Aow-leeftijd

De leeftijd waarop iemand recht heeft op een aow-uitkering gaat geleidelijk omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2021 is de aow-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. De leeftijd waarop je een aow-uitkering krijgt, neemt dan naar verwachting elke drie jaar met gemiddeld drie maanden toe. 

Wat betekent dit voor jou?

  • De verhoging van de aow-leeftijd hoeft geen gevolgen te hebben voor je pensioenleeftijd bij a.s.r. Deze bepaalt je werkgever namelijk zelf en staat in je pensioenregeling.
  • Maar omdat in 2022 iedereen vanaf 67 jaar en 3 maanden een aow-uitkering ontvangt, kiezen steeds meer werkgevers voor een pensioenregeling met een pensioenleeftijd van 68 jaar. Dus ook als jouw aow-leeftijd bijvoorbeeld op 66 jaar en 4 maanden ligt.
  • Het kan zelfs zo zijn dat een deel van je pensioen op 65 jaar ingaat en een deel op 68 jaar.

Wat gebeurt er als je binnenkort met pensioen gaat?

Zes maanden voor de pensioendatum ontvang je informatie van ons over de ingang van het pensioen en de keuzes die je daarbij hebt. Over de ingang van de aow-uitkering krijg je informatie van de overheid. 
 
Na ingang van het pensioen ontvang je mogelijk nog geen aow-uitkering. Of je ontvangt al eerder een aow-uitkering, maar nog geen pensioen. Wat voor jou geldt, is afhankelijk van de pensioenleeftijd in je regeling. In beide gevallen heb je tijdelijk een lager inkomen. Je kunt ook meerdere pensioenen hebben met verschillende pensioendata die je tegelijk met je aow wilt laten uitbetalen. In die gevallen kun je mogelijk je pensioen vervroegen, (verder) uitstellen of meerdere pensioenen samenvoegen:

  • Je pensioen vervroegen  toon

  • Je pensioen uitstellen toon

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.

Waar vind je jouw pensioen- en aow-leeftijd?

Je pensioenleeftijd staat in je pensioenregeling. Deze vind je via mijnpensioen.asr.nl in je pensioen 1-2-3. Heb je in het verleden meerdere pensioenen met verschillende pensioenleeftijden opgebouwd? Dan vind je de pensioenleeftijden en de ingangsdatum van je aow-uitkering overzichtelijk in mijnpensioenoverzicht.nl.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

aow-leeftijd omhoog