Home Blogs van a.s.r. Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?

Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?

17 december 2021

Het is tijd voor je aangifte inkomstenbelasting 2021. Tot 1 mei heb je de tijd. Heb je in 2021 geld opzijgezet in een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht? Dan kun je misschien (een deel van) je premie in aftrek op je inkomsten brengen. Daarvoor heb je je factor A nodig. Dit is het bedrag dat aangeeft hoeveel pensioen is aangegroeid in een jaar. Je factor A staat op je UPO (Uniform Pensioenoverzicht).

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Fiscaal voordelig geld opzijzetten

Naast AOW en pensioenopbouw via je werkgever kun je soms fiscaal voordelig geld opzijzetten voor later. Dit kan bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar, een lijfrenterekening bij een bank of een lijfrentebeleggingsrecht bij een beleggingsinstelling. 

Jaarruimte en premie

De premie die je betaalt voor lijfrenteverzekering, lijfrenterekening en lijfrentebeleggingsrecht kun je aftrekken in Box 1. Tenminste, als je in dat jaar een pensioentekort had. Een pensioentekort ontstaat als je pensioenopbouw in een pensioenregeling lager is dan wat fiscaal maximaal is toegestaan. Je pensioentekort beïnvloedt je jaarruimte. De jaarruimte is namelijk het verschil tussen wat je daadwerkelijk aan pensioen opbouwt en wat je binnen de belastinggrenzen maximaal mag opbouwen. Deze jaarlijkse aftrek kent een maximum.

Waar vind ik mijn factor A?

Wat je bij je belastingaangifte in aftrek mag brengen op je inkomen hangt dus af van je jaarruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je een hulpmiddel voor het berekenen van je jaarruimte. Voor de berekening van de jaarruimte van 2021 heb je de factor A van 2020 nodig. Dit is je pensioenaangroei in 2020. De uitkomst van je berekening is het bedrag dat je aan premie in aftrek mag brengen. 

Je factor A van 2020 heb je van ons ontvangen in het UPO 2021. Op Mijn Pensioenplein vind je je UPO 2021 terug onder het tabblad ‘dossier’.

 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. Voor de aangifte 2021 kan de niet-gebruikte jaarruimte van 2014 tot en met 2020 gebruikt worden voor de aftrek van premie van lijfrente. De Belastingdienst heeft een tool voor het berekenen van je reserveringsruimte.

Meer manieren om pensioen aan te vullen

Lijfrente is een van de manieren om een mogelijk pensioentekort aan te vullen. Ben je benieuwd naar de andere manieren? Dit zijn de vijf pijlers waaruit je pensioen bestaat.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 48 48. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Annelies Heinen

Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?