Het is de kunst om jouw vitaal leiderschap aan te passen aan de behoeften van medewerkers, maar hoe doe je dit? Volgens Rosa Wassink zijn veiligheid, verbinding, en (zelf)vertrouwen belangrijke factoren in een team. Rosa is arbo- en vitaliteitsadviseur bij het Nova College in Haarlem. Ook is zij in 2022 uitgeroepen tot vitaliteitsmanager van het jaar. In de podcast ‘Focus op Vitaliteit’ vertelt ze haar blik op vitaliteit.
Volgens Rosa Wassink begint vitaliteit bij veiligheid. En primaire veiligheid komt altijd op de eerste plaats: “Het Nova College in Haarlem is een grote organisatie met 1200 medewerkers en 14.000 studenten. Aan mij de taak om, als arbo- en vitaliteitsadviseur, te zorgen dat alles in het kader van veiligheid geregeld is en de arbeidsomstandigheden goed zijn.” Hierbij kun je denken aan risico-inventarisatie en -evaluatie, maar ook de machineveiligheid in praktijklokalen.
Ook kijkt Rosa Wassink naar de secundaire veiligheid. “Ik praat graag over drie centrale thema’s: veiligheid, verbinding en (zelf)vertrouwen. Voor mij is veiligheid het eerste centrale thema: ik moest mezelf ook veilig gaan voelen binnen m’n eigen netwerk.”
Het is volgens Rosa Wassink erg belangrijk om verbinding met collega’s te zoeken en te ontdekken wat zij nodig hebben om vitaal te blijven werken. “Vitaliteit doe je nooit alleen. Je hebt mensen nodig om je heen die dat samen met jou uitdragen en een veilige sfeer creëren. Je leert echt van elkaar.”
Vitaliteit doe je nooit alleen. Je hebt mensen om je heen nodig die dat samen met jou uitdragen en een veilige sfeer creëren. Je leert echt van elkaar.
Dat is absoluut het geval, vindt Rosa Wassink. “Binnen het Nova College zijn er veel verschillende teams die elk goed werken bij verschillend leiderschap. We hebben kappers- en zorgopleidingen, maar ook opleidingen voor motorvoertuigen. Hier zitten bijvoorbeeld veel mannen. Zij hebben weer een ander soort leider nodig.”
Het is dus belangrijk om het vitale leiderschap af te stemmen op het team. “Als de medewerkers in het team behoefte hebben om te praten, is het als leider belangrijk om coachend te zijn.” Dit betekent volgens Rosa Wassink niet dat praten altijd de juiste manier van communiceren is met elkaar. “Het is een illusie om te denken dat praten altijd de oplossing is, niet iedereen heeft hier behoefte aan. De culturen binnen de verschillende teams zijn daar heel wisselend in.” Volgens Rosa Wassink is een goed alternatief om het goede voorbeeld geven. “Als leider moet open en eerlijk zijn dat jij ook fouten maakt en deze toegeven.”
Hoe toon je vitaal leiderschap? Download hier de gratis whitepaper
Samen met een externe adviseur heeft Rosa Wassink de zogenoemde Batterij gelanceerd. Zo gaf zij de werknemers binnen het Nova College handvatten om om te gaan met werkdruk. “De Batterij is een praatkaart waarmee je een score geeft aan jouw energie. Het onderwerp energie is een fijner onderwerp om over te praten dan het containerbegrip werkdruk.” Er heerst volgens Rosa Wassink namelijk veel taboe op de term werkdruk. “Er blijkt ook uit onderzoek dat medewerkers het lastig vinden om aan te geven dat zij werkdruk en stress ervaren, dat voelt als falen. Maar je kunt de ene dag simpelweg meer aan dan de andere dag.”
Er blijkt ook uit onderzoek dat medewerkers het lastig vinden om aan te geven dat zij werkdruk en stress ervaren, dat voelt als falen.
Rosa Wassink ziet mensen altijd als een weegschaal. “Je wilt graag die balans houden, maar door allerlei uitdagingen in je leven raak je die balans soms kwijt. Het is een illusie om in balans te kunnen blijven, je moet gewoon dealen met dat wat jou uit balans brengt.”
Hoe krijg je werknemers zover om daadwerkelijk meer te bewegen? Dat kan met de app van a.s.r. Vitality. Dit is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Dit komt doordat we gezonde keuzes aantrekkelijk maken. Meer weten over a.s.r. Vitality?