Je verzekert je als ondernemer tegen bepaalde risico's die het ondernemerschap met zich meebrengt, zoals arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en bijvoorbeeld de inboedel van je bedrijfspand. In sommige gevallen is de premie die je betaalt voor je verzekering aftrekbaar bij de belastingaangifte. Je leest hier welke verzekeringskosten dat zijn en meer.
Als je als (zelfstandig) ondernemer nadenkt over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) met periodieke uitkeringen, dan is het goed om te weten dat de kosten van de AOV fiscaal aftrekbaar zijn. Bij de aangifte inkomstenbelasting trek je de premies af van ‘inkomsten uit werk en woning’ in box 1 als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Het belastbare inkomen en het te betalen bedrag aan belasting wordt hiermee lager. Omdat je de premie fiscaal aftrekt, betekent het wel dat als je arbeidsongeschikt raakt, de uitkering ook belast is. De verzekeraar betaalt aan de Belastingdienst loonheffing over het uit te keren bedrag. En bij je belastingaangifte geef je de uitkering op als inkomsten.
Er zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waarvan de premie niet fiscaal aftrekbaar is. Dit zijn verzekeringen die in één keer in plaats van periodiek uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. Daarbij geldt wel dat de uitkering onbelast is. Check dus goed van tevoren welk type verzekering je kiest en lees altijd de polisvoorwaarden van je verzekering. Dat is belangrijk, want het geeft je informatie over waar je wel en niet voor bent verzekerd. Je kunt er ook vinden of de premies die je betaalt aftrekbaar zijn, en als je een uitkering hebt (gehad), of die belast is. Kom je er niet uit, dan kun je altijd terecht bij je verzekeringsadviseur. Heb je een boekhouder die je belastingaangifte verzorgt, dan kun je er vanuit gaan dat deze weet hoe je de aangifte moet invullen. Wil je meer lezen over de juiste AOV voor jou, lees dan eens de blog: Hoe kies je een AOV?
De meeste zakelijke kosten zijn aftrekbaar tijdens je aangifte. Wanneer je als zzp’er of ondernemer betaalt voor een zakelijke verzekering, maak je deze kosten dus in principe voor je onderneming. Je kan de kosten die je maakt voor het afsluiten van zakelijke verzekeringen en de premie opvoeren als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting, maar dit geldt niet voor alle zakelijke verzekeringen. Het onderscheid zit ‘m in het verschil tussen verzekeringen met assurantiebelasting en verzekeringen vrijgesteld van assurantiebelasting. Hieronder lichten we het toe.
In Nederland wordt er geen btw gerekend over verzekeringen, je kan ze dus niet meenemen tijdens je aangifte omzetbelasting. Wel betaal je een assurantiebelasting van 21% over een aantal verzekeringen. De assurantiebelasting is een onderdeel van de premie die jij betaalt en verzekeraars afdragen aan de Belastingdienst. Dit geldt voor vrijwel alle schadeverzekeringen, zoals de:
De kosten die je maakt voor dit soort verzekeringen kun je niet opgeven bij
de belastingaangifte.
Een aantal verzekeringen zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Je betaalt de belasting namelijk niet over verzekeringen die te maken hebben met het leven en overlijden van mensen. De kosten die je maakt voor deze verzekeringen kun je wel als kosten opgeven bij je belastingaangifte. Het gaat hierbij onder andere om de:
Elk kalenderjaar wordt er door je verzekeraar een jaaroverzicht gemaakt van alle premies die je hebt betaald voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering en alle eventuele uitkeringen die je hebt ontvangen. Handig! Want dit overzicht heb je nodig om je belastingaangifte in te kunnen vullen. Ben je verzekerd bij a.s.r., dan kun je het jaaroverzicht van je AOV terugvinden in jouw Mijn AOV-account.