Ga naar de hoofdinhoud
Home Nicolien-Sauerbreij-zzp-pensioen
Nicolien Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij: "Hoe bouw ik als zzp’er pensioen op?"

01 februari 2024

Nicolien Sauerbreij (43) kennen we uit de tijd dat ze als snowboarder een wereldbeker én de eerste olympische titel in de wacht sleepte. In 2015 liet ze haar leven als topsporter achter zich en nam ze officieel afscheid van de pistes. Ze ruilde haar sportcarrière in voor het leven als een zelfstandige ondernemer. Inmiddels dwaalt er een belangrijke vraag door het hoofd van Nicolien: ‘’Ik leef altijd erg in het moment en heb nooit echt pensioen opgebouwd. Maar hoe zorg ik dat ik als zzp’er ook mijn financiën voor later regel?’’

Zelf beleggen voor je pensioen?

Door zelf voor je pensioen te beleggen, kun je profiteren van belastingvoordeel. Benieuwd hoe dit werkt?

Ontdek Persoonlijk pensioen
Hoe ziet jouw leven eruit als zzp’er?

“Ik coach, geef lezingen voor het bedrijfsleven, werk in de zorg, heb een eigen sportmassagepraktijk en ik ben ambassadeur van a.s.r. Vitality. Eigenlijk manage ik vooral een agenda, want met zoveel klussen moet je alles goed indelen. Ondanks mijn drukke agenda houd ik wel heel erg van de diversiteit.”

Waarom wilde je als zelfstandig ondernemer aan de slag?

“Als zelfstandig ondernemer kan ik altijd mijn eigen keuzes maken, dat is mijn zekerheid. De vrijheid die ik heb is mijn rijkdom en dát is juist waar ik zo van kan genieten. Ik ben niet gemaakt voor zo’n heel gestructureerd leven, maar dat heeft natuurlijk ook z’n keerzijde. Dat is de onzekerheid die daarbij komt kijken. Krijg ik wel voldoende klussen? Hoe zit het met financiële tegenvallers? Hoe ziet de toekomst eruit? Dat zijn dingen die ik gewoon nog niet weet.”

Hoe zorg je er voor dat je op die toekomst bent voorbereid?

“Daar ben ik mij nu in aan het verdiepen. Wat ik weet is dat alles wat ik nu doe aan werkzaamheden, dat daarvan eigenlijk niets vol te houden is tot mijn 67e. Ik weet natuurlijk heel goed wat het is om vitaal te zijn en welke basis ik daarvoor nodig heb, maar van een financieel toekomstplan heb ik gewoon geen kaas gegeten. M’n interesse ligt er ook niet, dus dat is ook gelijk een valkuil.”

Ben jij ook zzp’er en heb je nog geen plan voor je pensioen?

Meld je nu aan voor het webinar en leer alles over slim pensioen opbouwen als zzp’er. 

Wat houdt je tegen om het te regelen?

“De grootste barrière ligt hem in het feit dat ik er gewoon echt geen verstand van heb. Pensioenopbouw gaat samen met beleggen, toch? Of hoe zat dat ook alweer? Ik leef eigenlijk altijd heel erg in het moment en doordat ik de kennis mis, stel ik het uit. Vanuit mijn carrière als topsporter weet ik dat ik niet op een te grote voet kan leven en dat het belangrijk is om altijd zekerheid in te bouwen, want er kan altijd een tegenslag komen. Het doel is natuurlijk wel dat ik helemaal fit en gezond 67 jaar en ouder word, dus daarom is het misschien wel verstandig om rekening te houden met mijn pensioen, én het dus nu al goed te regelen.’’

Wist je dat je kan profiteren van belastingvoordeel als je zelf pensioen opbouwt?

En hoe kwam je toen in contact met a.s.r.?

“Als ambassadeur van a.s.r. Vitality hoorde ik dat er een pensioenproduct voor zzp’ers werd geïntroduceerd (Persoonlijk pensioen). Omdat ik gewoon écht geen verstand heb van pensioen en heel veel vragen had over hoe dat dan werkt, heb ik telefonisch contact opgenomen. Ik heb vervolgens een hele berg met vragen gesteld zoals: ’Hoeveel moet ik inleggen per maand? Hoe werkt dat beleggen dan eigenlijk? Moet ik verstand hebben van koersen? Bij a.s.r. geven ze geen advies over beleggen of advies over mijn persoonlijke situatie, maar wel informatie over hoe beleggen voor je pensioen via Persoonlijk pensioen werkt. Zo kwam ik erachter dat ik het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk vind als ik dacht.’’

Wat kan beleggen voor je pensioen je opleveren?

Hoe eerder je begint, des te langer heeft jouw inleg de tijd om mogelijk te groeien.
Bereken het zelf.

Wat spreekt jou aan bij Persoonlijk pensioen?

“Het is fijn dat je niet verplicht hoeft in te leggen. Zo kan je met Persoonlijk pensioen ook één keer per jaar iets inleggen, en aangezien mijn inkomsten als zzp’er onzeker zijn geeft dit binnen mijn pensioenopbouw natuurlijk super veel vrijheid en flexibiliteit. Daarbij was ik bang dat ik heel veel verstand moet hebben van beleggen, dat heb ik niet en daar wil ik ook helemaal niet actief mee bezig zijn. Dat blijkt helemaal niet nodig, je kiest zelf hoeveel, wanneer en in welk beleggingsfonds je wil beleggen, maar daarna wordt je inleg belegd door experts van a.s.r. Dat was voor mij wel een geruststelling!”

Beleggen voor je pensioen met belastingvoordeel?

Als je belegt voor je pensioen op een lijfrentebeleggingsrekening, profiteer je van belastingvoordeel. Omdat je geld vaststaat tot je pensioendatum. Daarna betaal je wel belasting. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je inlegt. Binnen de grenzen van jouw jaarruimte. Benieuwd of beleggen voor je pensioen iets voor jou is?

Stap over naar Persoonlijk pensioen | Mobile

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.


Meer verhalen over beleggen voor je pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }