3. Werk op werk laten? Organiseer afschakelsessies
Afschakelen van je werk is een belangrijk onderdeel van je werkdag en essentieel voor een goede nachtrust en werk-privébalans. Wanneer medewerkers hun werk niet goed kunnen loslaten, is dat niet alleen voor hen heel vervelend, het zorgt uiteindelijk ook voor een hoger verzuimpercentage.
Om dit op te lossen, zijn er herstelmomenten binnen en na werktijd. Denk aan een wandeling, een koffie break of wellicht een korte meditatie. Medewerkers met meer rustmomenten verdragen de werkdruk beter, zijn fitter en hebben meer werkplezier. Hoe pak je dit aan? Maak het bespreekbaar en vraag waar werknemers behoefte aan hebben!
4. Verminder werkstress met ontspanningsoefeningen
Strakke deadlines, volle agenda’s en een hoge werkdruk; we kennen het allemaal. Ervaren je medewerkers af en toe werkstress? Dat is helemaal niet erg. Maar wanneer werknemers voor langere tijd stress ervaren, kan dit voor fysieke problemen zorgen.
Hoe je stress vermindert? Organiseer ontspanningsactiviteiten, zoals bijvoorbeeld yoga. En nee, je hoeft niet persé intensief te sporten tijdens het werk. De meeste yoga-oefeningen kan je gewoon op je bureaustoel uitoefenen, tijdens de lunchpauze of tussen meetings door. Een leuke en laagdrempelige manier om meer te bewegen op kantoor!
5. Neem de regie in handen tijdens een bokssessie
Heb je medewerkers die het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven, of minder vaak stress willen ervaren? Denk dan eens aan een bokstraining. Creeër tijdens het boksen een situatie waarbij je je medewerkers aanspoort hun grenzen aan te geven. Kijk wat er gebeurt. Lukt het tijdens het boksen? Dan gaat het de volgende keer op de werkvloer ook makkelijker.
Nieuwsgierig geworden naar de techniek van D’Agata? Lees dan ook de blog ‘’Fabio D’Agata: Het draait om het we-care-about-you-gevoel’’.