de rente lager is, worden je maandlasten lager. Hoe de hypotheekrente in de toekomst ontwikkelt, is altijd onzeker.

 4. Check de waarde van je huis
  Als je je huis verkoopt, moet je de hypotheek aflossen. Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek maandelijks niets aflost, blijft je hypotheekbedrag even hoog als toen je het huis kocht. Als jouw huis in waarde is gedaald, dan houd je bij verkoop waarschijnlijk een restschuld over die je ook direct moet aflossen. Ben je niet van plan om (binnenkort)je huis te verkopen? Ook dan is het goed om de waarde van je huis in de gaten te houden.

 5. Check je inkomen
  Je inkomen kan veranderen en dus ook dalen. Misschien ben je van plan om minder te gaan werken. Ook als je met pensioen gaat, neemt in de meeste gevallen je inkomen af. Check of jouw hypotheek dan nog loopt en of je deze ook met een lager inkomen nog kunt betalen.

Mogelijkheden

Heb je bovenstaande zaken gecheckt? En weet je niet zeker of jouw hypotheek nu en in de toekomst nog past bij jouw financiële toekomst en wensen? Jouw adviseur kan met je meedenken en je adviseren wat in jouw geval mogelijk of verstandig is. Lees meer over de verschillende mogelijkheden op aflossingsblij.

Heb je een hypotheek van a.s.r.? In de online omgeving mijnHypotheek vind je de gegevens van jouw adviseur. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.

Birgit Johansson

Meer verhalen

Vijf zaken om te checken bij een aflossingsvrije hypotheek