Home Blogs van a.s.r. Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?

Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?

02 maart 2021

Het is tijd voor je aangifte inkomstenbelasting 2020. Tot 1 mei heb je de tijd. Heb je in 2020 geld opzijgezet in een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht? Dan kun je misschien (een deel van) je premie in aftrek op je inkomsten brengen. Daarvoor heb je je factor A nodig. Dit is het bedrag dat aangeeft hoeveel pensioen is aangegroeid in een jaar. Je factor A staat op je UPO (Uniform Pensioenoverzicht).

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Fiscaal voordelig geld opzijzetten

Naast AOW en pensioenopbouw via je werkgever kun je soms fiscaal voordelig geld opzijzetten voor later. Dit kan bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar, een lijfrenterekening bij een bank of een lijfrentebeleggingsrecht bij een beleggingsinstelling.

Jaarruimte en premie

De premie die je betaalt voor lijfrenteverzekering, lijfrenterekening en lijfrentebeleggingsrecht kun je aftrekken in Box 1. Tenminste, als je in dat jaar een pensioentekort had. Je pensioentekort beïnvloedt je jaarruimte. De jaarruimte is namelijk het verschil tussen wat je daadwerkelijk aan pensioen opbouwt en wat je binnen de belastinggrenzen maximaal mag opbouwen. Deze jaarlijkse aftrek kent een maximum. 

Waar vind ik mijn factor A?

Wat je bij je belastingaangifte in aftrek mag brengen op je inkomen hangt dus af van je jaarruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je een hulpmiddel voor het berekenen van je jaarruimte. Voor de berekening van de jaarruimte van 2020 heb je de factor A van 2019 nodig. Dit is je pensioenaangroei in 2019. De uitkomst van je berekening is het bedrag dat je aan premie in aftrek mag brengen. 

Je factor A van 2019 heb je van ons ontvangen in de UPO 2020. Op Mijn Pensioenplein vind je de UPO 2020 terug in ‘dossier’. 

Meer verhalen & tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

Iris Brik, Wacht maar tot ik dood ben, boek, nieuwsbrief, inschrijving, Ik denk vooruit, vierhoek, klein
Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. Voor de aangifte 2020 kan de niet-gebruikte jaarruimte van 2013 tot en met 2019 gebruikt worden voor de aftrek van premie van lijfrente. De Belastingdienst heeft een tool voor het berekenen van je reserveringsruimte

Meer manieren om pensioen aan te vullen

Lijfrente is een van de manieren om een mogelijk pensioentekort aan te vullen. Ben je benieuwd naar de andere manieren? Dit zijn de vijf peilers waaruit je pensioen bestaat

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 48 48. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Pensioen

Hoe doe ik belastingaangifte voor mijn pensioen?