Ga naar de hoofdinhoud
Home We investeren niet in legergroen, wel in groene energie
Zonnepark

We investeren niet in legergroen, wel in groene energie

18 oktober 2017

In onze campagne zeggen we dat we geen premiegeld investeren in de wapenhandel, wel in groene energie. Daar krijgen we veel reacties op en tegelijkertijd ook vragen, want in welke groene energie investeren we dan? En heel specifiek kregen we vragen over hoe het zit met biomassa. We leggen deze vragen voor aan Jos Gijsbers, een van onze beleggers.

Wij investeren niet in legergroen, wel in groene energie. Welke voorbeelden van groene energie kun je noemen?

"De bekendste voorbeelden van groene energie zijn windenergie en zonne-energie. Via een aantal investeringsfondsen beleggen we in wind- en in zonneparken. Dat laatste zijn grote velden met zonnepanelen. Ook wordt groene energie opgewekt door het verbranden van biomassa."

Vorig jaar ontdekte het tv-programma Rambam dat in sommige gevallen stierkalfjes als biomassa worden verbrand. Hoe zit dat bij ons?

"Wij hebben één belegging in een biomassaproject en dat is een centrale in het Verenigd Koninkrijk in Sleaford. Deze investering is beoordeeld op basis van circulair ondernemen, waarbij afval als biomassa wordt gebruikt om groene energie op te wekken. Er vinden verder geen andere controversiële activiteiten plaats. Deze biomassacentrale gebruikt uitsluitend stro en een klein beetje houtsnippers, allebei afvalproducten. Hier wordt dus geen energie opgewekt door het verbranden van slachtafval of dierlijke resten, zoals genoemd in Rambam."

Aan die stierkalfjes zit dus een luchtje. Maar hoe werkt dat dan? 

 "In RamBam vroegen ze zich af wat er met stiertjes gebeurt die te licht zijn voor de voedselindustrie. Het kost teveel om ze bij te voeren en deze stierkalfjes worden dan geëuthanaseerd en verwerkt tot ‘diermeel’. En Rambam ontdekte dat dit diermeel wordt gebruikt als biomassa om groene stroom op te wekken."

Gelukkig geen stierkalfjes dus, maar hoe zit het met de CO2-uitstoot van de installatie?

"De installatie van Sleaford is alleen geschikt voor het verbranden van stro en een beetje houtsnippers. Dit is contractueel met de Engelse overheid vastgelegd en dit wordt ook periodiek gecontroleerd. Het verbranden van stro (of houtsnippers) leidt niet tot CO2-emissie, want die wordt afgevangen en verwerkt, dit is een essentieel onderdeel van de circulaire doelstellingen."

Je hebt het over circulair ondernemen en circulaire doelstellingen. Wat bedoel je daar mee?

"Met circulair bedoelen we dat producten en materialen hergebruikt worden en dat er eigenlijk geen afval meer is, omdat ook dat hergebruikt wordt. Bij Sleaford wordt afval gebruikt om groene energie op te wekken."

Er wordt wel eens gezegd dat grond voor biomassa ten koste gaat van grond voor voedselproductie, hoe zit dat?

"Bij ons is dat in ieder geval niet zo. Granen worden geteeld als voedingsbron en het stro is daarbij een afvalproduct. Vroeger werd dat gewoon door de boeren verbrand, waarbij veel CO2 vrijkwam, maar door de komst van de biomassacentrale wordt nu het stro verzameld om groene energie mee op te wekken, zonder CO2-uitstoot."

Investeren we naast wind- en zonneparken in nog meer groens?

"Zeker! We investeren via Social Impact Ventures in de sociale onderneming Taxi Electric. En ook investeren we in groene leningen aan bedrijven of overheden. Zij financieren daarmee dan weer groene projecten."

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Beleggen en investeren