Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Aow-leeftijd

De leeftijd waarop iemand recht heeft op een aow-uitkering gaat geleidelijk omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2021 is de aow-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. De leeftijd waarop je een aow-uitkering krijgt, neemt dan naar verwachting elke drie jaar met gemiddeld drie maanden toe. 

Wat betekent dit voor jou?

 • De verhoging van de aow-leeftijd hoeft geen gevolgen te hebben voor je pensioenleeftijd bij a.s.r. Deze bepaalt je werkgever namelijk zelf en staat in je pensioenregeling.
 • Maar omdat in 2021 iedereen vanaf 67 jaar een aow-uitkering ontvangt, kiezen steeds meer werkgevers voor een pensioenregeling met een pensioenleeftijd van 67 jaar. Dus ook als jouw aow-leeftijd bijvoorbeeld op 66 jaar en drie maanden ligt.
 • Het kan zelfs zo zijn dat een deel van je pensioen op 65 jaar ingaat en een deel op 67 jaar.

Wat gebeurt er als je binnenkort met pensioen gaat?

Zes maanden voor de pensioendatum ontvang je informatie van ons over de ingang van het pensioen en de keuzes die je daarbij hebt. Over de ingang van de aow-uitkering krijg je informatie van de overheid. 
 
Na ingang van het pensioen ontvang je mogelijk nog geen aow-uitkering. Of je ontvangt al eerder een aow-uitkering, maar nog geen pensioen. Wat voor jou geldt, is afhankelijk van de pensioenleeftijd in je regeling. In beide gevallen heb je tijdelijk een lager inkomen. Je kunt ook meerdere pensioenen hebben met verschillende pensioendata die je tegelijk met je aow wilt laten uitbetalen. In die gevallen kun je mogelijk je pensioen vervroegen, (verder) uitstellen of meerdere pensioenen samenvoegen:

 • Je pensioen vervroegen 

  In de pensioenregeling van je werkgever staat je pensioenleeftijd. Je kunt de ingangsdatum van je pensioen vervroegen, bijvoorbeeld om je pensioen in te laten gaan op je aow-leeftijd. Geef dit wel tijdig aan ons door, dus in ieder geval een maand voordat je het vervroegde pensioen wilt in laten gaan.

  Je ontvangt minder pensioen

  Als je je pensioendatum vervroegt, ontvang je bijna altijd minder pensioen. Dit komt omdat:

  • Je minder pensioen opbouwt dan wanneer je nog was blijven doorwerken

  • Het pensioen over meerdere jaren moet worden uitgekeerd

  Wil je weten wat de hoogte van je ouderdomspensioen is als je de pensioendatum vervroegt? Vul dan dit formulier in. Wij helpen je graag.

  Let op: heb je een uitkering van de overheid? Dan wordt deze mogelijk gekort als je pensioen vervroegd ingaat.

 • Je pensioen uitstellen

  In de pensioenregeling van je werkgever staat je pensioenleeftijd. Wil je de ingangsdatum van je pensioen uitstellen? Dan moet je hiervoor toestemming vragen aan je werkgever. Je moet namelijk wel hetzelfde aantal uren door blijven werken. Je pensioenuitkering gaat dan later in.

  Hoe vraag je het aan?

  Vul uiterlijk 1 maand vóór de oorspronkelijke pensioendatum het formulier uitstel pensioen in. Heeft het uitstellen van je pensioen ook gevolgen voor het (ex-)partnerpensioen? Dan krijg je hierover van ons bericht. Je (ex-)partner moet dan namelijk ook akkoord geven.

  Tot wanneer mag je je pensioen uitstellen?

  Je mag je pensioen uitstellen tot 5 jaar na je aow-leeftijd. Je mag je pensioen echter niet langer uitstellen als de pensioenuitkering boven de 100% van het pensioengevend loon komt. Lees meer je over je pensioen uitstellen

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.

Waar vind je jouw pensioen- en aow-leeftijd?

Je pensioenleeftijd staat in je pensioenregeling. Deze vind je via mijnpensioen.asr.nl in je pensioen 1-2-3. Heb je in het verleden meerdere pensioenen met verschillende pensioenleeftijden opgebouwd? Dan vind je de pensioenleeftijden en de ingangsdatum van je aow-uitkering overzichtelijk in mijnpensioenoverzicht.nl.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.