Gebruik je wel eens medicijnen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je hier soms vragen over hebt. Bijvoorbeeld over de kosten en vergoeding vanuit je zorgverzekering. Via deze pagina vind je daar alle informatie over.
Heb je van ons een rekening ontvangen en begrijp je niet waar de rekening over gaat? Of gaat er iets anders mis? Je leest hier wat de reden voor je rekening kan zijn.
In je a.s.r. account bekijk je jouw rekeningen. Op die rekening zie je ook staan waarvoor je precies betaalt.
Heb je een eigen risico rekening ontvangen maar begrijp je niet waarvoor? Op onze pagina over medicijnkosten leggen we uit welke kosten je vergoed krijgt en welke kosten je zelf betaalt.
Heb je een rekening ontvangen voor medicijnen die je nooit hebt ontvangen? Of is er dubbel gedeclareerd of is er iets onjuist voorgeschreven?
Omdat de apotheek dit voor jou declareert kunnen wij dit niet herstellen. We adviseren je contact met de apotheek op te nemen. Zodra wij de correctie hebben ontvangen kunnen wij de rekening die je hebt ontvangen corrigeren.
Veel medicijnen vallen onder het voorkeursbeleid. Als je liever een ander middel dan het aangewezen middel wilt, krijg je deze alleen vergoed als je arts heeft aangegeven dat hier medische noodzaak voor is.
Als je een ander middel dan het voorkeursmiddel vergoed krijgt in verband met medische noodzaak, valt dit middel wel onder het eigen risico. Net als de kosten van de dienstverlening van de apotheek.
Lees meer over het voorkeursbeleid en medicijnkosten.
Medicijnen met dezelfde werkzame stof worden ingedeeld in groepen. Per groep medicijnen geldt een maximum bedrag dat vanuit je zorgverzekering wordt betaalt.
Is de prijs van je medicijn hoger dan dit bedrag? Dan betaal je een eigen bijdrage. In 2025 betaal je maximaal € 250 als eigen bijdrage voor medicijnen.
Je betaalt de eigen bijdrage niet meer in de apotheek, de apotheker stuurt de rekening naar ons toe. Wij zetten die rekening vervolgens naar je door.
Jaarlijks gaat er in Nederland ongeveer 2,3 miljard euro aan zorgartikelen verloren. Lees in onze blog wat a.s.r. doet om medicatie, verpleegartikelen en incontinentiematerialen een tweede leven te geven.
-
- Jouw arts schrijft een recept voor. Dat recept lever je in bij je apotheek. Jouw arts bepaalt niet van welke fabrikant je het geneesmiddel je krijgt, dat doet de apotheek.
- Jouw apotheker zoekt dan het juiste medicijn op basis van de werkzame stof, de prijs en de vergoeding van je zorgverzekering. Jouw apotheker beoordeeld welk medicijn je krijgt en bepaalt ook de eventuele medische noodzaak voor een medicijn van een duurdere fabrikant.
- Voor sommige medicijnen gelden er (wettelijke) voorwaarden voor de vergoeding. Dan voert de apotheker een extra controle uit om te beoordelen of jij aan de voorwaarden voldoet.
- Staat jouw medicijn niet op de website medicijnkosten.nl? Bijvoorbeeld omdat het medicijn geïmporteerd is uit het buitenland, of omdat je apotheker jouw medicijn zelf bereidt? Dan verwijst jouw apotheker je naar ons door. Wij bekijken dan of wij dit medicijn vergoeden.
- De apotheker voert soms een begeleidingsgesprek met jou. Hierbij controleert de apotheker onder andere of je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. Ook controleert de apotheker of de voorgeschreven sterkte en het voorgeschreven gebruik klopt. De apotheker geeft jou ook advies over hoe je het medicijn het beste kunt gebruiken.
- Als het nodig is, overlegt je apotheker met jouw arts.
-
Heb je een rekening van een zorgverlener gekregen? Bijvoorbeeld omdat de zorgverlener geen contract met ons heeft? Je declareert je nota snel en gemakkelijk online.
-
Heb je nog geen aanvullende verzekering, maar wil je deze wel afsluiten? Dit regel je gemakkelijk via je a.s.r. account of de Zorg app. Sluit je de aanvullende verzekering na 31 januari af? Dan gaat je verzekering in per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
-
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.