Voor het halen van medicijnen worden verschillende kosten betaalt. Een gedeelte daarvan wordt betaalt vanuit je zorgverzekering en soms betaal je een gedeelte zelf. Op deze pagina lees je welk gedeelte vergoed wordt en wat je zelf betaalt.
Leveranciers van medicijnen vragen verschillende prijzen voor medicijnen met dezelfde werking. Om onze premie zo laag mogelijk te houden kiest a.s.r. ervoor om medicijnen te vergoeden volgens het voorkeursbeleid. Wat dit voor jou inhoudt lees je op deze pagina.
Met het voorkeursbeleid vergoeden we alleen de variant die uiteindelijk het goedkoopst is. Je hoeft zelf geen rekening te houden met welk merk medicijn je krijgt, de apotheek weet wat de voorkeursmedicijnen per verzekeraar zijn.
Wanneer je een voorkeursmedicijn gebruikt betaal je geen eigen risico. De kosten voor de dienstverlening van de apotheek (terhandstellingskosten) vallen wel onder het eigen risico.
Let op: het voorkeursbeleid geldt ook als je geplande medicijnen in het buitenland haalt. Probeer daarom altijd genoeg medicijnen mee te nemen voor je bezoek aan een ander land.
Elke maand publiceren we de lijst met voorkeursmedicijnen. Je bekijkt ze via onderstaande links.
Er zijn ook medicijnen die niet op de voorkeurslijst staan, maar wel onder de laagsteprijsgarantie vallen. Bij een laagsteprijsgarantie vergoeden zorgverzekeraars alleen de laagste prijs van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Dat beleid passen we toe bij medicijnen die niet zijn opgenomen in het voorkeursbeleid. Voor medicijnen die worden vergoed volgens deze laagsteprijsgarantie betaal je wel eigen risico.
Het kan voorkomen dat we een ander merk medicijnen als voorkeursmedicijn gaan gaan gebruiken. Dat kan betekenen dat je bij de apotheek een ander merk medicijnen meekrijgt dan dat je gewend bent. Daarover lees je meer op onze pagina over het wisselen van medicijnen.
Soms is het voorkeursmedicijn niet geschikt voor jou, bijvoorbeeld vanwege allergieën voor bepaalde vul- of hulpstoffen. In dat geval zal je arts op het recept aangeven dat je om medische redenen een ander medicijn nodig hebt.
Dit wordt ‘medische noodzaak’ genoemd. Je apotheek controleert dit en bespreekt het zo nodig met je arts. Het alternatieve medicijn wordt vergoed, maar je betaalt hiervoor wel eigen risico.
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.